Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Duterte és Tillerson teljes összhangban egyeztetett Észak-Korea ügyében

Sümeghi Lóránt

2017.08.07. 23:38

A Fülöp-szigeteki elnök hétfõn szolidaritásáról biztosította Rex Tillerson amerikai külügyminisztert Észak-Korea nukleáris programja kapcsán. Az elnök a sajtóértekezleten ingerülten elutasította újságíróknak a manilai kormány feltételezett emberi jogi visszaéléseivel kapcsolatos kérdéseit, és nem válaszolt arra sem, hogy tárgyaltak-e minderrõl Tillersonnal.
MANILA, 23:38

A Fülöp-szigeteki elnök hétfőn szolidaritásáról biztosította Rex Tillerson amerikai külügyminisztert Észak-Korea nukleáris programja kapcsán. Az elnök a sajtóértekezleten ingerülten elutasította újságíróknak a manilai kormány feltételezett emberi jogi visszaéléseivel kapcsolatos kérdéseit, és nem válaszolt arra sem, hogy tárgyaltak-e minderről Tillersonnal.

Az amerikai diplomácia vezetője és a Fülöp-szigeteki államfő a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) 50. külügyminiszteri tanácskozása alkalmával egyeztetett Manilában. A mostani az eddig legmagasabb szintű találkozó Donald Trump amerikai elnök kormányzata és Duterte között. A Fülöp-szigeteki államfő az elnöki palotában tartott megbeszéléseik előtt elmondta,

tisztában vagyok azzal, hogy Washington aggódik Phenjan ballisztikus rakétaprogramja miatt."

A két politikus figyelmen kívül hagyta azokat az újságírói kérdéseket, amelyek azt firtatták, hogy megbeszéléseiken szót ejtenek-e az emberi jogi helyzetről az ázsiai országban. A találkozót követő sajtókonferencián Duterte élesen kikelt a témát felhozó újságírókkal szemben.  

Pokolba az emberi jogokkal"

– hangoztatta Duterte, s azzal érvelt, hogy egyáltalán nem kellene őt pellengérre állítani feltételezett jogsértések miatt tekintettel az előtte álló kihívásokra.

Rendőrök és katonák haltak meg. A Marawiban zajló háborút, mi más váltotta ki, ha nem a kábítószerek?"

– fogalmazott a Fülöp-szigeteki államfő.

Ugyanakkor Ernesto Bella elnöki szóvivő korábban jelezte, hogy a jogsértések szóba kerülnek majd, a globális terrorizmus, a gazdasági együttműködés, és a Marawiban kialakult biztonsági helyzettel kapcsolatos napirendi pontok mellett.

Mint ismert, a Fülöp-szigetek déli felében lévő városban már több mint két hónapja összecsapások folynak az Iszlám Állammal szövetséges fegyveresek és a kormánycsapatok között.

Tillerson még a találkozót megelőzően elmondta, az Egyesült Államok megfigyelési eszközökkel, kiképzéssel, információkkal és repülőgépekkel támogatja Manilát a szélsőségesekkel szemben. Hangsúlyozta, nem gondolja, hogy az iszlamistákkal szembeni amerikai segítség összeegyeztethetetlen volna a Fülöp-szigeteki hatóságok emberi jogi szempontból aggályosnak tartott drogellenes kampányával.
 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére