Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egyre nagyobb a migráció okozta feszültség Törökország és az Európai Unió között

Bokor Gábor

2019.09.21. 13:00

A török elnök azzal fenyegeti az EU-t, hogyha nem kapja meg a korábban megígért hatmilliárd eurós támogatást, megnyitja a kapukat a Törökországban várakozó négymillió migráns előtt.

Egy hónap alatt 9300 illegális bevándorló érkezett a görög partokhoz. A migránsok kivétel nélkül Törökországból indultak. A törökök jelzésértékűen kezdik szivárogtatni a bevándorlókat, jelezve az Európai Unió számára, hogyha az nem tartja be az ígéretét, akkor az országban tartózkodó négymillió migránst elindítja Európa felé, miközben a török lakosság a bevándorlókat hibáztatja a gazdasági megtorpanásért és a növekvő munkanélküliségért.

Szakértők szerint ez is az oka annak, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök szeptember elején megint azzal fenyegetett, hogy megnyitja az utat a szíriai migránsok előtt Európa felé. A török elnök szerint ugyanis az Európai Unió a 2016-os migrációs paktumban megígért hatmilliárd eurónak csak körülbelül a felét folyósította. Az EU és Törökország 2016-ban kötött megállapodást, amelynek értelmében Törökország vállalta, hogy az országa területén tartózkodó mintegy 3,6 millió illegális bevándorlót nem engedi tovább az unió területére. Ennek fejében a törökök egyfelől anyagi támogatást kértek, másfelől vízummentességet a török állampolgároknak. Azonban mind az unió, mind a török fél úgy gondolja, hogy ez a megállapodás nem működik.

Fotó: AFP

Az Európai Bizottság szerint Törökország nem tartja vissza kellő mértékben a migránsokat. A török fél pedig azzal érvel, hogy a hatmilliárd eurós költségkeret nem elegendő a migránsok segélyezésére, a menekültközpontok fenntartására – hangzott el az M1 műsorában. Recep Tayyip Erdogan úgy fogalmazott, hogy Ankara eddig összesen 40 milliárd dollárt költött a szíriai bevándorlókra. Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója az Unió28-nak azt mondta, várható volt, hogy abban a pillanatban, amint Törökországnak nem áll érdekében, hogy a migrációs áradatot távol tartsa Európától – valószínűleg kihasználva zsarolási potenciálját és tárgyalási pozícióit – úgy fog fellépni az Európai Unióval szemben, ahogy egyébként Európának ez nem lenne érdeke. Mióta Brüsszel és Ankara között kiújult az ellentét, az uniós tagországok statisztikáiban is megmutatkozik, hogy növekszik a migrációs nyomás és egyre több a regisztrált határsértés, az érintett tagországok 9 százalékkal több, közel 13 ezer tiltott határátlépést regisztráltak augusztusban, mint az azt megelőző hónapban.

Jelenleg mintegy 24 ezer illegális bevándorló tartózkodik a görög szigetek túlzsúfolt befogadó központjaiban. A görög kormány, hogy enyhítse a túlzsúfoltságot, szárazföldi táborokba költöztette azokat a bevándorlókat, akik esélyesek arra, hogy elfogadják menedékkérelmüket.

Fotó: AFP

A migrációs nyomás továbbra is jelen van, csak az útvonalak változtak meg

– fogalmazott Törcsi Péter.

Az ENSZ menekültügyi ügynöksége szerint hároméves csúcsot ért el az idén Görögországba érkezők száma: csaknem 36 400 migráns érkezett januártól szeptemberig az országba, közülük 28 ezren az Égei-tengeren keresztül.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére