Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hozza a baloldal az elvárhatót: eljárás indul Salvini ellen, amiért nem engedett kikötni egy migránshajót

Pörge Béla

2019.12.18. 12:08

A bevándorláspárti olasz kormány kitombolja magát.

Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter közölte, hogy az ügyészség kérelmezte parlamenti mentelmi jogának megvonását, mert júliusban, még belügyminiszterként nem engedélyezte 131 illegális bevándorló partra szállását.

A most már ellenzékben lévő jobboldali Liga párt vezetője, a törvényhozás felsőházának tagja, kedd este egy televíziós interjúban beszélt arról, hogy újabb eljárás indult ellene. Mint mondta, az ügyészség „túszejtéssel” vádolja, és akár 15 év börtön fenyegeti. Szégyennek nevezte, ha bíróság elé állítanák azért, mert az országa érdekeit védi – idézi a politikust az MTI.

Az eljárás az olasz parti őrség egyik hajóját érinti. A Gregoretti július 26-ra virradó éjszaka 131 migránst vett a fedélzetére két másik olasz halászhajóról, amelyek előzőleg szintén segítséget nyújtottak a migránscsoport tagjainak. A Gregoretti napokig a nyílt tengeren várakozott, majd a szicíliai Augusta katonai kikötőjében köthetett ki, de a migránsok nem szállhattak partra, kivéve 15 kiskorút. A többiek július 31-én hagyhatták el a hajót, miután öt EU-tagállam és az olasz egyház vállalta, hogy átveszi őket.

Matteo Salvinivel szemben a szicíliai Siracusa ügyészsége kezdeményezett eljárást a hajón lévők személyi szabadságának korlátozása címén. Ezt a felsőbb szintű Catania ügyészsége elvetette, az utóbbi felett álló miniszteri bíróság viszont felülbírálta a döntést, és kezdeményezte Matteo Salvini parlamenti mentelmi jogának megvonását. A miniszteri bíróság a kormány jelenlegi vagy volt tagjainak ügyeiben illetékes jogi szervként jár el.

A dél-olaszországi partokra érkező, migránsokat szállító hajók esetében a területi, rendszerint a szicíliai ügyészségek hivatalból vizsgálatot indítanak a kikötés körülményeiről. Vizsgálják a migránsok mentésének vagy fedélzetre vételének körülményeit is.

A migránsokat felvevő hajók kikötésének megtiltása miatt Matteo Salvinivel szemben az ügyészségek már több eljárást indítottak: az elsőt a parti őrség Diciotti hajója miatt, amely 2018 nyarán majdnem egy hétig várakozott kikötésre 177 migránssal a fedélzetén. Ez az ügy eljutott a képviselőház mentelmi bizottságáig, amely azonban idén februárban nem tartotta megalapozottnak Matteo Salvini mandátumának megszüntetését. Ezt a döntést márciusban a szenátus is megerősítette.

November 27-én a miniszteri bíróság elvetette Sea-Eye német szervezet Alan Kurdi nevű hajójával kapcsolatos eljárást Salvinivel szemben. A hajó áprilisban 65 bevándorlót tett partra Málta szigetén, miután Olaszországban nem köthetett ki. Indoklásában a jogi testület leszögezte, hogy értelmezése szerint az az ország számít első kikötési pontnak, ahol az adott civil szervezet be van jegyezve.

November 29-én az Open Arms ügye került a miniszteri bíróság elé: a spanyol civil hajó 19 napig várakozott Lampedusa szigeténél 164 emberrel a fedélzetén. Kikötését végül Luigi Patronaggio agrigentói ügyész engedélyezte augusztus 20-án, egy időben azzal, hogy az olasz kormányválság napjaiban Giuseppe Conte miniszterelnök benyújtotta lemondását az államfőnek. A szicíliai ügyészség Matteo Salvini augusztus 14. és 20. közti döntéseit megvizsgálva úgy találta, hogy a belügyminiszter nem teljesítette hivatali kötelességét, „túszul ejtette” a hajón tartózkodó migránsokat, korlátozta személyi szabadságukat. A miniszteri bíróságnak 90 nap áll rendelkezésére az eljárás folytatásának elvetésére vagy megerősítésére.

A Matteo Salvini belügyminisztersége idején bevezetett migrációs törvény, amely elrendelte az olaszországi kikötők lezárását, továbbra is érvényben van: a migránsokkal a fedélzetükön érkező olasz vagy külföldi hajóknak jelenleg is belügyminiszteri engedélyére van szükségük a kikötéshez, de ezt a szeptember óta hivatalban lévő új olasz kormánytól eddig mindig megkapták.

 

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Ózonos fertőtlenítést tesztel a BKV

Ózonos fertőtlenítést tesztel a BKV

A metrón is ózonos fertőtlenítést tesztel a BKV.

Karantén alá kerül két migránstábor Görögországban

Á, dehogy van összefüggés a migráció és a koronavírus között.

Ez történt ma: Hatalmas összeget költünk a védekezésre, de nagy a baj a fővárosi idősotthonoknál, Karácsony pedig nem tesz semmit

Ez történt ma: Hatalmas összeget költünk a védekezésre, de nagy a baj a fővárosi idősotthonoknál, Karácsony pedig nem tesz semmit

Mozgalmas nap volt a mai: Magyarország az éves jövedelmének ötödét a fordítja a koronavírus elleni harcra, sőt Karácsony Gergely és a főbb városok polgármestereinek bevonásával tárgyalt a minszterelnök a jövőbeli intézkedésekről. Mindeközben kötelező ellenőrzést rendelt el az országos tisztifőorvos az idősotthonoknál.

Állhat-e a forint elleni támadás mögött a magát amorálisnak nevező Soros György?

Állhat-e a forint elleni támadás mögött a magát amorálisnak nevező Soros György?

A forint árfolyama szerdán ismét gyengült, noha a Magyar Nemzeti Bank keddi bejelentései nyomán a romló tendencia azonnal megfordult, s a magyar fizetőeszköz látványosan két százalékot erősödött.

Holnap jelentik be a vírus elleni védekezés további lépéseit

Csütörtökön, a szakértőkkel való egyeztetés után jelenti be a további intézkedéseket a miniszterelnök.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére