Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egymásnak feszült Macron és Trump a klímaegyezmény miatt

Horváth József György

2017.05.25. 22:28

Óva intette Emmanuel Macron francia államfõ csütörtökön Donald Trump amerikai elnököt attól, hogy elhamarkodott döntéseket hozzon a párizsi klímaegyezménnyel kapcsolatban.
BRÜSSZEL, 22:28

Óva intette Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön Donald Trump amerikai elnököt attól, hogy elhamarkodott döntéseket hozzon a párizsi klímaegyezménnyel kapcsolatban.

Tiszteletben tartom, hogy az elnök úr felülvizsgálat alá helyezte a párizsi megállapodást, de azt kívánom, hogy ne siessék el a döntést"

— mondta Macron az amerikai elnökkel tartott brüsszeli találkozója után.

Trump az elnökválasztási kampány során sokat bírálta az egyezményt, amelynek keretében az Egyesült Államok azt vállalta, hogy 2025-re 26-28 százalékkal csökkenti a károsanyag-kibocsátását a 2005-ös bázisévhez képest.

Macron úgy fogalmazott, hogy "rendkívül közvetlen, szívélyes és őszinte" tárgyalást folytattak amerikai kollégájával, majd hozzátette, hogy az Egyesült Államok továbbra is fontos partnere Franciaországnak.

A francia elnök a találkozót megelőzően arról számolt be, hogy számos téma van napirenden Trumppal, és példaként említette a terrorellenes harcot, a gazdaságot, illetve a klíma- és az energiapolitikát. Egyes források szerint az ukrán válság, a szíriai polgárháború és az észak-koreai helyzet is szóba került az ülésen.

Az amerikai nagykövetségen tartott egyeztetés előtt Trump a nemrég hivatalba lépett francia államfő elnökválasztási kampányát és fölényes győzelmét méltatta. Kijelentette, nagy megtiszteltetés számára, hogy találkozhatott Macronnal, aki — mint az amerikai elnök mondta — "nagyszerű munkát" végzett, "hihetetlen kampányt" folytatott és "hatalmas győzelmet" aratott a választáson.

A sajtójelentésekben fontosnak tartották kiemelni, hogy olyan erősen fogott kezet egymással az amerikai és a francia elnök, hogy elfehéredtek az ujjaik.

Mindeközben: huszonkét republikánus szenátor sürgeti a kilépést a párizsi klímavédelmi egyezményből

Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője és 21 másik republikánus szenátor levélben kérte Donald Trumpot arra, hogy tartsa be választási ígéretét és léptesse ki az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezményből.

A levelet a politikusok néhány órával azt követően hozták nyilvánosságra, hogy Donald Trump megbeszélést folytatott Emmanuel Macronnal.

A kétoldalas levélben a politikusok emlékeztetnek arra, hogy a párizsi megállapodás értelmében csökkenteni kell a szén-dioxid-kibocsátást, ennek betartása viszont jogi kihívásokat jelentene majd a környezetvédelmi intézkedéseket korlátozó amerikai kormányzati politika számára.

A levelet aláíró szenátorok többsége azon szövetségi államok politikusa, amelyeknek gazdasága nagymértékben függ a szén-, vagy olajbányászattól, illetve a gázkitermeléstől.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére