Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kiskorú migránsokkal varratják a Marks & Spencer ruháit Törökországban

Nagy Gábor

2016.10.25. 11:28

A Panorama címû tényfeltáró mûsor megdöbbentõ riportot készített Törökországban.
ANKARA, 11:28

A Panorama című tényfeltáró műsor megdöbbentő riportot készített Törökországban.

Óriási blama van Nagy-Britanniában. A patinás brit Marks & Spencer nevű vállalat törökországi üzemeiben szíriai gyermeket találtak a műsor riporterei, akik igencsak mostoha körülmények között dolgoztak, a törökországi minimálbérnél is sokkal kevesebbért. A gyárakban a Marks & Spencer mellett az Asos online kiskereskedelmi cég számára is dolgoztak a kiskorú migránsok – írja az Independent.

A Marks & Spencer legnagyobb törökországi üzemében hét szíriai gyerekkel találkoztak a riporterek. Egyikük elmondta, hogy rosszul bánnak velük, „ha egy szíriaival bármi történik, kidobják, mint egy rongydarabot.”

A műsor készítői szerint a gyárban dolgozó szíriai gyerekek közül a legfiatalabb 15 éves volt, és napi 12 óránál is hosszabb műszakokban vasalt ruhákat, amelyeket azután Nagy-Britanniába szállítottak.

A Panorama stábja az egyik üzemben tíz év körüli török gyerekeket is talált a munkapadok mellett.

A Marks & Spencer szóvivője hétfőn közölte a BBC-vel, hogy a cég „rendkívül súlyosnak” és „elfogadhatatlannak” tartja a műsorban feltártakat. A szóvivő szerint az M&S minden beszállítóját szerződés kötelezi a cég által globálisan előírt normák betartására, amelyek kiterjednek a munkásokkal szembeni bánásmódra is.

A Marks & Spencer illetékese szerint az áruházlánc jogi segítséget ajánl a műsorban azonosított, törvénysértő módon foglalkoztatott szíriai menekülteknek, és minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő még egyszer.

Az Asos szóvivője azt mondta a BBC-nek, hogy jóllehet a műsorban bemutatott törökországi üzemmel nincs közvetlen szerződéses kapcsolata, az ott készült ruházati termékekből azonban valóban vásárolt. A cég anyagi segítségben részesíti az üzemben talált szíriai gyerekeket, hogy visszatérhessenek az iskolába, és a szíriai felnőtt munkásokat is támogatja, amíg nem találnak maguknak legális munkát.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére