Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Dél-Korea szövetségesei azt kérik Szöultól, hogy ne küldjön újra segélyszállítmányokat Phenjannak

Nagy Gábor

2018.01.23. 10:58

Az Egyesült Államok, Japán és Nagy-Britannia is ellenzi, hogy Dél-Korea újraindítsa az Észak-Koreának szánt segélyszállítmányokat.
SZÖUL, 10:58

Az Egyesült Államok, Japán és Nagy-Britannia is ellenzi, hogy Dél-Korea újraindítsa az Észak-Koreának szánt segélyszállítmányokat.

Kang Kjung Va dél-koreai külügyminiszter az Észak-Koreával foglalkozó vancouveri külügyminiszteri találkozón vetette fel a segélyek újraindításának lehetőséget.

Szöul akkor jelezte: egyelőre nem tudja, mi lenne az ideális időpontja ennek a lépésnek.

A szállítmányok újraindítását azonban – japán lapinformációk szerint – a brit, az amerikai és a japán külügyminiszter is korainak találta. Kono Taro japán külügyminiszter, valamint brit kollégája, Boris Johnson úgy vélekedett, hogy a lépés aláásná az Észak-Koreával szemben életbe léptetett szankciókat. Rex Tillerson amerikai külügyminiszter is hevesen ellenezte a felvetést, de a konferencia résztvevői közül többen támogatták azt.

A szöuli kormány tavaly szeptemberben úgy döntött, hogy 8 millió dolláros (több mint 2 milliárd forintos) humanitárius segítséget nyújt Phenjannak különféle nemzetközi szervezeteken, például az Élelmezési Világprogramon (WFP) keresztül. Az északiak folyamatos provokációi miatt azonban ennek folyósítására eddig nem került sor. Az év eleje óta azonban jelentősen csökkent a feszültség a Koreai-félszigeten, és Phenjan is több békülékeny gesztust tett. Szakértők azt várják, hogy a kapcsolatok javítása jegyében a szöuli kormány fel fogja ajánlani az Észak-Koreának szánt segélyszállítmányok felújítását.

(MTI)

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére