Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Cseh, a szlovák és osztrák külügyminiszter erősebb védelmet akar az újságíróknak

888.hu, MTI

2021.05.03. 20:30

Az újságírók erőteljesebb és hatékonyabb védelmét követeli a cseh, a szlovák és az osztrák külügyminiszter abban a közös állásfoglalásukban, amelyet hétfőn hoztak nyilvánosságra Prágában- írja az MTI.
„Az újságírói munka sosem volt egyszerű, de az az irány, amelynek az utóbbi időben vagyunk szemtanúi, nyugtalanító. Az újságírók azon feladatuk miatt válnak támadások célpontjaivá, amelyet a szabad és tájékozott társadalom építése során teljesítenek”

– olvasható a Jakub Kulhánek, Ivan Korcok és Alexander Schallenberg által jegyzett állásfoglalásban.
A három miniszter szerint a koronavírus-járvány idején az újságírókra kifejtett nyomások tovább fokozódtak, és még az egész világot érintő lezárások sem állították meg a munkájuk közben elhunyt újságírók számának növekedését.
A tavalyi évben „nagy nyugtalansággal” figyeltük, hogy a világ több országában jelentős mértékben csökkent a sajtószabadság mértéke.
„Az újságírók elleni támadások és az eseményekről való tájékoztatás nagymértékű korlátozása a politikai repressziók és a hatalom megerősítésének a részévé vált.” Rámutatnak: a különféle „médiaátvételek” következtében több országban a független szabad sajtó elveszítette tevékenységi területeit, illetve azok korlátozva lettek.

„Vezető politikusok szóbeli támadásai, amelyek olykor a felbujtás határát súrolják, azt a nézetet terjesztik, hogy az újságírók az ellenségeink és az ellenük történő támadások indokoltak”

– írja a három külügyminiszter.
A sajtószabadság napja alkalmával mindhárom miniszter megerősítette „elkötelezettségét az újságírók védelme mellett mindenütt a világon”. Meggyőződésünk: igyekezni kell még inkább megerősíteni az újságírók védelmét, valamint a szabad és független sajtó hozzáférését az információkhoz. Megoldást kell találni az újságírók elleni támadások „megdöbbentő büntetlenségére”, a felelősöket meg kell büntetni.

„Országaink készek támogatni a szabad médiát”

– szögezte le közös állásfoglalásában a cseh, a szlovák és az osztrák külügyminiszter -ítja az MTI.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére