Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Elitellenes vonzerõ - ez lehet Le Pen egyetlen esélye

888.hu

2017.04.25. 21:58

A globalizáció és a terrorizmus veszélyeire való hivatkozás, valamint Emmanuel Macronnak mint az elit (establishment) jelöltjének, a francia elnökválasztás elsõ fordulója nyertesének a politikai profilja áll majd a második helyezett Marine Le Pen újabb kampányának a középpontjában - írja a Reuters brit hírügynökség.
PÁRIZS, 21:58

A globalizáció és a terrorizmus veszélyeire való hivatkozás, valamint Emmanuel Macronnak mint az elit (establishment) jelöltjének, a francia elnökválasztás első fordulója nyertesének a politikai profilja áll majd a második helyezett Marine Le Pen újabb kampányának a középpontjában - írja a Reuters brit hírügynökség.

A május 7-én esedékes második fordulóba a centrista Macron és a radikális jobboldali Le Pen jutott be.

Bár nagyon sokan tisztában vannak azzal, hogy a közvélemény-kutatások semmi esélyt nem adnak Le Pennek a győzelemre, a Le Pen mögött felsorakozó Nemzeti Front már a két forduló közötti időszak elején keményen belevágott a globalizáció és a terrorizmus témájába, megpróbálván magához kötni a rosszkedvű szélsőbalosokat és szélsőjobbosokat. Le Pen átmenetileg lemondott pártja legmagasabb tisztségéről.

A küzdelem a politikusok széles skáláját képviselő, a Nemzeti Front feltartóztatását célul kitűző politikusok támogatását élvező volt bankár ellen tökéletes lehetőséget biztosít Marine Le Pen számára, hogy erősítse elitellenes vonzerejét, még akkor is, ha a közvélemény-kutatók szerint ez nem elég a győzelemhez.

Le Pen már az első forduló másnapján megadta az alaphangot. Egy munkanélküliség sújtotta észak-franciaországi kisvárosban, Rouvroy-ban piaci séta közben azt jósolta, hogy a második forduló globalizáció-ellenes referendum lesz, s ostorozta az ellene forduló fősodorbeli politikusok "rothadt" szövetségét.

Meggyőződésem, hogy a franciák nagy többsége ellenzi a féktelen globalizációt"

– mondta Le Pen szelfizés közben egy olyan településen, ahol vasárnap a szavazatok több mint 40 százalékát szerezte meg, és a szélsőbaloldali Jean-Luc Mélenchon, szintén a globalizáció és a politikai elit kemény bírálója lett a második. Le Pen segítői a globalizációval kapcsolatos gondolatot sulykolták, mondván, hogy Mélenchon támogatói csak karnyújtásnyira vannak Le Pen táborától.

A bal-jobb megosztottság a múlt terméke, az új választóvonal a globalisták és a hazafiak között húzódik"

– mondta a Reuters-nek Gaetan Dussausaye, a Nemzeti Front ifjúsági szervezetének főnöke, Le Pen kampánybizottságának tagja.

Mélenchon a szavazatok 19,64 százalékát szerezte meg vasárnap, s bár évek óta hevesen bírálja Le Pent, mindezidáig nem mondta meg, hogy kit fog támogatni a második fordulóban. Le Pen globalizáció- és elitellenes hangütése egybevághat egyes szavazóinak hangulatával.

Elemzők azt mondják, hogy Le Pen nagyobb támogatásra számíthat a biztonsági kérdések és a nyitott európai határok miatt aggódó, az első fordulóban vagy a konzervatív Francois Fillont vagy a nacionalista Nicolas Dupont-Aignant támogató jobboldali szavazók körében, akik visszariadhatnak a mérsékelten centrista Macron támogatásától.

Jóllehet Le Pennek az első forduló kampányában nem sikerült meghatározóan tematizálni a bevándorlás, a biztonság és a terrorizmus témáját, Dussausaye azt erősítgeti, hogy ezek fontos témák lesznek a két forduló között. Le Pen a választás estéjén "minden hazafit" arra szólított fel, hogy álljanak mögé, másnap olyan röplapokat osztogatott, amelyen megígérte "az iszlamista terrorizmus felszámolását" és az "iszlamista külföldiek" kiutasítását.

"Ez azonban nem tűnik elegendőnek a győzelemhez" - mondta Gilles Ivaldi, a nizzai egyetem kutatója, a Nemzeti Front ügyeinek szakértője. Közvélemény-kutatások közvetlenül az első forduló után azt valószínűsítették, hogy Macron legalább 60 százalékot szerez a május 7-ei fordulóban.

Sylvain Crepon, a tours-i egyetem Nemzeti Front-specialistája úgy nyilatkozott, hogy Le Pen ez alkalommal nem lesz képes áthidalni a közte és Macron között tátongó árkot, de kedvenc témáinak erőltetése létfontosságú pártja jövője szempontjából, s abban, hogy milyen szerepet fog játszani a Nemzeti Front a francia politikai tájkép újrarajzolásában, miután a nagy jobb- és baloldali pártok megbuktak. "A Front már a későbbi időkre készül, 2022-re - közölte Crepon a következő elnökválasztásra utalva.

Macron paradox módon a legjobb ellenfél Le Pen számára. Nem a második forduló eredménye szempontjából, hanem azért, mert miután Franciaországban és Európában mindenki Macront támogatja, rásütheti az elit, a globalizáció jelöltjének bélyegét, magát pedig a legjobb alternatívának ajánlhatja"

– állapította meg Sylvain Crepon.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére