Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Észak-Olaszországban is függetlenedési szavazásokat tartanak

888.hu

2017.10.22. 10:58

Olaszország gazdasági, politikai és társadalmi szembeállását az észak-dél közti ellentét mindig is meghatározta. Az olasz gazdaság 30 százalékát adó Lombardia és Velence vasárnap szavaz a nagyobb autonómiáról.
VELENCE, 10:58

Olaszország gazdasági, politikai és társadalmi szembeállását az észak-dél közti ellentét mindig is meghatározta. Az olasz gazdaság 30 százalékát adó Lombardia és Velence vasárnap szavaz a nagyobb autonómiáról – írja a CNN. 

Nagyobb autonómiát szeretne két tehetős északi olasz régió vezetése. Lombardia és Veneto is vagyonosabb, mint az itáliai átlag. A két régiót irányító Északi Liga hat északi, autonómiára törekvő mozgalmat tömörít. Legfontosabb irányelvük, hogy az olasz államot át kell szervezni, nagyobb önrendelkezést adva a régióknak.

Lombardiában október 22-re tűzték ki az erről szóló népszavazást. Az eddiginél nagyobb pénzügyi önállóságot követel az átlagosnál gazdagabb régió, így például az adózásról szeretnének önrendelkezést.

A referendum nem kötelező érvényű, csupán véleménynyilvánító népszavazás. Az Északi Liga reméli, hogy kellően sok igen szavazat esetén a központi kormányzattal már kedvezőbb pozícióból tárgyalhat pénzügyi kérdésekről is a lombardiai vezetés.

A hat tehetősebb északi terület autonómiájáért küzdő Északi Ligáról közismert, hogy a pénzügyi önállóság mellett a fontos irányelvek között van a migráció megállítása, illetve az Európai Uniótól való távolodás. Korábban úgy nyilatkoztak, hogy Olaszország a robbanás szélén áll, nem bírja el a folyamatosan érkező migránsok nyomását, akiket fel kell tartóztatni, máskülönben az olaszok eltűnnek a saját országukból. 

Olaszország megosztott volt és az is maradt

A XIX. század folyamán lezajló egységesítési folyamat eredményeként egy erősen centralizált, Róma központú nemzetállam jött létre az egyébként szinte minden területen rendkívül sokszínű félszigeten. Már az állam születésekor is komoly politikai viták folytak a föderalizmus és a tartományi autonómia kérdésével kapcsolatban, de végül az alkotmányozók úgy határoztak, hogy csak egy francia mintájú, megyerendszeren alapuló központosított állam biztosíthatja az ország egységét.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére