Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Betelt a pohár a francia rendőröknél, utcára vonultak

888.hu - MTI

2020.06.12. 21:10

Bilincseket a földre hajítva tüntettek a párizsi Champs Elysées sugárúton pénteken francia rendőrök a szerintük rendőrellenes közhangulat és Christophe Castaner belügyminiszter megszólalásai miatt a koronavírus-járvány miatti gyülekezési tilalom ellenére.
A kollegák nem bírják tovább. Hónapok óta tart

– mondta újságíróknak Fabien Vanhemerlryck, az Alliance rendőri szakszervezet vezetője, amikor a menet a belügyminisztérium elé ért.

A rendőrség nem rasszista, a rendőrség demokratikus, nem ő választja a bűnözést, nem ő választja a bűnözés színét, hanem életeket ment, függetlenül az egyének bőrének színétől

– hangsúlyozta a szakszervezeti vezető.

A rendőrök csütörtökön és pénteken országszerte több jelképes megmozdulást is szerveztek bilincsek földre hajításával, hogy így fejezzék ki a felháborodásukat amiatt, hogy a kormány nem támogatja eléggé őket.

A kormány az elmúlt napokban nem győzte csendesíteni a hazai közéleti vitákat a rendőri erőszakról és rasszizmusról, amelyeket az amerikai tüntetések váltottak ki.

Az elmúlt héten többször is több mint 20 ezren tiltakoztak francia nagyvárosokban a rendőri rasszizmus ellen, és szombaton is újabb megmozdulások várhatók. Az első, incidensekkel végződő megmozdulást egy 2016-os rendőri előállítást követően elhunyt 24 éves fekete bőrű férfi, Adama Traoré családja szervezte.

Fotó: Thomas SAMSON / AFP

Christophe Castaner belügyminiszter hétfőn jelentette be, hogy ezentúl nem alkalmazható az előállításokkor az úgynevezett fojtófogás, amely George Floyd halálát is okozhatta, és zéró toleranciát hirdetett a rendőri rasszizmus ellen.

A rendőrök körében elsősorban az a bejelentés váltott ki felháborodást, amely szerint ezentúl automatikusan felfüggesztik a rendőröket rasszista cselekmények vagy kijelentések gyanúja esetén.

Szerdán Edouard Philippe miniszterelnök a szenátusban jelezte, hogy megbízik a rendőri erőkben, Emmanuel Macron pedig elítélte a rasszizmust és a diszkriminációt, amit a köztársasági egyetemesség elárulásának nevezett, de megvédte a rendőri erőket, amelyeknek „elsöprő többsége nem tudná magát besározni”.

Nicole Belloubet igazságügyi miniszter pedig úgy vélte, hogy a rendőrök elleni megmozdulások le fognak csendesedni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére