Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Foltot hagy Európán a civil szervezetek tevékenysége

Nagy Gábor

2017.07.21. 18:28

A tekintélyes brit hetilap, a The Spectator szombati számában arról számolt be, hogy a Földközi-tenger térségében tevékenykedõ civil szervezetek hajói akarva-akaratlanul összejátszanak az embercsempészekkel, az esetek többségében pedig megsértik a nemzetközi jogot.
LONDON, 18:28

A tekintélyes brit hetilap, a The Spectator szombati számában arról számolt be, hogy a Földközi-tenger térségében tevékenykedő civil szervezetek hajói akarva-akaratlanul összejátszanak az embercsempészekkel, az esetek többségében pedig megsértik a nemzetközi jogot.

Nicholas Farrel "Az Õrültség a Földközi-tengeren – hogyan rontanak a segélyhajók a menekültválságon" című írásában arról értekezik, hogy az év első négy hónapjában Olaszországba érkezett csaknem 47 ezer menedékkérő közül mindössze 635-en érkeztek a háború sújtotta Szíriából és 170-en a káoszba süllyedt Líbiából.

A többiek Nigériából, Bangladesből, Gambiából, Pakisztánból és Szenegálból indultak útnak, ezeket az országokat pedig messze nem temeti maga alá fegyveres konfliktus. Ráadásul még ha így is lenne, akkor is az első biztonságos országban kellene menedéket kérniük, amely minden esetben jóval az előtt van, hogy átkelnének Olaszországba.

Az érkezők közül csak nagyon keveseket lehet őszinte szívvel menekültnek nevezni. Hacsak ki nem bővítjük ezt a fogalmat mindenkire, aki Afrikában él, tekintettel arra, hogy ott általában alacsonyabb az életszínvonal, és rosszabb az emberi jogi helyzet mint Nyugat-Európában"

– foglal állást Farrell. Az írás közli, hogy az Európai Unió és Törökország közötti alkut követően a migránsok már nem feltétlenül próbálkoznak a korábbi útvonalon, és a szerző szerint az Európába irányuló migráció jelentős hányada eltolódott nyugatra, a Földközi-tenger középső részére.

Farrell cikke kitér arra is, hogy az Itáliába érkezők többsége fiatal férfi, aki 1000 euró körüli összeget fizet az embercsempészeknek, hogy átjussanak. Hozzáteszi: ezek az emberek tisztában vannak azzal, mit is vállalnak. Azonban a csempészek csak a nemzetközi vizekig, a parttól 12 mérföldre viszik el őket, ahol a migránsokat "kimentik", és Olaszországba viszik.

A szerző azt írja, a bűnözők nem csinálnak nagy titkot tevékenységükből, mert a közösségi oldalakon is vannak olyan csoportok, amelyek "Líbiából működő migráns utazási irodaként" hirdetve magukat névvel és telefonszámmal kínálnak "csoportos kedvezményt" és "jegyeket" az "utasoknak" "kompjaikon", amelyek valójában csempészhajók.

A nemzetközi vizeken civil vagy segélyszervezetek hajói veszik fel a menedékkérőket, és jobbára a Líbiától 120 mérföldre járőröző uniós hadihajóknak adják át őket, akik bevégzik a "kompoztatás" feladatát.

A The Spectator kiemeli: a civil hajók kötelesek a tengeren bajba jutott hajók utasain segíteni, de kifejezetten tilos, hogy egy másik ország területi vizein célzott kutató- és mentőakciót végezzenek, és a jog szerint nem vehetnek fel senkit "mentésre" hivatkozva olyan hajóról, amely nincs vészhelyzetben. Ráadásul a jog arra kötelezi őket, hogy a kimentett embereket a legközelebbi biztonságos kikötőbe vigyék, amely a legritkább esetekben található Olaszországban.

A lap emellett egy internetes hajókövető szolgáltatás adatai alapján pontos információkkal rendelkezik arról, hogy a civil mentőhajók igenis behatoltak Líbia területi vizeire. A civilek és segélyszervezetek arra hivatkoznak, hogy az olasz parti őrség kérésére vagy utasítására hajóztak líbiai vizekre, ám az olasz hatóság nem adott magyarázatot a lapnak arra, hogy miért kérte vagy utasította erre a civil hajókat.

Ezek a jótékonysági szervezetek és a többiek, akik hajókat üzemeltetnek a Földközi-tengeren, természetesen azt állítják, hogy életeket mentenek. De valójában - szándékosan vagy akaratukon kívül - embercsempész műveletben működnek közre. Ha jótékonysági és civil szervezetek nem vennék fel az embereket szolgáltatásszerűen a líbiai partoktól pár mérföldre, s ha Olaszország elkezdené visszaküldeni a migránsokat Észak-Afrikába, ahonnan jöttek, akkor a csempész hajók nem indulnának útnak"

– foglal állást a The Spectator szerzője, aki szerint mindazok, akik a tengerbe vesznek, egy jószándékú, de téves művelet áldozatai, ami hatalmas foltot fog hagyni Európa becsületén.

(MTI)

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Nincs új a nap alatt: egy imám volt a terrorszervezet vezetője

Nincs új a nap alatt: egy imám volt a terrorszervezet vezetője

Mullah Krekar 1991-ben utazott Norvégiába menedékkérőként, azonban megunta a jólétet és inkább az iszlám radikális szárnya felé vette az irányt.

Szoros meccsen jutott tovább a Honvéd az Európa-ligában

A Budapest Honvéd együttese 3–1-es hazai siker után várhatta a vilniusi visszavágót.

Magyar haderőfejlesztés: szeretteink, értékeink, hazánk megvédése az első

Magyar haderőfejlesztés: szeretteink, értékeink, hazánk megvédése az első

A magyar haderőfejlesztés kapcsán nem háborúra készülünk, hanem arra, hogy képesek legyünk megvédeni a békét; szeretteink, értékeink, hazánk megvédése az elsődleges – jelentette ki a honvédelmi miniszter csütörtökön Zalaegerszegen.

A V4-ek elutasították az Soros-hajók által szállított migránsok elosztását

A bevándorláspártiak újabb kísérletet tettek az EU-tagországok belügyminisztereinek csütörtöki, informális találkozóján arra, hogy közös nyilatkozatban mondják ki: a tagállamok vállalják a Földközi-tengeren működő NGO-hajók által Afrikából Európába szállított migránsok szétosztását – közölte a Belügyminisztérium (BM) az MTI-vel.

Soros hajóskapitánya a migránsok kötelező elosztását követeli

Soros hajóskapitánya a migránsok kötelező elosztását követeli

A Sea-Watch 3 kapitánya azt követeli az összes európai országtól, hogy fogadják be a civilszervezetek által tengeren kimentett migránsokat.

Összehangolt akcióban kapcsolatak le 2800 migránst

Huszonhat embercsempészt és 2760 illegális bevándorlót fogtak el a június 28. és július 8. között lefolytatott Joint Action Days (JAD) „Danube” nevű művelet során – közölte az osztrák szövetségi bűnügyi hivatal csütörtökön.

A Huawei nem hajlandó elengedni az Androidot

A Huawei saját fejlesztésű mobil operációs rendszere a Hongmeng nem okostelefonok, hanem mobil hálózatra kapcsolt ipari és lakossági berendezések számára készül – jelentette ki a Huawei Technologies igazgatótanácsának tagja, első alelnöke Catherine Chen, hangsúlyozva, hogy cége továbbra is az Android operációs rendszert használja majd okostelefonjai rendszerszoftvereként.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére