Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Duterte hadserege 120 iszlamistát likvidált

Sümeghi Lóránt

2017.06.07. 08:28

A Fülöp-szigeteki hadsereg 120 szélsõségessel végzett és további mintegy 100 társukat ostrom alá vette az ország déli részében, utóbbiak várhatóan a hét végéig megadják magukat.
MARAWI, 8:28

A Fülöp-szigeteki hadsereg 120 szélsőségessel végzett és további mintegy 100 társukat ostrom alá vette az ország déli részében, utóbbiak várhatóan a hét végéig megadják magukat.

A Straits Times című szingapúri lap Eduardo Ano tábornokra, a Fülöp-szigeteki vezérkari főnökre hivatkozva azt írja, az Iszlám Állam dzsihádista szervezetnek felesküdött szélsőségesek, a Maute nevű terrorszervezet fegyveresei Marawi városának mélyén rejtőznek, ezért nehéznek ígérkezik a megsemmisítésükre indított művelet. Ráadásul az iszlamisták az elszigetelt területek peremén gyakorlott orvlövészeket helyeztek el, ami szintén megnehezíti a térség megtisztítását. Ano tábornok szerint mindezek ellenére

néhány napon belül nem marad terrorista a városban."

A vezérkari főnök közölte azt is, hogy a Mindanaón két hete indított terrorellenes műveletben a Fülöp-szigeteki hadsereg és a rendőrség 38 tagja meghalt, valamint 38 civillel végeztek a szélsőségesek. Az akciót vezető Joe Herrera alezredes elmondta:

Marawinak az iszlamistáktól felszabadított egyik kerületében mintegy 1,6 millió dollár készpénzt találtak." 

A helyiséget pedig orvlövészekkel és géppuskafészkekkel védték. A katonai vezető szerint ez arról tanúskodik, hogy a fegyveresek a többi között pénzügyi támogatáshoz jutnak nemzetközi terrorszervezetektől.

A Fülöp-szigeteki hatóságok állítása szerint legfeljebb 400 szélsőséges vesz részt a harcokban, köztük 40-en külföldi zsoldosok. A szomszédos Indonézia és Malajzia ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy az iszlamisták akár 10 ezren is lehetnek. Mint ismert, a Fülöp-szigetek déli részén több iszlamista csoport tevékenykedik. Marawi városában immár második hete tartanak az összecsapások a dzsihádista Maute csoport fegyveresei és a kormányerők között. Emellett Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök hadiállapotot hirdetett a Manilától 800 kilométerre délre fekvő Mindanao szigetén is.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére