Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kína megmutatta a világnak, mikkel pusztítaná el az ellenfeleit

Nagy Gábor

2017.07.30. 14:28

Az elnök részvételével hatalmas katonai parádét tartott vasárnap Kína. Amellett, hogy számos katonai fejlesztést - köztük az egyik legújabb és legfejlettebb vadászgépet - is felvonultattak a kínaiak; a ceremónia és annak idõzítése is fontos üzenettel bír a Kínai Kommunista Pártnak, Phenjannak és Washingtonnak.
PEKING, 14:28

Az elnök részvételével hatalmas katonai parádét tartott vasárnap Kína. Amellett, hogy számos katonai fejlesztést – köztük az egyik legújabb és legfejlettebb vadászgépet – is felvonultattak a kínaiak; a ceremónia és annak időzítése is fontos üzenettel bír a Kínai Kommunista Pártnak, Phenjannak és Washingtonnak.

Órákkal azután, hogy az amerikai elnök szombaton a Twitteren borult ki Kína miatt, Hszi Csin-ping vasárnap részt vett a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg megalakulásának kilencvenedik évfordulójára rendezett katonai parádén. A korábbi pekingi felvonulásokkal ellentétben a július 30-án tartott parádét a Belső-Mongóliában található Zhurihe gyakorló bázison tartották, ahol több mint tízezer katona, 129 katonai repülő és 571 szárazföldi jármű vett részt.

Ez volt az első alkalom, hogy az új Kína kikiáltása óta katonai parádét tart az ország a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg megalakulásának évfordulójának alkalmából.

Az esemény Hszi Csin-ping számára volt kulcsfontosságú. Egyrészt a Kínai Kommunista Párt őszre átalakításokat tervez, így az elnöknek addig bizonyítania kell a pártvezetés előtt rátermettségét. Másrészt Kínának létfontosságúak az ilyenfajta erődemonstrációk, hiszen Észak-Korea miatt jelentős nyomás érkezik Pekingre Washingtonból. Harmadrészt Kína a parádéval Kim Dzsongun felé is jelzi, hogy a térségben ő a vezető hatalom.

A vasárnapi katonai ceremónián a szárazföldi katonai eszközök mellett bemutatták a kínai légierő legújabb vadászgépét, a J-20 típusú lopakodóját. Peking ezt a vadászgépet szánja az amerikai F-22-es és a csillagászati összegeket felemésztő F-35-ös riválisának.

A gépről a hongkongi Lingnan Egyetem professzora, Zhang Baohui azt nyilatkozta a CNN-nek: a parádén történt berepülése mindenki számára bizonyította, hogy egy olyan kínai haditechnikával készült repülőről van szó, amely – a pletykákkal ellentétben – működik és képes harci feladatokat ellátni. A J-20-as hatalmas előny lesz Kínának a szomszédos országokkal szemben – tette hozzá az egyetemi tanár. Ám a J-20-as nem az egyetlen kínai fejlesztés, amely felveheti a kesztyűt a nyugati technológiával.

Zhang az amerikai csatornának megemlítette az úgynevezett DF-31AG-t is, amely a 2009-ben kifejlesztett DF-31A továbbfejlesztett változata.

A DF-31AG hordozható interkontinentális ballisztikus rakéták legújabb generációjához tartozik már, amelyhez jóval több fajta robbanófejet tudnak párosítani a kínaiak. Zhang szerint a fejlesztésnek köszönhetően Peking könnyebben tudná kijátszani az amerikai rakétavédelmet.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére