Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ha már politikailag nem megy, ma jogilag próbálják Trumpot ellehetetleníteni

Sümeghi Lóránt

2019.12.18. 08:58

Ma szavaznak az amerikai képviselőházban a Donald Trump amerikai elnök ellen indítandó alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) megindításáról, miután a házszabályokkal foglalkozó bizottság kedden este egész napos maratoni vita után megszavazta az eljárási rendet is.

A kongresszus alsóházának házszabályokkal foglalkozó, 9 demokrata párti és 4 republikánus képviselőből álló bizottsága 9:4 arányban szavazta meg voksolás menetrendjét. E szerint a törvényhozóknak hat óra áll rendelkezésükre a vitához – az időt egyenlő arányban osztják meg a demokrata párti és a republikánus képviselők között, és a vitát az igazságügyi bizottság elnöke vezeti majd –, s ezt követően a ház egésze szavaz a Donald Trump ellen megfogalmazott két vádpont – a hatalommal történő visszaélés és a kongresszus munkájának akadályozása – ügyében. A vádpontok kiegészítésére vagy bármiféle módosítására a keddi döntés értelmében már nincs mód.

Szerdán reggel Nancy Pelosi házelnök még megnevezi az úgynevezett impeachment-menedzserek csoportját: ennek tagjai azok a demokrata párti képviselők, akik a képviselőház „ügyészeiként” tevékenykednek, és ha a ház megszavazza az eljárás megindítását, akkor a döntést ők terjesztik elő a szenátusnak.

Elemzők szerint – mivel a képviselőházban a demokrata pártnak többsége van – szinte bizonyosra vehető, hogy a törvényhozók megszavazzák az eljárás megindítását. Néhány képviselő már korábban jelezte, hogy várhatóan nem szavazza meg az elnök felelősségre vonási eljárását. Kedd esti sajtóinformációk szerint két képviselő bizonyosan nemmel voksol majd, hatan pedig még bizonytalanok voltak.

Elsősorban olyan törvényhozókról van szó, akik republikánus többségű tagállamok képviselői, s attól tarthatnak, hogy a jövő évi választásokon a szerdai voksuk miatt nem élvezik tovább a választóik bizalmát. A választási vereségtől joggal tartó képviselőknek egyébként a demokraták elnökjelöltségéért folytatott küzdelembe nemrégiben beszállt milliárdos, Michael Bloomberg a múlt héten tízmillió dolláros adományt ajánlott fel a kampányukra.

Soha sem volt sikeres az impeachment

A szavazást több elemző is történelminek minősíti, hiszen az amerikai történelemben harmadszor fordulhat elő, hogy az Egyesült Államok elnöke ellen megindítják az akár az elmozdításához is vezető alkotmányos felelősségre vonási eljárást. Először 1868-ban Andrew Johnsonnal, az ország 7. elnökével szemben indítottak impeachmentet, majd 1998-ban Bill Clintont vádolták meg hamis esküvel és az igazságszolgáltatás félrevezetésével. Mindkét elnök demokrata párti politikus volt, és az eljárás mindkettejük esetében a szenátusban elbukott, azaz egyik elnököt sem távolították el hivatalából. A republikánus Richard Nixon ellen 1974 februárjában kezdték meg az impeachmenthez szükséges előzetes vizsgálatokat, de az elnök nem várta meg a folyamatot, hanem benyújtotta lemondását.

A demokratáknak már csak ez maradt, hiszen politizálni nem tudnak

A mostani eljárást a demokrata párti törvényhozók kezdeményezték, egy Donald Trump és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közötti júliusi telefonbeszélgetésre hivatkozva. A beszélgetésben ugyanis Trump a többi között felvetette, hogy korrupciós vizsgálatot kellene indítani Kijevben a demokraták elnökjelölt-aspiránsa és volt alelnök, Joe Biden és a fia, Hunter Biden ukrajnai üzleti ügyeiben. Az eljáráshoz vezető képviselőházi meghallgatásokat összegző bizottsági jelentés arra a következtetésre jutott, hogy Trump az Ukrajnának a képviselőház által korábban megszavazott katonai segély átutalásának visszatartásával „zsarolta” a kijevi vezetést, és más hivatalos csatornákat is felhasznált ahhoz, hogy 2020-as újraválasztásához külföldi segítséget vegyen igénybe.

Az egész el fog akadni a szenátusban

Amennyiben a képviselőház megszavazza az impeachment elindítását, akkor az eljárás a kongresszus felsőházában, azaz a szenátusban folytatódik, ahol szabályszerű tárgyalást folytatnak le. Ezt az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság elnöke, John Roberts vezeti majd, a szenátorok pedig egyidejűleg a per esküdtjeinek és bíráinak szerepét is ellátják majd. A szenátusban kétharmados többségre van szükség az elnök elmozdításához. Ekkora többség nem lesz meg, s ebben mind az elemzők, mind Mitch McConnell, a szenátusban többségben lévő republikánusok vezetője egyetértenek. Bár az általában Donald Trump ellen voksoló két szenátornő, a Maine állambeli Susan Collins és az alaszkai Liza Murkowski voksa még kérdéses.

Boszorkányüldözés

A házszabállyal foglalkozó bizottság keddi ülése idején Donald Trump hatoldalas levelet intézett Nancy Pelosi házelnökhöz. A levélben kifejezte „a legerőteljesebb tiltakozást a pártos impeachment keresztes hadjárata ellen”. Az eljárást a 17. század végén a gyarmati Amerikában folytatott salemi boszorkányperhez hasonlította, és – a demokrata törvényhozók példátlan és alkotmányellenes hatalmi visszaélésének minősítve ezt – leszögezte: a képviselőház igazságügyi bizottsága által megfogalmazott vádpontok nem felelnek meg sem az alkotmány elvének és értelmezésének, sem a joggyakorlat normáinak. Az elnök megfogalmazásában Nancy Pelosi „megsérti hivatali esküjét, megszegi az alkotmányra tett hűségesküjét, és nyílt háborút hirdet az amerikai demokrácia ellen”.

Trump, aki mindig tagadta, hogy az ellene felhozott vádpontok megalapozottak, kedden a Fehér Ház Ovális Irodájában – a guatemalai elnökkel tartott találkozója közben – újságíróknak azt mondta: szerdán nem követi majd az impeachmentről tartott szavazást a képviselőházban. Ismét csalásnak minősítette az egész eljárást. Megismételte azt is, hogy a Republikánus Párt soha nem volt ilyen egységes, mint most.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Fidesz: A baloldal semmilyen gazdaságvédelmi intézkedést nem támogatott

A baloldal semmilyen, a járvány miatti gazdaságvédelmi intézkedést és költségvetési forrást nem támogatott – reagált közleményben a nagyobbik kormánypárt a DK hétfői sajtótájékoztatójára, amelyen a Gyurcsány-párt szóvivője gazdasági válságkezelést követelt a kormánytól.

Embercsempészekkel összejátszó NGO-k után nyomoz a görög rendőrség

Segélyszervezetek és migránscsempészek összejátszásának gyanújával nyomozásba kezdett Görögországban a rendőrség – adta hírül hétfőn a Reuters hírügynökség.

A liberális véleménydiktatúrával szemben jön létre a magyar–lengyel jogi intézet

A liberális véleménydiktatúrával szemben jön létre a magyar–lengyel jogi intézet

Erről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélt hétfőn, miután fogadta lengyel kollégáját, Zbigniew Raut.

A Magyar Helsinki Bizottság kampányarca érdekes butaságokat írogat SZFE-ügyben

A Magyar Helsinki Bizottság kampányarca érdekes butaságokat írogat SZFE-ügyben

Sándor Zsuzsa jogász, nyugalmazott bírónő, a Magyar Helsinki Bizottság korábbi kampányarca a 24.hu információs portálon „Tisztességtelen és embertelen az SZFE elleni hadjárat – de vajon jogszerű?” címmel éles hangú cikket jelentetett meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) aktuális helyzetével kapcsolatban. Az írás több olyan állítást is tartalmaz, amely a beállított kontextusban alkalmas lehet arra, hogy félrevezesse a cikk olvasóját, és érdemes egy-két alapkérdést is tisztázni a fölvetett téma kapcsán.

Jól védekeznek az iskolákban a koronavírus ellen, zavartalan az oktatás

Az iskolakezdés első hónapjának tapasztalatai alapján megállapítható: felkészültek az intézmények, és fegyelmezett a védekezés a köznevelésben – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn az MTI-vel. Ismertették: az iskolai testhőmérséklet-méréshez az eszközöket megyénként szeptember 29-én és 30-án osztják ki.

A gyermektelen Fluor Tomi az LMBTQ-mesékre nemet mondó szülőket cseszteti

A gyermektelen Fluor Tomi az LMBTQ-mesékre nemet mondó szülőket cseszteti

„Legalább az a kibaszott meseország hadd legyen mindenkié” – nyilatkozta a Gecigránát című zenemű alkotója a 24.hu-nak.

Szja-mentesek lehetnek a munkavállalói koronavírustesztek

Mintegy 7 ezer forinttal csökkenhet a munkáltató által finanszírozott foglalkoztatotti koronavírustesztek ára, ha a kormány elfogadja a gazdaságvédelmi operatív törzs javaslatát, amely adómentessé tenné a járványügyi szűrővizsgálatok elvégzését. Ezzel egy időben a testület további adócsökkentésekről és adminisztrációs egyszerűsítésekről is döntött.

Olyan sztrájk van az SZFE-n, hogy szinte mindenki dolgozik

Olyan sztrájk van az SZFE-n, hogy szinte mindenki dolgozik

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) folyik már az oktatás, egy hangos kisebbség generálja a vitákat – mondta el Lajos Tamás, az intézményt fenntartó alapítvány kuratóriumának tagja, operatőr, producer hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére