Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Erõsödõ iszlámellenesség Amerikában

Tóth Hanna

2016.02.18. 20:40

Sokan aggódnak az amerikai társadalom körében egyre növekvõ iszlamofóbia miatt.

Az USA hadseregének muszlim vallású egykori tartalékosa perli a hadsereget egy muszlim-mentesnek nyilvánított lőtér miatt.

Raja’ee Fatihah szerint az oklahomai Védd meg magad túlélési és stratégiai lőtér egészen addig barátságosan fogadta őt, míg nem derült ki, hogy muszlim vallású.

Az USA hadseregének tartalékosát szerdán a lőtér tulajdonosa távozásra szólította fel, miután ő elmondta magáról, hogy muszlim.

Ez volt a legutóbbi komolyabb iszlám ellenes eset azok közül, amelyek egyre inkább jellemzőek Amerikában az elmúlt időszakban.

A 29 éves férfi, aki egyébként az oklahomai munkaügyi központban dolgozik pert indított a lőtér tulajdonosai ellen az amerikai kerületi bíróságon.

A táblára, amit kifüggesztettek az állt, hogy muszlim-mentes létesítmény, hasonlóan az utóbbi hetekben másutt is kihelyezett táblákhoz"

– nyilatkozta Brady Henderson az Amerikai Polgárjogi Unió oklahomai szervezetének jogi vezetője, aki az eljárást elindította.

Akár az mondja valaki, hogy "muszlimok ne", vagy "színes bőrűek ne"; akár azt, hogy "nők, keresztények vagy épp buddhisták ne", az egyformán nem amerikai és egyformán rossz.

Fatihah egy oklahomai szervezet, az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsának (CAIR) tagja azt mondta: azután kereste fel a lőteret, miután a bűnről tanult:

A tulajdonosok nagyon kedvesek és barátságosak voltak, mindaddig míg ki nem derült rólam, hogy muszlim vagyok. Ezt követően kezdtek el gyanakvóan viselkedni velem."

Hasonló eljárást indított már 2015-ben a CAIR Floridában egy bolt tulajdonosa ellen, amelyet a szövetségi bíróság viszont elutasított azzal az érveléssel, hogy a tagokat semmilyen bántódás nem érte a bolt muszlimellenes politikája miatt.

Robert Muise az Amerikai Szabadságjogi Központtól akkor a floridai boltot képviselte, most pedig Cha Nealnak, az oklahomai lőtér tulajdonosának dolgozik.

Muise szerint Fatihah azért lett kitiltva, mert harciasan viselkedett és nem a vallása miatt.

Az, hogy egy üzletet muszlim-mentesnek nyilvánítanak az védett a szólásszabadság által. A jog csak azt tiltja, hogy valakitől szolgáltatást tagadjanak meg szigorúan vallása miatt. Ez itt nem történt meg.

Egyre több államban alkalmaznak egyes üzlettulajdonosok megkülönböztetést a muszlimok ellen"

– monda Ibrahim Hooper a CAIR szövetségi vezetője, majd hozzátette:

Ez csak egyik esete azoknak, amelyek a társadalmunkban mindenütt erősödő muszlimellenes bigottságot mutatják."

(The Guardian)

 

 

 

 

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére