Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az európai muszlim nõk majdnem fele nem hajlandó dolgozni

Sümeghi Lóránt

2016.08.12. 09:58

Egy megdöbbentõ adatokat közlõ brit felmérés szerint a szigetországi muszlim nõk hihetetlen munkanélküliséggel küszködnek, azonban errõl gyakran nem az iszlamofób munkáltatók tehetnek.

A felmérést a brit parlament alsóháza rendelte el, miután több ízben is kritika érte Nagy-Britanniát azzal kapcsolatban, hogy rendkívül hátrányos megkülönböztetésben részesülnek a muszlimok – azon belül is a nők – az országban.

Csakhogy a precíz adatgyűjtés során nem minden eredmény esett egybe azzal a liberális, migránspárti narratívával, miszerint a kirekesztő európaiak mindent megtesznek azért, hogy egy muszlim nőt ne kelljen foglalkoztatni. 

Ugyanis a muszlim nők 44 százaléka szándékosan azért nem vállal munkát, mert elmondása szerint a háztartásra kell ügyelnie.

Ezzel szemben a brit asszonyok csupán 16 százaléka vallja ezt a munkakerülő mentalitást. Ráadásul a reprezentatív felmérés arra is rámutatott, hogy a kirekesztésalapú érvelés sem állta meg a helyét munkanélküli muszlim nők körében. 

Ugyanis a tősgyökeres, brit munkáltatók 75 százalékát egyáltalán nem zavarná, ha alkalmazottuk muszlim lenne.

Továbbá az iszlámot valló nők egyik legnagyobb kihívása maga a viselet, amennyiben európai állást szeretnének betölteni. Hiszen a liberálisnak számító fejkendő használata is egyértelmű utalást hordoz magában, amely számtalan munkahely etikai kódexével ütközik. Nem beszélve az ortodox muszlim vallás, nők számára előírt kiegészítőiről, amelyek egy-egy nagy fokú bizalmi kapcsolaton nyugvó állás betöltését egész egyszerűen kizárják, iskolai végzettségtől függetlenül.

Franciaországban és Németországban pontosan ennek érdekében kezdeményezték a burka betiltását, ugyanis nemcsak nemzetbiztonsági, hanem komoly társadalmi súrlódásoknak ágyazhat meg az, ha példának okáért egy nővér, egy óvodai pedagógus, vagy akár egy bankfiók pénztárosának csupán a szeme látszik.

A britek felmérése nem érintette azokat az ultraortodox muzulmán családokat, ahol a férjek megtilthatják feleségük számára a családi házon kívül elvégzett munkát, vagy akár azt is, hogy idegen férfiakkal szóba álljanak. Bár az európai muszlimok körében ez a fajta szélsőségesség ritkább, mégis érdemes elgondolkodni azon, hogy miként lenne képes egy ultraortodox muszlim nő sikeres, dolgozó nővé válni, ha nemcsak a férfiak kézfogását utasítja el, hanem még szóba sem áll velük.

(Independent)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére