Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Iraki külügyminiszter: csaknem négyezer iraki állampolgárt szállítottak haza Fehéroroszországból

888.hu

2022.01.16. 21:00

Csaknem négyezer iraki állampolgárt szállítottak vissza a hazájába november közepe óta Fehéroroszországból – jelentette be bagdadi sajtótájékoztatóján vasárnap az iraki külügyminiszter, oldalán litván hivatali partnerével, Gabrielius Landsbergisszel.

Olyan illegális bevándorlókról van szó, akik Lengyelország, illetve Lettország és Litvánia felől próbáltak bejutni az Európai Unió területére.

Fuád Mohamed Huszein iraki tárcavezető tájékoztatása szerint november 18. óta az iraki kormány tíz repülőjárattal vitte haza állampolgárait Fehéroroszországból.

Mint mondta: eddig mintegy négyezer olyan irakit sikerült hazaszállítani, aki Fehéroroszország Lengyelországgal, Litvániával, illetve Lettországgal közös határán rekedt.

Ahmed al-Szaháf külügyi szóvivő hozzátette, hogy Fehéroroszországból 3817, Litvániából pedig 112 irakit vittek haza. Mint arról beszámolt, az érintett repülőjáratok először a félautonóm iraki Kurdisztánban szállnak le, mivel a menedékkérők közül számosan abból a térségből származnak, s a gépek csak ezt követően folytatják útjukat Bagdadba.

Al-Szaháf arról is beszámolt, hogy számos iraki migráns lehet még Fehéroroszországban, bár pontos számukat a helyi segélymunkások az időjárási körülményekre és a nehéz terepviszonyokra tekintettel nem tudják megbecsülni.

Landsbergis, aki Musztafa al-Kádimi iraki miniszterelnökkel is egyeztetett Bagdadban, kijelentette, hogy új elképzelésekkel szeretné segíteni a két ország közötti együttműködést.

Lengyelország, Litvánia és Lettország határai fokozott nyomás alá kerültek az elmúlt hónapokban Fehéroroszország irányából,

ahol migránsok ezrei táboroztak abban a reményben, hogy sikerül bejutniuk az Európai Unió területére.

Az Európai Unió azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy a migránsválság megszervezésével torolja meg azokat a nyugati szankciókat, amelyeket a 2020. augusztusi, vitatott elnökválasztást követő tiltakozások elfojtása miatt hoztak. Lukasenka ezt tagadja. A vádak szerint Fehéroroszország segített közel-keleti, nagyrészt iraki állampolgároknak eljutni Minszkbe, és megpróbálta átjuttatni őket az Európai Unió határán.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Gulyás Gergely: Extra hosszú lesz az idei téli szünet

Gulyás Gergely: Extra hosszú lesz az idei téli szünet

A spórolás miatt. A miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azt is elmondta, hogy újabb nemzeti konzultációt indít a kormány, ezúttal az Oroszországot érintő szankciókkal kapcsolatban.

Kinek állt érdekében az Északi Áramlat felrobbantása?

Kinek állt érdekében az Északi Áramlat felrobbantása?

Az elmúlt napok diskurzusát okkal uralta az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékek felrobbantása, amiről semmi biztosat nem tudunk, és hacsak az elkövető fél nem vallja be nyilvánosan, akkor nem is fog kiderülni, hogy ki állt a robbantás hátterében. Noha nem zárható ki az sem, hogy Oroszország volt az elkövető fél, sokkal kézenfekvőbb és logikusabb magyarázatnak bizonyul, hogy az Egyesült Államok – direkt vagy indirekt – szabotázsakciójáról van szó, hiszen Washington több szempontból is profitál az így kialakult konfliktusból. Egyrészről az USA évek óta próbálta megakadályozni a gázvezeték üzembe helyezését, másrészt az orosz gázszállítási alternatíva megszűnése által teljes mértékben kiszolgáltatja Európát, hogy drága cseppfolyósított gázt vegyen az USA-tól, harmadrészt pedig az amerikai hadiipari lobbi is erőteljesen a háború elhúzódásában érdekelt. Az sem Amerika ártatlanságát bizonyítja, hogy februárban maga Biden elnök ígérte meg, hogy az orosz agresszió bekövetkezte esetén „képesek lesznek véget vetni az Északi Áramlat 2-nek”.

Orbán: Arra kérek minden magyart, mondja el a véleményét a szankciókról

Orbán: Arra kérek minden magyart, mondja el a véleményét a szankciókról

Európában elsőként Magyarországon kérdezik meg az emberek véleményét az EU által bevezetett Oroszország ellen irányuló szankciókról.

Újabb helyen ömlik a gáz az Északi Áramlat vezetékből

Ez immár a negyedik hely, ahonnan ömlik. Ki tehető ezért felelőssé?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére