Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Börtön a szegénységért: sok ezer amerikai ül csak azért, mert nincs pénze az óvadékra

Vincze Viktor Attila

2017.05.29. 20:37

Több amerikai lap is arra hívja fel a figyelmet, hogy valami félresiklott az USA óvadékos rendszerére épülõ igazságszolgáltatás mûködésében. A hírek szerint az Egyesült Államokban a jelenlegi jogalkalmazási gyakorlat miatt, ártatlanul is könnyen börtönben találhatja magát bárki, akár hosszabb idõre is, ha épp nincs annyi pénze, hogy kifizesse az óvadékot a szabadon bocsátásáért.
NEW YORK, 20:37

Több amerikai lap is arra hívja fel a figyelmet, hogy valami félresiklott az USA óvadékos rendszerére épülő igazságszolgáltatás működésében. A hírek szerint az Egyesült Államokban a jelenlegi jogalkalmazási gyakorlat miatt, ártatlanul is könnyen börtönben találhatja magát bárki, akár hosszabb időre is, ha épp nincs annyi pénze, hogy kifizesse az óvadékot a szabadon bocsátásáért.

2016-ban New York City átlagosan 7.633 embert tartott börtönben olyan előzetes letartóztatás alapján, amelyből óvadék fizetésével azonnal kiszabadulhattak volna a gyanúsítottak.

Az előzetes letartóztatás, mint legsúlyosabb kényszerintézkedés alá vont személyt  –hazánkhoz hasonlóan – az Egyesült Államokban is megilleti az ártatlanság véleleme, amíg a bíróság jogerősen el nem ítéli az adott bűncselekmény elövetéséért.

Az USA-ban ugyanakkor a jelenlegi jogalkalmazási gyakorlat miatt bárki börtönben találhatja magát akár hosszabbnak tekinthető időre is, ha szegényebb, és nincs annyi pénze, hogy kifizesse az óvadékot a szabadon bocsátásáért.

Sok vádlottat tartanak fogva előzetesben a hatóságok, annak ellenére is, hogy csak olyan alacsony szintű, nem erőszakos bűncselekmények elkövetésével vádolják őket, mint a tiltott kábítószer-használat, illetve birtoklás. Az óvadék rendszer visszás működésével kapcsolatban a The New York Times Maranda Lynn O'Donnell nevű 22 éves egyedülálló anya esetét idézte fel, akit a texasi Harris megyében azért helyeztek előzetes letartóztatásba, mert érvényes jogosítvány nélkül vezette autóját még tavaly. 

A bíró 2500 dollár óvadékot állapított meg ügyében, mivel azonban ennek kifizetését az egyedülálló anya nem tudta teljesíteni, kénytelen volt három napot börtönben ülni, annak ellenére, hogy esetében nem állt fenn a szökés veszélye, ahogy annak a veszélye sem, hogy szabadon bocsátása bárkire nézve is veszélyt jelenthet.

A mi társadalmunkban a szabadság a legfőbb norma, ami alól a bírósági tárgyalás nélküli, illetve a bírósági tárgyalás előtti fogvatartás esete csupán nagyon korlátozottan lehetséges"

– idézi az amerikai lap az amerikai legfelsőbb bíróságot.

Ennek ellenére azonban Amerikában az olyan szegény embereket mint O'Donnell asszony napokig, hetekig vagy akár hónapokig is csak azért börtönben tarthatják, mert nem rendelkeznek elegendő készpénzzel ahhoz, hogy az óvadékot kifizetve mentesíthessék magukat.

Az amerikai sajtó szerint ez a rosszul működő óvadék rendszer tehető felelőssé azért, hogy ma sokszor inkább bűnösnek vallják magukat a kisebb bűncselekményekkel megvádoltak, akkor is, ha ártatlanok.

Az alkotmány alapján hivatalosan mindenki ártatlan, amíg jogerősen el nem ítélik.

Ezt azért teszik, mert így az addig előzetesben töltött időt kapják általában büntetésként, amit már leültek, tehát szabadon távozhatnak.

Az igazságszolgáltatás rendszerhibáját nagy valószínűséggel az okozza, hogy a hatóságok a profit termelésében érdekeltek.

Miközben a bíróságok érdekeltek az óvadék bevételek növelésében, addig a magánfenntartású börtönök a minél nagyobb mértékű kihasználtságban érdekeltek. Ezért tart a rendszer mindenképpen sok embert fogva.

A The New York Times szerint az óvadék rendszer jelenlegi formája erkölcstelen és súlyosan sérti az Egyesült Államok lakóinak alkotmányos jogait, ezért ennek működését azonnali hatállyal fel kellene függeszteni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére