Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hollandia hat hónapig nem toloncolja ki a menekültstátuszra nem jogosult afgánokat

888.hu

2021.08.11. 16:40

A holland kormány úgy döntött, hogy hat hónapig egyetlen olyan afgán állampolgárt sem toloncol vissza Afganisztánba, aki nem jogosult a menekültstátuszra – írta az NL Times holland hírportál szerdán.

 

Ankie Broekers-Knol igazságügyért és belbiztonságért felelős államtitkár úgy indokolta a döntést, hogy az ázsiai országban a kormányellenes tálibok előretörése miatt a helyzet túlságosan veszélyessé vált ahhoz, hogy kitoloncolásokat lehessen végrehajtani.

A holland kormány annak ellenére határozott így, hogy a hét elején további öt EU-tagállammal együtt még arra kérte levélben az Európai Bizottságot, hogy ne akadályozza meg az illegális afgán migránsok visszaküldését.

Az ügyvivő kormányt emiatt a jogvédő szervezetek mellett az ellenzéki és a koalíciós pártok is hevesen bírálták, továbbá az európai uniós tagállamok afganisztáni nagykövetei is a kitoloncolások felfüggesztését javasolták a rendkívüli mértékben romló biztonsági helyzet miatt.

A Vluchtelingenwerk Nederland holland menekültügyi szervezet szerint az országban egy 100 fős csoport szerepelt a kitoloncolandó afgánok listáján. A szervezet a honlapján szerdán közzétett felhívásában azt írta, hogy „nevetséges ötlet menekülteket visszaküldeni egy háborúban álló országba”, továbbá „érzéketlen érvelésnek” tartja, hogy a kitoloncolások leállítása „rossz jelzést küld”, és még több afgánt ösztönözne bevándorlásra.

Azzal, hogy a kormány vissza akarja küldeni a menekülteket egy háborúban álló országba, ismét átlépett egy határt. Amíg Hollandia és Európa biztonságos menedéket nyújt a valós veszélyben lévők számára, addig a védelem felajánlása nem »rossz jelzés«, hanem olyasmi, amire büszkék lehetünk”

– írta a szervezet.

A szélsőséges tálibok májusban indítottak átfogó offenzívát a kormányerők ellen, kihasználva, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi haderő megkezdte a kivonulást az országból. Nagy területeket vontak uralmuk alá, kiszorítva az ellenállást alig tanúsító kormányerőket. Az elmúlt napokban számos várost elfoglaltak, és a 34 tartományi székhelyből kilencet az ellenőrzésük alatt tartanak.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére