Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Bizonytalansághoz vezet a japán császár lemondása

888.hu

2016.08.08. 13:58

A japán császár hétfõi televíziós beszédében azt állította, hogy egészségügyi állapotából kifolyólag már nem tudja maradéktalanul ellátni az uralkodói feladatokat. A törvényhozóknak ezért olyan jogszabályt kell alkotniuk, amely zökkenõmentesen biztosítja az utódlást.
TOKIÓ, 13:58

A japán császár hétfői televíziós beszédében azt állította, hogy egészségügyi állapotából kifolyólag már nem tudja maradéktalanul ellátni az uralkodói feladatokat. A törvényhozóknak ezért olyan jogszabályt kell alkotniuk, amely zökkenőmentesen biztosítja az utódlást.

Akihito császár előzetesen felvett beszédét hétfőn adták le a japán televíziók. A beszédben elhangzott, hogy a császár korából és egészségi állapotából adódóan már nem tudja ellátni a kötelezettségeit.

Attól tartok, hogy a japán állam megtestesítőjeként túl nehézzé vált számomra kötelezettségeim teljesítése."

– fogalmazott a beszédben Akihito.

A japán nyilvánosság számára egyértelműnek tűnik, hogy ezzel a beszéddel a császár bejelentette lemondási szándékát. Ilyesmire nem volt példa az elmúlt kétszáz évben. 

A lemondás számos kérdést vet fel a törvényhozás számára, mivel a japán alkotmányban nem található olyan rendelkezés, amely ilyen esetre vonatkozna. Japánban a császár "az állam megtestesítője és személye kifejezi a nemzet egységét" – áll az alkotmányban.

Az alaptörvény szerint a császár helyét átveheti egy régens, amennyiben képtelen ellátni a hivatallal járó feladatokat. Ezt azonban Akihito nem szeretné.

Még egy ilyen esetben sem változna meg az a tény, hogy a császárnak haláláig hivatalában kellene maradnia és eközben nem tudná megfelelően ellátni a feladatait."

– fogalmazott Akihito a beszédben a The Japan Times szerint.

Abe Shinzo miniszterelnök elmondta, hogy megvizsgálják a kormány jogi lehetőségeit.

Komolyan megfontoljuk a császár néphez intézett kérését. Számba véve az uralkodó teendőit, korát és a hivatallal járó kötelezettségeit, meg kell vizsgálnunk minden lehetséges eshetőséget."

– mondta a miniszterelnök.

Habár a császár nagyon kedvelt Japánban, a közvélemény túlnyomó többsége megérti az uralkodó érveit és támogatja a lemondását. A Kyodo hírügynökség által megrendelt felmérés szerint a japánok 85.7 százaléka mondja azt, hogy teljesítsék az uralkodó kívánságát, míg 10,8 százalék azt szeretné, ha minden maradna a régiben.

A megkérdezettek 90 százaléka szerint Akihito császárnak túl sok hivatalos kötelezettsége és feladata van.

Japán a világ legősibb monarchiája, a császárok mintegy 2600 éve uralkodnak. A japán császár az ázsiai szigetország hivatalos vallásának – a sintóizmusnak – is a főpapja. Akihito 1989-ben lépett trónra.

(DW)

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Ilyen volt a nyár legmenőbb fesztiválja

Ilyen volt a nyár legmenőbb fesztiválja

Remek cseh sörök várták az érdeklődőket a WestEnd tetején a múlt héten.

Bécs a sivalkodók fővárosa

Ezúttal a Soros-egyetem rektora sivalkodott egy nagyot.

A klímahisztéria globális szektája

A klímahisztéria globális szektája

A klímahisztéria szektájának ügye nem a környezetvédelemről szól. Ez egy politikai mozgalom, aminek éppúgy megvannak a todományos alapjai, mint a történelmi és dialektikus materializmusnak vagy a felvilágosodás észkultuszának.

Már megint Koránt osztogattak Bécsben

A város FPÖ-s alpolgármestere azonnali fellépést követel, a bevándorláspárti városvezetés megengedőbb.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére