Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Erősödött a kormánypárt, gyengült az ellenzék Lengyelországban

Bokor Gábor

2019.10.14. 12:30

Legalábbis erről ír az ottani sajtó egy nappal a választások után.

A kommentárok felhívják a figyelmet arra is, hogy az új összetételű szejmben az eddiginél szélesebbé válik a „politikai spektrum”. A PiS újabb választási győzelmét az tette lehetővé, hogy a Polgári Koalíció (KO) vezető erejének, a Polgári Platformnak (PO) nem sikerült a kormánypárt valódi alternatívájaként megjelennie – értékelte a várható választási eredményt a német tulajdonú onet.pl hírportálon Andrzej Stankiewicz. Szerinte nehezen képzelhető el, hogy Grzegorz Schetyna, a PO elnöke „felébredne, és a belátható jövőben győzelemre vezetné pártját”.

Az exit pollok szerint hat százalékkal többet kapott a kormányzó PiS, mint az előző, 2015-ös választáson, azonban az ellenzéki tömörülések összességének nagyobb választói támogatása miatt mandátumszáma hasonló lehet a korábbihoz. A baloldal és a Lengyel Parasztpárt (PSL) viszont örül eredményének, amely jobb, mint az előző választáson volt – állapítja meg Stankiewicz.

A PiS-szel szemben kritikus Rzeczpospolita című napilap szerint a választási eredményt az határozta meg, hogy a kormánypárt a kampány egyetlen napját sem aludta át, miközben a KO elpazarolta alaptőkéjét. A PO és a vele szövetségben induló Modern (Nowoczesna) kisebb támogatásra tett szert, mint négy évvel ezelőtt összességében, amikor külön indultak – mutat rá a kommentátor, Michal Szuldrzynski. Szerinte ez annak jele, hogy lassan lejár a Grzegorz Schetyna vezette liberális ellenzék ideje.

A szejmben a választás nyomán a teljes politikai spektrum – a kormánypárt mellett a baloldal, a liberálisok, a mérsékelt kereszténydemokraták és a nacionalista jobboldal – képviselve lesz – állapítja meg Szuldrzynski, aki szerint az alsóház ennek nyomán a politikai vita nagyon pluralista színterévé válik.

Fotó: AFP

A Do Rzeczy című konzervatív hetilap kommentátora, Piotr Semka szerint a parlamenti választási eredmény fényében nem látható olyan jelölt, aki a jövő évi elnökválasztáson komoly kihívója lehetne a PiS jelöltjeként 2015-ben megválasztott Andrzej Dudának. A KO színeiben – Semka szerint – Malgorzata Kidawa-Blonska indul majd, aki a mostani választáson a vezető ellenzéki tömörülés kormányfőjelöltje volt. Grzegorz Schetyna nem fog lemondani a PO elnökségéről, Kidawa-Blonska lojalitását kihasználva, és a tömörülés „nehéz helyzetére” hivatkozva egy „kemény magot” próbál majd kialakítani maga körül – vélte Semka. Szerinte a PO kampányát támogató Donald Tusk volt lengyel kormányfő, az Európai Tanács leköszönő elnöke jelentős reményeket ébresztett személyével, ezért Semka szerint éppen ő lett – a párton belül korábban Schetyna riválisa – „a PO vereségének okozója”.

Rafal Chwedoruk politológiaprofesszor a Polsat News kereskedelmi hírtévében kiemelte: a PiS a rekordmagas részvétel mellett a legnagyobb mértékű győzelmet érte el a rendszerváltás utáni lengyel választások történetében. Ezzel legitimációt nyert eddigi politikája folytatásához. A mandátumkiosztási rendszer miatt azonban várhatóan kisebb lesz az alsóházi többsége, mint amilyet feltehetőleg szeretett volna – állapította meg a professzor.

Kiss Gy. Csaba történész a lengyel parlamenti választásokkal kapcsolatban az M1 hétfő reggeli adásában azt mondta, hogy Lengyelországban a hagyományosan szoros amerikai kapcsolatok mellett határozottabb Európa-politika, az európai ügyekben való nagyobb részvétel várható a következő kormánytól. A szakértő kiemelte: a lengyel társadalom jobban él, a régióban Lengyelország lépett előre a leginkább a polgárosodás terén. Hozzátette, a várhatóan újra kormányt alakító jelenlegi lengyel kormánypárt határozottan korrupcióellenes, tavaly például az alsóház elnökének le kellett mondania azért, mert a családjával állami gépen repült.

A vasárnapi parlamenti választásokon Lengyelországban a szavazatok 72 százalékának feldolgozottsága szerint a kormányzó jobboldali Jog és Igazságosság párt 45,8 százalékot szerzett és várhatóan egyedül kormányt alakíthat. A legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Polgári Koalíció (KO) 25,5 százalékon, a posztkommunista Baloldali Demokratikus Szövetségből (SLD) és kisebb balliberális tömörülésekből álló baloldali szövetség 11,9 százalékon áll, a Lengyel Parasztpártra (PSL) és az azzal közös listán induló, rendszerellenes Kukiz'15 mozgalom alkotta szövetségre a szavazók 9 százaléka voksolt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Orbán Viktor is gratulált Pigniczki Fanninak az olimpiára való kijutásért

A ritmikus gimnasztikázó a tegnapi hibátlan teljesítményéért érdemelte ki a koronavírus-járvány miatt idén nyárra halasztott tokiói olimpiára való kvalifikációt.

Szétesett a baloldal Egerben, kilépett a polgármester

Eger volt az első olyan város, ahol a baloldal összeállt a Jobbikkal és a szakadás is itt történt meg először, amikor Mirkóczki Ádám polgármester csapatával együtt kilépett a baloldali szövetségből.

Gyurcsány megint tagadja a demokráciát

Gyurcsány megint tagadja a demokráciát

A kövéri terror, avagy büntetés a parlamentben címmel készített, természetesen ezúttal is futóhomokra épülő, azaz teljes mértékben alaptalan, félrevezető videót Gyurcsány Ferenc.

A labdarúgás nem csak egy sport

A labdarúgás nem csak egy sport

Nincs még egy olyan játék, amely ekkora hatást tud gyakorolni az emberiségre, ilyen érzelmeket tud kiváltani az emberekből. A futball a nemzeti összetartozás egyik alappillére. Pont ez az oka, hogy a liberálisok nem tudnak kibékülni a focival.

A 888 megmondja a tutit: Anglia–Horvátország

A 888 megmondja a tutit: Anglia–Horvátország

Öt évet kellett várni, de végre itt van, ismét labdarúgó Európa-bajnokságot rendeznek az öreg kontinensen. Európa legjobb csapatai – köztük Magyarország is – egy hónapon keresztül mérik össze tudásukat, de a végén csak egy együttes örülhet. A 888.hu is kiveszi a részét a szurkolásból, a torna ideje alatt mindennap egy slágermeccs győztesét tippeljük meg párokba osztva, nem feltétlenül futballszakmai szempontok alapján. A mai menü: Anglia–Horvátország.

Galla bögyölője

Galla bögyölője

Újabb mártírt avatnak haladóék. Újabb hős született, akit az elnyomás emel az egekbe.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére