Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Bergamóban a járvány első évében elhuny több mint százezer olaszra emlékeztek

MTI, 888.hu

2021.03.18. 15:45

Egy évvel ezelőtt indultak el a koporsókkal teli katonai kamionok más olaszországi krematóriumok felé Bergamo városából, ahol csütörtökön, a koronavírus-járvány halottainak szentelt emléknapon Mario Draghi kormányfő is jelen volt.

 

Mario Draghi a bergamói temetőben koszorút helyezett el, majd fát ültetett abban a parkban, amelyet a koronavírus-járvány halottainak emlékére létesítettek.

Mario Draghi a századik fát ültette el – egy bükköt –, hiszen a halottak száma a héten túllépte a százezret. A minden ezer halott után elültetett egy-egy fa az ország különböző térségeiből érkezett. A megemlékezés teljes csendben és nagyon kevés résztvevővel zajlott.

Forrás: AFP / Palazzo Chigi press office /

Bergamo volt a központi helyszíne a Sars-CoV-2 vírus halottainak szentelt emléknapnak, amelyet a római parlament tavaly nyáron vezetett be. Bergamóból tavaly március 18-án indultak el a fegyveres erők koporsókkal teli kamionsorai más tartományok felé, miután a lombardiai város krematóriumai nem bizonyultak elegendőnek. A hosszú járműkonvojról készült felvételek az egész világot bejárták.

Bergamo az egész ország fájdalmának szimbóluma, de ez a nap ne csak a gyász, hanem a remény napja is legyen”

– hangoztatta beszédében Mario Draghi. A kormányfő emlékeztetett a tavaly ilyenkor tapasztalt nemzeti összefogásra: a Bergamo utcáin felállított tábori kórházakra, ahol nyugdíjas orvosok álltak be dolgozni, valamint arra az ezer fiatalra, akik a járványveszély ellenére az egész országból Bergamóba siettek segíteni. Draghi többeket megnevezett a járványban elhunyt bergamói polgármesterek, idősotthonok lakói, papok, orvosok, ápolók, rendfenntartó erők tagjai közül, akik között nyolcvan- és negyvenévesek is voltak.

Mario Draghi kijelentette, a kormány elsőrendű célja továbbra is a lehető leggyorsabb vakcinázás. Megjegyezte, hogy az AstraZeneca-védőoltás felfüggesztése „ideiglenes elővigyázatossági” döntés volt. „Akármilyen döntés is szülessen a gyógyszerhatóságok részéről, a vakcinázást hasonló intenzitással folytatjuk, csakis az oltással indulhat újra Olaszország” – mondta Draghi. A miniszterelnök ígéretet tett az időseknek és a gyengébbeknek, hogy az állam nem hagyja őket magukra. Mario Draghi arra utalt, hogy Bergamo lakossága hónapokkal ezelőtt az ügyészséghez fordult a szerintük késői tavalyi zárlat miatt, ami az idősotthonokban rendkívüli halálozási hullámhoz vezetett.

Forrás: AFP / Palazzo Chigi press office /

Giorgio Gori bergamói polgármester adatai szerint a 120 ezres városban tavaly tavasszal 670-en haltak meg Covid-19 betegségben, a város tágabb térségében több mint háromezren. Úgy vélte, hogy „a halottak valós száma a kétszerese lehet a hivatalos jegyzékekben szereplőnek”. Bergamói orvosok is felszólaltak a megemlékezésen, felidézve a járvány első hetében érkezett betegek látványát. „Rendkívül súlyos állapotban voltak, és mi, akiknek feladata a gyógyítás volt, tehetetlenül álltunk az ismeretlen betegséggel szemben, betegeink elvesztését soha nem felejtjük” – mondta egy orvosnő.

A halottak emléknapjáról az ország több részén megemlékeztek: a római Capitolium-dombon található városháza előtt Virginia Raggi főpolgármester tartott egyperces néma megemlékezést.


Olaszországot tavaly március 10-én helyezték először zárlat alá. Március 18-án az észak-olaszországi intenzív osztályokon már kritikus volt a helyzet, a koporsókat a kórházak kápolnáiban és a templomokban helyezték el. Tavaly március 18-án 35 ezer volt az aktív betegek száma, kórházi kezelésre 14 ezren szorultak, lélegeztetőgépre 2257-en, a halottak száma pedig már majdnem háromezer volt. A legtöbb, 969 beteg március 27-én halt meg.

Egy év elteltével a halottak száma meghaladja a 103 ezret, kórházban több mint 26 ezer beteg van, intenzíven 3317-en. Az aktív betegek száma több mint másfél millió. A tavalyi és mostani járványhelyzet közötti különbség, hogy egy évvel ezelőtt a betegség jórészt az ország északi régióit érintette, most viszont a vírusmutánsok országosan terjednek.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Csaknem kéttucat migráns halt meg Líbia partjainál

Huszonkét mali migráns, köztük három gyermek vesztette életét Líbia partjainál – közölte kedden a bamakói vezetés.

Foglalkozunk nőügyekkel: Amikor a szülés trauma

Foglalkozunk nőügyekkel: Amikor a szülés trauma

A 888 podcastjának vendége: Bálint Katica, a Bábakalács születésház bábája.

Rövid zuhany, „dog hug”, hulahopp verseny – Nyugat-Európa készül a télre

Rövid zuhany, „dog hug”, hulahopp verseny – Nyugat-Európa készül a télre

Az Oroszország elleni szankciók eddig csak pofán csapták az európai liberális politikusokat, de ez várhat a félmilliárdos lakosságra is, ha a vezetők nem szedik össze magukat végre.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére