Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Izraelben bizonyították az oltás hatékonyságát már az első dózis beadása után

MTI - 888.hu

2021.01.14. 17:00

Izraelben két héttel a koronavírus elleni Pfizer/BioNTech-vakcina első dózisának beadása után mintegy felére csökkent a fertőzöttség a beoltottaknál – írta a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál csütörtökön.

 

Izraelben az egészségügyi minisztérium összegezte az oltási kampányt lebonyolító négy egészségbiztosító pénztár eddigi adatait. Ennek során összehasonlították a koronavírus-fertőzöttséget azon százezrek körében, akik már kaptak oltást a december 20-án kezdődött vakcinázási kampányban, azon kortárs csoportokkal, amelyek még nem.

A gyógyszergyártók klinikai tesztjeiben részt vevők számának többszöröse elérhető az egészségbiztosítók pontos adatrögzítése révén, és mivel adatbázisukban az elmúlt harminc év összes egészségügyi információja is megtalálható minden egyes állampolgárról, hasznos ismereteket nyújthatnak az egész világ számára az oltás hatékonyságáról és az esetleges mellékhatásokról is, valamint ezeknek a korábbi kórképekkel való összefüggéséről.

Izraelben azt figyelték meg, hogy két héttel az oltás első adagjának beadása után korlátozott mértékben már kialakult az immunitás.

Az egyes egészségbiztosítóknál más-más módszerekkel jelentős, 33 százaléktól 60 százalékig terjedő különbségeket mértek a beoltott és a nem beoltott emberek megfertőződésében. Az oltottak már ebben a kezdeti szakaszban is jóval kevésbé fertőződtek meg.

„Szerintem lenyűgöző, hogy Izraelben két-három héten belül immunizált emberek százezreinek adatait gyűjtötték össze” – nyilatkozta a lapnak Cyrille Cohen immunszakértő, az egészségügyi minisztérium védőoltások ügyében életre hívott tanácsadó bizottságának tagja. „Ez segíthet megválaszolni a vakcina első adagjának azonnali védőhatását érintő döntő kérdéseket – tette hozzá.

Izraelben ezen a héten megkezdték a második dózis tömeges beadását, és az oltottak nyomon követése hamarosan megválaszolhatja azt a két kulcskérdést, hogy mikortól számítható, és meddig tart majd a teljes, a klinikai tesztek alapján 95 százalékosnak ígért védettség.

„Izrael bizonyos értelemben olyan lett, mint egy nagyon nagy klinikai vizsgálat” – mondta Rivka Abulafia-Lapid, a jeruzsálemi Hadassza kórház virológusa a The Times of Israelnek.

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság több embert oltott már be, de egyik sem rendelkezik olyan elektronikus nyilvántartással, mint a négy központosított egészségügyi nonprofit szervezet Izraelben.

Izraelben mindenki tagja az egyik egészségbiztosító pénztárnak, ahol nyilvántartásokat vezetnek háttéradatokkal együtt, s így az életkor, a nem és a jelenlegi egészségi állapot összefüggésében is egyértelmű képet kapunk az oltás hatásairól”

– mondta Abulafia-Lapid.

Izraelben eddig több mint egymillió hatvanévesnél idősebb embert oltottak be legalább az első dózissal, ez a szám több mint 120-szorosa a klinikai tesztelés mértékének.

A Pfizer a magas ár mellett ezen adatok átadásáért cserébe biztosítja az ország számára a gyors oltóanyag-ellátást. Február elejére, a második dózis beadása után várhatóan Izrael lesz az egyetlen ország, ahol az idős lakosság nagy részét teljesen beoltják a koronavírus ellen, és ezzel egyedülálló képet nyújt majd arról, hogy valós, nem pedig klinikai körülmények között miként hat a vakcina azokra, akiknek a legnagyobb szükségük van rá.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére