Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az illegális bevándorlók miatt újult ki a horvát-bosnyák ellentét

Bokor Gábor

2019.08.08. 21:30

Eddig sem szerették egymást, valószínűleg egy ideig ez nem is fog változni.

Dragan Mektic boszniai védelmi miniszter az N1 boszniai kereskedelmi hírcsatornának borult ki azután, hogy tizennyolc sérült migránsra bukkantak a Horvátországgal közös határszakasz közelében. Mektic szerint a horvátok nem állnak korrekt módon a határon feltorlódott migránsok kérdéséhez.

Zágráb visszaél minden nemzetközi szabállyal, a Horvátország és Bosznia közötti kétoldalú szerződéssel, valamint veszélyezteti Bosznia-Hercegovina integritását. Vannak arra utaló jelek, hogy a horvát rendőrség több esetben is intézkedett boszniai területen, vagy behatolt oda

– közölte.

A szerdán talált migránsokkal kapcsolatban azt mondta, hogy szerintük a horvát rendőrök feltartóztatták a migránsokat, akiket egy hegyi úton küldtek vissza Bosznia-Hercegovinába, ekkor sérülhettek meg.

A bosnyák sajtó az esetről úgy számolt be, mintha a horvát rendőrök bántalmazták volna az illegális bevándorlókat, ezt azonban a horvát belügy közleményben cáfolta. A horvát lapok csütörtökön olyanokat írtak, hogy Szarajevó minden esetben reagál a visszatoloncolásokra, de nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy megakadályozza az illegális bevándorlók bejutását Bosznia-Hercegovinába.

Fotó: AFP

Emlékezetes, hogy pár napja Zoran Galic, a boszniai határőrség parancsnoka a Dnevni Avaz napilapnak nyilatkozva azt mondta, hogy kimerültek, és nem tudják egyedül védeni a határokat.

Ahhoz, hogy hatékonyan lefedjünk mintegy 600 kilométer határszakaszt Szerbiával és Montenegróval, körülbelül ezer rendőr hiányzik, mégis hétezer hatásértést akadályoztunk meg

– mondta Galic, aki szerint Bosznia-Hercegovina 2051, míg Horvátország 6000 határőrrel rendelkezik, viszont az európai uniós tagállamoknak sokkal jobb és korszerűbb felszerelésük van, mint amilyent Bosznia-Hercegovinában használnak a határvédelemben.

A Görögországból Macedónián, Szerbián és Magyarországon át Közép-Európa más országaiba vezető, úgynevezett balkáni migrációs útvonal lezárása óta a migránsok alternatív útvonalon – Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia érintésével – igyekeznek eljutni Nyugat-Európába. A horvát-boszniai határon mindennaposak a határsértések.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére