Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az Egyesült Királyságban még nem lehet a korlátozások enyhítésén gondolkodni

Ányos Miklós

2020.04.19. 16:50

A brit kormány egyik magas rangú tagja szerint még nem jött el az ideje annak, hogy az új koronavírus okozta járvány megfékezését célzó korlátozások feloldására lehessen terveket készíteni.

Michael Gove, a kormány munkáját összehangoló kabinetiroda miniszteri rangú vezetője a Sky News brit kereskedelmi televízió, majd a BBC közszolgálati tévétársaság vasárnapi politikai magazinműsoraiban cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a kormány három szakaszból álló – a kisebb üzleti vállalkozások májusi, az éttermek és egyéb vendéglátóhelyek júniusi vagy júliusi kinyitásával, végül teljes normalizálással számoló – korlátozásenyhítési menetrendre dolgozott ki terveket.

Gove mindkét interjúban úgy fogalmazott, hogy a tények és a tényekre alapozott tudományos útmutatások egyértelműen azt diktálják, hogy a kormánynak egyelőre nem szabad a korlátozások feloldásán gondolkodnia.

A Mail on Sunday konzervatív vasárnapi tömeglap által idézett kormányforrások szerint a kabineten belül komoly ellentétek feszülnek a közeli nyitást és a korlátozások hosszabb fenntartását pártolók között. A mielőbbi nyitás híveinek zászlóvivője a lap forrásai szerint Rishi Sunak pénzügyminiszter, a zárlat gyors enyhítését ellenzők táborának szószólója pedig Matt Hancock egészségügyi miniszter.

Gove a vasárnapi BBC-műsorban egyértelmű utalást tett arra, hogy ez utóbbi tábor tagja. A kabinetirodát vezető miniszter kijelentette: a korlátozások érdemi enyhítésének egyik előfeltétele, hogy széles körűvé váljon a koronavírus-szűrés, akárcsak annak a minél szélesebb körű feltárása, hogy a fertőzöttek szűrésük előtt kikkel kerültek kapcsolatba. Gove szerint mindemellett meg kell győződni arról is, hogy a lakosságon belül csökken a fertőződési ráta, és el kell jutni a halálesetek tartós csökkenésének szakaszába is, mielőtt szóba kerülhetne a korlátozások enyhítése. A miniszter szerint még nem teljesült e kritériumok mindegyike.

Nagy-Britanniában jelenleg csak az alapvető szükségleti cikkek, főleg élelmiszerek és gyógyszerek beszerzése céljából lehet kimenni az utcára, és e célból is a lehető legritkábban. Ezen felül naponta egy szabadtéri testedzés – séta, futás, biciklizés – engedélyezett, de az is egyedül vagy az egy háztartásban élő családtagokkal. Kettőnél több, nem egy háztartásban élő ember nem tartózkodhat együtt az utcán. Kivételt jelent a korlátozások alól, ha valakinek orvosi segítségre van szüksége, ha más, rászoruló emberről kell gondoskodnia, vagy ha munkába utazik, de ez utóbbi is csak akkor, ha feltétlenül szükséges, és ha az adott munkát otthonról nem lehet elvégezni.

A brit kormány csütörtökön közölte, hogy a következő három hétben még biztosan nem enyhíti a járvány megfékezését célzó, március 23-a óta érvényben lévő korlátozásokat. Nagy-Britanniában eddig több mint 15 ezren haltak meg az új koronavírus okozta Covid-19 járványban; a szűréssel kimutatott fertőzések száma meghaladja a 114 ezret. A brit halálozási statisztikában azok szerepelnek, akik kórházban hunytak el.

A brit szociális gondozóhálózat érdekképviseleti szervezete – National Care Forum – vasárnapi nyilatkozatában mindazonáltal közölte: becslései szerint a brit idősotthonokban és a szociális ellátó intézményekben eddig valamivel több mint négyezren haltak meg koronavírus-fertőzésben, de ők nem szerepelnek a hivatalos halálozási adatokban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

A britek angolul jól beszélő, büntetlen előéletű bevándorlókat akarnak

A britek angolul jól beszélő, büntetlen előéletű bevándorlókat akarnak

A magas szakképzettségű, angolul jól beszélő, jól fizető állásajánlattal érkező bevándorlók számíthatnak a legelőnyösebb elbírálásra a jövőre életbe lépő új, pontozásos brit bevándorlási szabályozás alapján, amelyből hétfőn ismertetett további részleteket a londoni belügyminisztérium.

Előállítottak egy pedofil internetes hálózatot működtető franciát

Előállítottak egy francia állampolgárt július 7-én, akit azzal gyanúsítanak, hogy az internet rejtett oldalán, a darkneten olyan oldalakat működtetett, amelyeken több ezer felhasználó a világ minden tájáról pedo-pornográf jellegű fotókhoz és videóhoz fért hozzá – közölte hétfőn a dél-franciaországi Bordeaux ügyészsége.

Felrobbantottak egy hírszerzési épületet a tálibok

Felrobbantottak egy hírszerzési épületet a tálibok

Öngyilkos merénylettel kezdett, összehangolt támadást indítottak hétfőn a radikális iszlamista tálibok Észak-Afganisztánban egy hírszerzési komplexum ellen, amelynek legalább tizenegy dolgozója vesztette életét – közölték afgán tisztségviselők.

Dél-Olaszországban katonákat rendeltek ki a fertőzött migránsok felügyeletére

Katonák felügyelik az igazoltan koronavírus-fertőzött és karanténba helyezett migránsokat a dél-olaszországi Amantea városban hétfőtől, miután a bevándorlók ottani elhelyezése lakossági tiltakozáshoz vezetett.

Nagy-Britannia ellenőrzése alá vonta a járványhelyzetet

Nagy-Britannia ellenőrzése alá vonta a járványhelyzetet

Nagy-Britannia mára jórészt ellenőrzése alá vonta az új típusú koronavírus okozta járványt, de az óvatosság továbbra is indokolt – mondta hétfőn a brit miniszterelnök.

Két terroristagyanús migránst fogtak el Németországban

Két terroristagyanús migránst fogtak el Németországban

Elfogtak és előzetes letartóztatásba helyeztek két terroristagyanús szíriai férfit Németországban – közölte hétfőn a szövetségi legfőbb ügyészség.

Új férőhelyekkel csökken a börtönök zsúfoltsága

Új férőhelyekkel csökken a börtönök zsúfoltsága

Tíz büntetés-végrehajtási intézményben összesen 2750 új férőhelyet alakított ki a Belügyminisztérium.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére