Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az iráni elnök szerint az USA-nak fel kellene oldania az országával szembeni szankciókat

Schüller Márton

2021.10.19. 07:30

Az Egyesült Államoknak fel kellene oldania az Iránnal szembeni szankciókat, hogy bebizonyítsa, komolyan gondolja a megrekedt bécsi nukleáris tárgyalások újraindítását – jelentette ki hétfőn Ebrahim Raiszi iráni elnök.

 

A politikus a teheráni állami televíziónak adott interjújában azt mondta, hogy Irán lényegre törő tárgyalásokat folytat a Nyugattal, és Irán „soha nem szállt ki” a megbeszélések folyamatából. A szankciók feloldása a másik fél komolyságát jelezné – tette hozzá.

Az Irán és a 2015-ös atommegállapodás európai aláírói, valamint Oroszország és Kína közötti tárgyalások június óta megrekedtek. Az augusztusban hivatalba lépett Raiszi kormánya nem tűzte ki a tárgyalások folytatásának időpontját, ellenállt az azok gyors újrakezdésére irányuló felhívásoknak. Azt szeretné, ha Brüsszelben külön találkozna a megállapodásban részt vevő többi féllel, mielőtt Bécsben visszatérne az amerikaiakkal folytatott megbeszélésekhez.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn Washingtonban találkozott az ENSZ atomenergia-felügyelete, a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatójával, Rafael Grossival.

Ezt követően kijelentette, hogy a Biden-kormányzat nem tartja szükségesnek az előzetes brüsszeli találkozót. Blinken és mások korábban arra figyelmeztették Teheránt, hogy „kifut az időből”, nem sok ideje maradt, hogy visszatérjen a 2015-ben kötött nukleáris megállapodás betartásához.

Ned Price amerikai külügyi szóvivő hétfőn azt mondta újságíróknak a Brüsszelben tartandó találkozóról, hogy amerikai részről nem tartják szükségesnek. „Világosan megmondtuk, hogy célunk Bécs, nem pedig egy brüsszeli köztes lépés” – tette hozzá.

Raiszi azonban kijelentette, hogy Irán „komolyan gondolja ezt a kérdést, és a másik félnek is komolyan kell vennie”.

A 2015-ös nukleáris megállapodás értelmében Teherán drasztikusan korlátozza az urándúsítást a gazdasági szankciók feloldásáért cserébe. Irán kitart amellett, hogy atomprogramja kizárólag békés célokat szolgál.

Három éve, 2018-ban Donald Trump akkori elnök egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat a megállapodásból, ami feszültséget keltett a tágabb értelemben vett Közel-Keleten. Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Kína és Oroszország megpróbálta megtartani az egyezséget.

Joe Biden jelenlegi amerikai elnök közölte, hogy nyitott a paktumhoz való újbóli csatlakozásra. Az erről szóló tárgyalások legutóbbi bécsi fordulója azonban egyértelmű eredmény nélkül ért véget júniusban.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

A tengereken hánykolódik az orosz olaj, mert nem kell senkinek

„Mintegy 62 millió hordónyi uráli nyersolajat szállító orosz hajó várakozik a tengeren” – mutatták ki a Vortexa energiaelemző cég adatai. Az Egyesült Államok és más országok megtiltották az orosz nyersolaj és kőolajtermékek behozatalát az ukrajnai invázió miatt, mások pedig a jövőbeli szankcióktól való félelem miatt kerülik a rakományok beszerzését.

Könyörtelenül diszkriminálják az orosz zenészeket

Könyörtelenül diszkriminálják az orosz zenészeket

Mindegy, hogy nyilvános közleményben elítélte-e a háborút vagy sem, meghallják, hogy „orosz” és diszkriminálnak.

Úgy tűnik, lázálom marad Ukrajna gyors uniós csatlakozása

Úgy tűnik, lázálom marad Ukrajna gyors uniós csatlakozása

Újabb vezető politikus szólalt meg Ukrajna Európai uniós csatlakozásával kapcsolatban.

Európa már a majomhimlő-járványra készül

Európa már a majomhimlő-járványra készül

A Covidnál nem voltak ennyire körültekintőek.

Húsz ország ígért újabb fegyverszállítmányokat Ukrajnának

Egy hétfőn megrendezett virtuális találkozó alkalmával mintegy 20 ország ígéretet tett arra, hogy újabb fegyverszállítmányokat juttat el Ukrajnába – jelentette be sajtótájékoztatóján Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter.

Az európai adófizetők finanszírozzák az EU által támogatott LMBTQ-programokat

Az európai adófizetők finanszírozzák az EU által támogatott LMBTQ-programokat

Az Európai Unió több mint 200 ezer euró értékben finanszírozott olyan projekteket egy ifjúsági program keretében, amelyeken a „drag queen” életmódról tartottak oktató előadásokat.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére