Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Brit kormánytanácsos: az élelmiszer-ellátásban biztosan nem lesznek fennakadások, felesleges a felvásárlás

MTI

2020.03.06. 14:15

A brit kormány tudományos főtanácsadója szerint nem valószínű, hogy az új típusú koronavírus okozta jelenlegi járvány időtartama alatt elkészül a vírus elleni oltóanyag.
A brit egészségügyi miniszter ugyanakkor nyomatékosan arra hívta fel a lakosság figyelmét, hogy semmi szükség a pánikszerű felvásárlásokra.

Sir Patrick Vallance főtanácsadó a BBC rádió pénteki hírműsorában kijelentette:

az oltóanyaggyártás jelentősen fejlődött az elmúlt néhány évben, a munka sokkal gyorsabbá vált, és nem észszerűtlen várakozás az, hogy egy-másfél év múlva lesz oltóanyag az új koronavírus ellen is.

Sir Patrick Vallance szerint ez figyelemreméltó, mivel korábban ugyanez akár húsz évig is eltartott volna.

Hozzátette ugyanakkor:

Nem számol azzal, hogy a mostani járvány kezeléséhez időben, és a járvány méretének megfelelő mennyiségben rendelkezésre áll majd az oltóanyag.

A koronavírus-fertőzés halálozási rátáját firtató kérdésre a kormánytanácsos elmondta, hogy ez szinte teljesen a beteg életkorától függ, és még inkább attól, hogy az idősebb fertőzötteknek van-e egyéb, krónikus jellegű betegségük.

Sir Patrick Vallance szerint a gyermekek körében gyakorlatilag zéró a halálozási arány, a nyolcvan évnél idősebb páciensek esetében viszont 8 százalék körüli. Hozzátette: az életkorral párhuzamos emelkedés még sokkal meredekebb hosszabb ideje tartó krónikus betegségek esetén.

Nagy-Britanniában jelenleg 116 fertőzöttet tartanak nyilván, és az új típusú koronavírus okozta Covid-19 fertőzésnek eddig két brit halálos áldozata van.

Egy idős brit férfi, aki a Japán partjainál vesztegzár alá vont Diamond Princess óceánjárón utazott, a múlt hónapban egy japán kórházban halt meg.

Az első nagy-britanniai halálesetről csütörtökön számolt be Chris Whitty angol tiszti főorvos. Az elhunyt, aki a Londontól nyugatra fekvő Reading nagyváros Royal Berkshire Hospital nevű kórházában halt meg, egy idős nő volt, aki fertőződése előtt is rendszeres kórházi kezelésekre szorult krónikus betegségek miatt.

A brit kormány tudományos főtanácsadója a pénteki BBC-műsorban kijelentette: összességében az új koronavírus fertőzötteinek teljes számára vetítve a halálozási ráta valószínűleg egy százalék, sőt jó eséllyel ennél alacsonyabb.

Matt Hancock egészségügyi miniszter a BBC televízióban – a pánikvásárlásokról szóló médiahírekre reagálva – „abszolút indokolatlannak” nevezte, hogy az emberek bármilyen árucikkből többet vásároljanak, mint amennyire szükségük van.

Hozzátette: a tudományos tanácsadói közösségnek is ez a „nagyon-nagyon erőteljes” álláspontja.

Hancock kijelentette: a brit kormány teljesen biztos abban, hogy az élelmiszer-ellátásban nem lesznek fennakadások.

Elmondta: a kormány együttműködést kezdett az áruházláncokkal annak érdekében, hogy azok is hozzájussanak a szükséges élelmiszerekhez, akik a fertőzés gyanúja miatt – a hatósági útmutatásnak megfelelően – nem mozdulnak ki otthonukból.

A brit szupermarketekben az elmúlt napokban időlegesen kisebb hiányok támadtak tartós élelmiszerekből – például száraztésztákból és konzervekből –, valamint lázcsillapító és tünetenyhítő készítményekből.

A brit kiskereskedelmi szövetség azonban pénteki közleményében leszögezte, hogy az áruházak termékválasztéka változatlanul jó, a koronavírus-járvány csak korlátozott mértékű fennakadásokat okozott a beszállítói hálózatokban, és a kiskereskedelemnek alaposan kidolgozott készenléti tervei vannak bármiféle fennakadás vagy keresleti változás kezelésére.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére