Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Irán már Mozambikban terjeszkedik

MTI

2020.11.12. 06:33

Mozambik túlnyomó többségében keresztény ország, egyedül az elenyésző számú muszlim kisebbséggel van terrorprobléma, akik egyre jobban Irán befolyása alá kerülnek.

 

 

Vádat emeltek szerdán tizenkét iráni fegyvercsempész ellen Mozambikban, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy terroristacsoportot támogattak a forrongó északi Cabo Delgado tartományban.

Az iráni állampolgárokat 2019 decemberében fogták el a Pemba-öbölben. Hajójuk fedélzetén rohamkarabélyokat, pisztolyokat, lőszert és egyéb hadfelszerelést foglaltak le a hatóságok. Az ügyészség szerint az irániak is egy nemzetközi terrorszervezethez tartoznak.

A hét elején közfelháborodást okozott az országban az iszlamista lázadók egy újabb rémtette.

A szélsőségesek lefejeztek több mint ötven embert Cabo Delgadóban.

Miudumbe és Macomia körzetekben feldúltak több települést: megöltek számos civilt, nőket és gyerekeket hurcoltak magukkal, lakóházakat perzseltek fel.

Csaknem három éve, hogy az iszlamisták megvetették a lábukat Cabo Delgadóban, és brutális támadásokat hajtanak végre. Szakértők szerint a lázadás az elszegényedett régióban elkövetett visszaélésekre és a helyi lakosság elégedetlenségére vezethető vissza.

Ugyanakkor a felkelők időközben szélsőséges csoporttá alakultak, amely hűséget fogadott az Iszlám Állam terrorszervezetnek. Jogvédők szerint az ellenük folytatott harcban a biztonsági erők is követtek el súlyos jogsértéseket. Megfigyelők szerint ez és a régió további elhanyagolása tovább tüzeli a lázadást.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére