Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Erősödött a kormánypárt, gyengült az ellenzék Lengyelországban

Bokor Gábor

2019.10.14. 12:30

Legalábbis erről ír az ottani sajtó egy nappal a választások után.

A kommentárok felhívják a figyelmet arra is, hogy az új összetételű szejmben az eddiginél szélesebbé válik a „politikai spektrum”. A PiS újabb választási győzelmét az tette lehetővé, hogy a Polgári Koalíció (KO) vezető erejének, a Polgári Platformnak (PO) nem sikerült a kormánypárt valódi alternatívájaként megjelennie – értékelte a várható választási eredményt a német tulajdonú onet.pl hírportálon Andrzej Stankiewicz. Szerinte nehezen képzelhető el, hogy Grzegorz Schetyna, a PO elnöke „felébredne, és a belátható jövőben győzelemre vezetné pártját”.

Az exit pollok szerint hat százalékkal többet kapott a kormányzó PiS, mint az előző, 2015-ös választáson, azonban az ellenzéki tömörülések összességének nagyobb választói támogatása miatt mandátumszáma hasonló lehet a korábbihoz. A baloldal és a Lengyel Parasztpárt (PSL) viszont örül eredményének, amely jobb, mint az előző választáson volt – állapítja meg Stankiewicz.

A PiS-szel szemben kritikus Rzeczpospolita című napilap szerint a választási eredményt az határozta meg, hogy a kormánypárt a kampány egyetlen napját sem aludta át, miközben a KO elpazarolta alaptőkéjét. A PO és a vele szövetségben induló Modern (Nowoczesna) kisebb támogatásra tett szert, mint négy évvel ezelőtt összességében, amikor külön indultak – mutat rá a kommentátor, Michal Szuldrzynski. Szerinte ez annak jele, hogy lassan lejár a Grzegorz Schetyna vezette liberális ellenzék ideje.

A szejmben a választás nyomán a teljes politikai spektrum – a kormánypárt mellett a baloldal, a liberálisok, a mérsékelt kereszténydemokraták és a nacionalista jobboldal – képviselve lesz – állapítja meg Szuldrzynski, aki szerint az alsóház ennek nyomán a politikai vita nagyon pluralista színterévé válik.

Fotó: AFP

A Do Rzeczy című konzervatív hetilap kommentátora, Piotr Semka szerint a parlamenti választási eredmény fényében nem látható olyan jelölt, aki a jövő évi elnökválasztáson komoly kihívója lehetne a PiS jelöltjeként 2015-ben megválasztott Andrzej Dudának. A KO színeiben – Semka szerint – Malgorzata Kidawa-Blonska indul majd, aki a mostani választáson a vezető ellenzéki tömörülés kormányfőjelöltje volt. Grzegorz Schetyna nem fog lemondani a PO elnökségéről, Kidawa-Blonska lojalitását kihasználva, és a tömörülés „nehéz helyzetére” hivatkozva egy „kemény magot” próbál majd kialakítani maga körül – vélte Semka. Szerinte a PO kampányát támogató Donald Tusk volt lengyel kormányfő, az Európai Tanács leköszönő elnöke jelentős reményeket ébresztett személyével, ezért Semka szerint éppen ő lett – a párton belül korábban Schetyna riválisa – „a PO vereségének okozója”.

Rafal Chwedoruk politológiaprofesszor a Polsat News kereskedelmi hírtévében kiemelte: a PiS a rekordmagas részvétel mellett a legnagyobb mértékű győzelmet érte el a rendszerváltás utáni lengyel választások történetében. Ezzel legitimációt nyert eddigi politikája folytatásához. A mandátumkiosztási rendszer miatt azonban várhatóan kisebb lesz az alsóházi többsége, mint amilyet feltehetőleg szeretett volna – állapította meg a professzor.

Kiss Gy. Csaba történész a lengyel parlamenti választásokkal kapcsolatban az M1 hétfő reggeli adásában azt mondta, hogy Lengyelországban a hagyományosan szoros amerikai kapcsolatok mellett határozottabb Európa-politika, az európai ügyekben való nagyobb részvétel várható a következő kormánytól. A szakértő kiemelte: a lengyel társadalom jobban él, a régióban Lengyelország lépett előre a leginkább a polgárosodás terén. Hozzátette, a várhatóan újra kormányt alakító jelenlegi lengyel kormánypárt határozottan korrupcióellenes, tavaly például az alsóház elnökének le kellett mondania azért, mert a családjával állami gépen repült.

A vasárnapi parlamenti választásokon Lengyelországban a szavazatok 72 százalékának feldolgozottsága szerint a kormányzó jobboldali Jog és Igazságosság párt 45,8 százalékot szerzett és várhatóan egyedül kormányt alakíthat. A legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Polgári Koalíció (KO) 25,5 százalékon, a posztkommunista Baloldali Demokratikus Szövetségből (SLD) és kisebb balliberális tömörülésekből álló baloldali szövetség 11,9 százalékon áll, a Lengyel Parasztpártra (PSL) és az azzal közös listán induló, rendszerellenes Kukiz'15 mozgalom alkotta szövetségre a szavazók 9 százaléka voksolt.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Veszélyben vannak a méhészetek!

Komoly uniós beavatkozásra van szükség az ágazat megmentése érdekében.

Töretlen Salvini népszerűsége

Töretlen Salvini népszerűsége

A rengeteg támadás ellenére sem csökkent Matteo Salvini bevándorlásellenes politikus népszerűsége Olaszországban.

Szomorú: egyre nehezebb a keresztények helyzete Európában

Szomorú: egyre nehezebb a keresztények helyzete Európában

A bécsi székhelyű Observatory on Intolerance and Discrimination Against Christians in Europe (továbbiakban OIDACEurope) kimutatása szerint sajnos Európában egyre elterjedtebb a keresztényellenesség.

Köszönetet mondtak Orbán Viktornak Izrael és a zsidóság melletti kiállásáért

Köszönetet mondtak Orbán Viktornak Izrael és a zsidóság melletti kiállásáért

A dicsérő szavak az Európai Zsidó Szövetség elnökétől érkeztek.

Kisnyilast ültetett a momentumos polgármester a újpesti önkormányzati újság élére

Újpesten az alfahíres, álnéven kurucinfós, antiszemita újságíró, Balog Gábor lett a helyi önkormányzati újság/média főszerkesztője és ma reggel statáriálisan mindenkit kirúgtak – korábbi ígéretük ellenére.

Fegyelmi változásokra van szükség az Országgyűlésben az ellenzék botrányos viselkedése miatt

Fegyelmi változásokra van szükség az Országgyűlésben az ellenzék botrányos viselkedése miatt

A parlamentben szerdán történtek ismét világossá tették: szükség van az Országgyűlésről szóló törvény és a házszabály módosítására – jelentette ki Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatón.

A kormány nem támogatja a dugódíj bevezetését

A kormány eddig sem támogatta, ezután sem támogatja a Demszky-korszakban bevállalt dugódíj bevezetését – olvasható a Miniszterelnökség szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Bevándorláspárti médiumok így még nem lőtték tökön magukat

Bevándorláspárti médiumok így még nem lőtték tökön magukat

Igen látványos bakiba futott bele több nagy hírügynökség is, miután kiderült, hogy a sztorival nem Trumpot támadták, hanem Obamát. Az eset kapcsán várjuk a választ a liberális felebarátainktól: tényleg nem létezik bevándorláspárti propaganda?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére