Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Erősödött a kormánypárt, gyengült az ellenzék Lengyelországban

Bokor Gábor

2019.10.14. 12:30

Legalábbis erről ír az ottani sajtó egy nappal a választások után.

A kommentárok felhívják a figyelmet arra is, hogy az új összetételű szejmben az eddiginél szélesebbé válik a „politikai spektrum”. A PiS újabb választási győzelmét az tette lehetővé, hogy a Polgári Koalíció (KO) vezető erejének, a Polgári Platformnak (PO) nem sikerült a kormánypárt valódi alternatívájaként megjelennie – értékelte a várható választási eredményt a német tulajdonú onet.pl hírportálon Andrzej Stankiewicz. Szerinte nehezen képzelhető el, hogy Grzegorz Schetyna, a PO elnöke „felébredne, és a belátható jövőben győzelemre vezetné pártját”.

Az exit pollok szerint hat százalékkal többet kapott a kormányzó PiS, mint az előző, 2015-ös választáson, azonban az ellenzéki tömörülések összességének nagyobb választói támogatása miatt mandátumszáma hasonló lehet a korábbihoz. A baloldal és a Lengyel Parasztpárt (PSL) viszont örül eredményének, amely jobb, mint az előző választáson volt – állapítja meg Stankiewicz.

A PiS-szel szemben kritikus Rzeczpospolita című napilap szerint a választási eredményt az határozta meg, hogy a kormánypárt a kampány egyetlen napját sem aludta át, miközben a KO elpazarolta alaptőkéjét. A PO és a vele szövetségben induló Modern (Nowoczesna) kisebb támogatásra tett szert, mint négy évvel ezelőtt összességében, amikor külön indultak – mutat rá a kommentátor, Michal Szuldrzynski. Szerinte ez annak jele, hogy lassan lejár a Grzegorz Schetyna vezette liberális ellenzék ideje.

A szejmben a választás nyomán a teljes politikai spektrum – a kormánypárt mellett a baloldal, a liberálisok, a mérsékelt kereszténydemokraták és a nacionalista jobboldal – képviselve lesz – állapítja meg Szuldrzynski, aki szerint az alsóház ennek nyomán a politikai vita nagyon pluralista színterévé válik.

Fotó: AFP

A Do Rzeczy című konzervatív hetilap kommentátora, Piotr Semka szerint a parlamenti választási eredmény fényében nem látható olyan jelölt, aki a jövő évi elnökválasztáson komoly kihívója lehetne a PiS jelöltjeként 2015-ben megválasztott Andrzej Dudának. A KO színeiben – Semka szerint – Malgorzata Kidawa-Blonska indul majd, aki a mostani választáson a vezető ellenzéki tömörülés kormányfőjelöltje volt. Grzegorz Schetyna nem fog lemondani a PO elnökségéről, Kidawa-Blonska lojalitását kihasználva, és a tömörülés „nehéz helyzetére” hivatkozva egy „kemény magot” próbál majd kialakítani maga körül – vélte Semka. Szerinte a PO kampányát támogató Donald Tusk volt lengyel kormányfő, az Európai Tanács leköszönő elnöke jelentős reményeket ébresztett személyével, ezért Semka szerint éppen ő lett – a párton belül korábban Schetyna riválisa – „a PO vereségének okozója”.

Rafal Chwedoruk politológiaprofesszor a Polsat News kereskedelmi hírtévében kiemelte: a PiS a rekordmagas részvétel mellett a legnagyobb mértékű győzelmet érte el a rendszerváltás utáni lengyel választások történetében. Ezzel legitimációt nyert eddigi politikája folytatásához. A mandátumkiosztási rendszer miatt azonban várhatóan kisebb lesz az alsóházi többsége, mint amilyet feltehetőleg szeretett volna – állapította meg a professzor.

Kiss Gy. Csaba történész a lengyel parlamenti választásokkal kapcsolatban az M1 hétfő reggeli adásában azt mondta, hogy Lengyelországban a hagyományosan szoros amerikai kapcsolatok mellett határozottabb Európa-politika, az európai ügyekben való nagyobb részvétel várható a következő kormánytól. A szakértő kiemelte: a lengyel társadalom jobban él, a régióban Lengyelország lépett előre a leginkább a polgárosodás terén. Hozzátette, a várhatóan újra kormányt alakító jelenlegi lengyel kormánypárt határozottan korrupcióellenes, tavaly például az alsóház elnökének le kellett mondania azért, mert a családjával állami gépen repült.

A vasárnapi parlamenti választásokon Lengyelországban a szavazatok 72 százalékának feldolgozottsága szerint a kormányzó jobboldali Jog és Igazságosság párt 45,8 százalékot szerzett és várhatóan egyedül kormányt alakíthat. A legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Polgári Koalíció (KO) 25,5 százalékon, a posztkommunista Baloldali Demokratikus Szövetségből (SLD) és kisebb balliberális tömörülésekből álló baloldali szövetség 11,9 százalékon áll, a Lengyel Parasztpártra (PSL) és az azzal közös listán induló, rendszerellenes Kukiz'15 mozgalom alkotta szövetségre a szavazók 9 százaléka voksolt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Rajtolna az NBA: kilenc újasbb játékos lett koronavírusos

Újabb kilenc játékosnak lett pozitív a koronavírustesztje az újraindulás előtt álló észak-amerikai kosárlabda-bajnokságban (NBA).

A mamutok sorsára jutnak az elefántok?

A mamutok sorsára jutnak az elefántok?

Két hónap alatt több mint 350 elefánt múlt ki rejtélyes körülmények között Botswanában.

Gajdics Ottó felhorgadt

Gajdics Ottó felhorgadt

Gajdics Ottó a Magyar Nemzetben megjelent publijában megint csak kimondja az igazságot.

Aggódnak a belgák: mi van, ha az ott tanuló kínai diákok kémek?

Aggódnak a belgák: mi van, ha az ott tanuló kínai diákok kémek?

A belga hatóságok aggodalma szerint fennáll annak kockázata, hogy az országban nemzetvédelmi technológiát tanuló kínai diákok kémtevékenységet folytatnak, és átadják Belgiumban szerzett tudásukat a kínai hadseregnek – jelentették csütörtökön a helyi lapok

Ez történt ma: először a pénzről kell dönteni, minden más csak ezután jöhet

Ez történt ma: először a pénzről kell dönteni, minden más csak ezután jöhet

A július forró hónap lesz az európai politikában. Elkezdődött a német elnökség, a nagyok ma közölték a szándékait. Minél hamarabb meg kell állapodni a koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozását szolgáló európai uniós helyreállítási alapról és a 2021-ben kezdődő hétéves ciklusra szóló közös költségvetésről – mondta Ursula von der Leyen. Merkel kancellár pedig világossá tette: először a pénzről kell dönteni, minden más csak ezután jöhet. A V4-ek holnap fogják egyeztetni álláspontjukat.

A hollandok nem kérnek bocsánatot azért mert rabszolgatartók voltak

A hollandok nem kérnek bocsánatot azért mert rabszolgatartók voltak

A kormány nem tervez bocsánatot kérni az ország rabszolgatartó múltja miatt, mivel az fokozná a holland társadalom megosztottságát – jelentette ki Mark Rutte holland miniszterelnök a helyi parlament rasszizmusról és diszkriminációról tartott vitája keretében csütörtökön.

Fiatal Gyurcsányok jelentkezését várják

Fiatal Gyurcsányok jelentkezését várják

Megalakult a DK ifjúsági szervezete.

Világkormányt hozna létre az ENSZ főtitkára

Világkormányt hozna létre az ENSZ főtitkára

Az ENSZ Alapokmányának 75. születésnapján elhangzottak szerint a koronavírus utáni világrend felett ideális esetben egy egységes világkormány őrködne.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére