Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kiszavazta a parlament a brazil elnököt, csomagolhat

888.hu

2016.08.31. 22:58

Brazília felfüggesztett elnökét menesztette a szenátus, miután megszavazták az ellene benyújtott bizalmatlansági indítványt.
BRAZÍLIAVÁROS, 22:28

Brazília felfüggesztett elnökét menesztette a szenátus, miután megszavazták az ellene benyújtott bizalmatlansági indítványt.

A brazil felsőház, a szenátus 61-20 arányban szavazott Dilma Rousseff, a hivatalából felfüggesztett államfő ellen, így a helyét és az ország irányítását átvette a 75 éves Michel Temer, aki eddig kinevezett államfő volt. Temer egészen a következő választásokig hivatalban maradhat – már amennyiben sikerül megtartania azt.

Rousseff hétfőn beszédet intézett a szenátorokhoz, amelyben elmondta, hogy a demokrácia veszélyben van és ő maga nem követett el bűncselekményeket.

Brazília első női államfője kezdetben nagyon népszerű volt, hiszen kiterjesztette a szociális hálót az ország legszegényebb rétegére, a favellák – nyomornegyedek – lakóira, azonban 2014-ben, az újraválasztási kampánya folyamán már szembe kellett néznie a Brazíliát mind jobban sújtó gazdasági problémákkal. 2003 óta töltötte be az elnöki posztot.

2014 decemberi választási győzelme nem sokon múlott. Ám a sikert nem élvezhette ki, hiszen szinte azonnal felröppentek a hírek, hogy kozmetikázott államháztartási- és gazdasági adatokkal kampányolt.

A legnagyobb probléma azonban az volt, hogy a brazil gazdaság megindult a lejtőn. 2015-ben az elmúlt évtizedek legnagyobb recessziója köszöntött be, amelynek következtében elszabadult az infláció, a hitelek pedig elképesztően megdrágultak. Ez a folyamat egy sor iparágban megállította és visszájára fordította a növekedést.

Rousseff belekeveredett egy kellemetlen korrupciós botrányba is, amely során a Petrobras, az állami olajtársaság súlyos kenőpénzeket fizetett a gazdasági és politikai elitnek. A vádak a történet legtöbb szereplőjét még nem érték el, ám mindez csupán idő kérdése.

A Rousseff elleni bizalmatlansági szavazás 2015 decembere óta lógott a levegőben, és végül 2016 májusában szavaztak róla a szenátusban. A szavazás eredményeként akkor Rousseffet felfüggesztették hivatalából, az olimpiai játékok kezdete előtt mindössze egy hónappal.

A helyét Michel Temer vette át, aki alelnökként mellette állt a 2014-es kampányban. Szerdától ő vezeti az országot. Azonban több tüntetés is végigsöpört az országon, hiszen hivatalba lépése utáni egyik első intézkedése az volt, hogy elkezdte visszavonni a Rousseff és a korábbi államfő, Lula által bevezetett bevezetett szociális intézkedések egy részét.

Az sem tett jót Temer megítélésének, hogy a kormányában egyetlen nő sincsen, illetve a kabinet minden tagja fehér. Két minisztere szinte a kinevezése másnapján belebukott a Petrobras-botrányba.

Egyelőre erősen kérdéses, hogy Temer ki tudja-e húzni a következő ciklusig.

(Independent)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére