Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Iraki külügyminiszter: csaknem négyezer iraki állampolgárt szállítottak haza Fehéroroszországból

888.hu

2022.01.16. 21:00

Csaknem négyezer iraki állampolgárt szállítottak vissza a hazájába november közepe óta Fehéroroszországból – jelentette be bagdadi sajtótájékoztatóján vasárnap az iraki külügyminiszter, oldalán litván hivatali partnerével, Gabrielius Landsbergisszel.

Olyan illegális bevándorlókról van szó, akik Lengyelország, illetve Lettország és Litvánia felől próbáltak bejutni az Európai Unió területére.

Fuád Mohamed Huszein iraki tárcavezető tájékoztatása szerint november 18. óta az iraki kormány tíz repülőjárattal vitte haza állampolgárait Fehéroroszországból.

Mint mondta: eddig mintegy négyezer olyan irakit sikerült hazaszállítani, aki Fehéroroszország Lengyelországgal, Litvániával, illetve Lettországgal közös határán rekedt.

Ahmed al-Szaháf külügyi szóvivő hozzátette, hogy Fehéroroszországból 3817, Litvániából pedig 112 irakit vittek haza. Mint arról beszámolt, az érintett repülőjáratok először a félautonóm iraki Kurdisztánban szállnak le, mivel a menedékkérők közül számosan abból a térségből származnak, s a gépek csak ezt követően folytatják útjukat Bagdadba.

Al-Szaháf arról is beszámolt, hogy számos iraki migráns lehet még Fehéroroszországban, bár pontos számukat a helyi segélymunkások az időjárási körülményekre és a nehéz terepviszonyokra tekintettel nem tudják megbecsülni.

Landsbergis, aki Musztafa al-Kádimi iraki miniszterelnökkel is egyeztetett Bagdadban, kijelentette, hogy új elképzelésekkel szeretné segíteni a két ország közötti együttműködést.

Lengyelország, Litvánia és Lettország határai fokozott nyomás alá kerültek az elmúlt hónapokban Fehéroroszország irányából,

ahol migránsok ezrei táboroztak abban a reményben, hogy sikerül bejutniuk az Európai Unió területére.

Az Európai Unió azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy a migránsválság megszervezésével torolja meg azokat a nyugati szankciókat, amelyeket a 2020. augusztusi, vitatott elnökválasztást követő tiltakozások elfojtása miatt hoztak. Lukasenka ezt tagadja. A vádak szerint Fehéroroszország segített közel-keleti, nagyrészt iraki állampolgároknak eljutni Minszkbe, és megpróbálta átjuttatni őket az Európai Unió határán.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Bukarestben a Sepsi tiszteletére szólt a székely himnusz

Bukarestben a Sepsi tiszteletére szólt a székely himnusz

Román Kupagyőztes lett a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK, és kijutott a nemzetközi porondra, a Konferencia-liga selejtezőjében szerepelhet. A székelyföldi labdarúgóklub a bukaresti Giulesti Stadionban 2–1-re verte a Voluntarit. S bármennyire nem tetszett néhány román lap tudósítójának, a veszteseknek végig kellett hallgatnia a székely himnuszt a sporttörténeti győzelmet aratott Sepsi híveinek előadásában.

Az északír dominó

Az északír dominó

Hiába aratott két hete történelmi győzelmet Észak-Írországban az ír sziget újraegyesítése mellett síkra szálló baloldali–nacionalista Sinn Féin párt, a kormányalakítás továbbra is jelentős nehézségekbe ütközik. Észak-Írországban a társadalmi béke biztosítása érdekében kötelezően a választáson legtöbb szavazatot kapó katolikus és protestáns pártoknak kell koalícióra lépniük, azonban a protestáns Demokratikus Unionista Párt komoly feltételhez köti a kormányban való részvételt. A küszöbön álló turbulencia szinte garantált, ami könnyen jelentheti akár azt is, hogy az északír helyzet valódi dominó-hatást elérve az egész Egyesült Királyság felbomlásához fog vezetni.

Hiába akarja az EU, Scholz nem szankcionálja az oroszok miatt Schrödert

Olaf Scholz csütörtökön elutasította az Európai Parlament azon követelését, hogy Gerhard Schrödert szankcionálják, amiért nem volt hajlandó felmondani az orosz energetikai cégeknél betöltött vezető tisztségeket. A német kancellár optimista abban is, hogy a török ellenállás Finnország és Svédország NATO-csatlakozásával szemben leküzdhető.

Nem oda Buda. Kövér baromarcú lenne, mert őrködik a parlament méltóságán?

Nem oda Buda. Kövér baromarcú lenne, mert őrködik a parlament méltóságán?

Ide is eljutottunk: baromarcúnak nevezte a Jelen főmunkatársa, Tóth Ákos Kövér László házelnököt. Az ember azt gondolta, hogy Márki-Zay kampánybeli alpári szövegei után már nincs lejjebb a baloldalon. Aztán kiderül, de mennyire, hogy van.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére