Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az afrikai migránsok Mekkája: Ceuta és Melilla

Bokor Gábor

2018.07.27. 16:38

Van két terület, mely hivatalosan Spanyolországhoz tartozik, azonban nagyon rossz lehet ott spanyolnak lenni. Ceuta és Melilla az elmúlt években rendszeresen azzal került a címlapokra, hogy az Afrikából érkezõ illegális bevándorlók hogyan és milyen durva módszerekkel próbálnak bejutni a földrajzilag még Afrikában lévõ területre, mely jogilag már Európához és az Európai Unióhoz tartozik.

A zömével fekete-afrikai bevándorlók az elmúlt években, évtizedekben a legváltozatosabb módszerekkel próbáltak Európába jutni, amihez legtöbbször az embercsempészek segítségét vették igénybe. 

A bátrabbak megpróbálnak gumicsónakokba tömörülve nekiindulni Európának a Földközi-tengeren keresztül, azonban van egy ennél sokkal egyszerűbb megoldás is, amihez még csak el sem kell hagyniuk a fekete kontinenst.

Ezt pedig az uniós tagállam Afrikában lévő területei jelentik, melyeket bár kerítés és határőrség véd, a migránsok rendszerint bebizonyítják, hogy nincs az a szögesdrót és megmászhatatlannak hitt erődítmény, melyen ne tudnának átmászni. 

Hogy lehet Spanyolország Afrikában? 

A kérdés megválaszolásához pár évszázadot vissza kell menni az időben. A Földközi-tenger ellenőrzése kiemelkedően fontos egy országnak, hiszen a nagyhatalmi státuszhoz elengedhetetlen, hogy minél nagyobb befolyást szerezzen a térségben. 

Spanyolország 1713-ban, a spanyol örökösödési háborút lezáró utrechti szerződésben lemondott a stratégiailag kulcsfontosságú Gibraltárról London javára. Bár ezáltal elbukták a legfontosabb ellenőrzőpontot, nem mondtak le arról, hogy nekik is legyen pár olyan területük, ahonnan felügyelni tudják a kijárópontokat az Atlanti-óceán felé. 

Madrid azért, hogy stratégiai pozíciókhoz juthasson, Észak-Afrikában kezdett terjeszkedni és több nyúlványt, földnyelvet is elfoglalt. Ugyanilyen terület többek között Ceuta és Melilla is. A spanyolokhoz tartozó afrikai területeket Plaza de soberaníának, azaz szuverén területnek hívják. Ezek a régiók a mindenkori madridi kormányzat irányítása alatt állnak, a többi spanyol területhez hasonlóan ugyanúgy az Európai Unió részei és euróval kell fizetni annak ellenére, hogy földrajzilag Afrikában vannak.

Népszerű célpont

Nem csak a turisták körében népszerű célpont Ceuta és Melilla, a két legnagyobb spanyol exklávé. A bevándorlók évtizedek óta próbálnak bejutni oda, hogy onnan szállítsák át őket a kontinentális Európába. 

A spanyol hatóságok régóta küzdenek a migráció okozta problémákkal, ezért egy hat méter magas, szögesdróttal megerősített kerítést építettek Melilla és Ceuta szélére, hogy így tartsák távol a migránsokat, azonban ők válogatott módszerekkel játsszák ki a hatóságokat. 

Korábban olyanra is volt példa, hogy egy kibelezett autó műszerfala mögé bebújva próbáltak átjutni. 

A migránsok rendszerint megtámadják a határőröket, EZEN a felvételen az látható, amint egyiküknek eltörik a lába, miközben megpróbálta megállítani a rohanó, agresszív bevándorlókat. 

Legutóbb csütörtökön támadták meg a fekete-afrikai bevándorlók (akik között, mit ad Isten, egy nő vagy gyerek sem volt, csak kigyúrt férfi) a határt, amin több százan keltek át.  

Egyelőre nem lesz előrelépés

Június elején Spanyolországban átvette a hatalmat a baloldal, Pedro Sánchez miniszterelnök pedig a legnagyobb titokban találkozott Soros Györggyel, ami után a dél-európai ország egyből megnyitotta kapuit a bevándorlókat szállító civil szervezetek hajói előtt.  

A spanyol El Mundo pénteki számában arról írt, hogy további ötvenezer fekete-afrikai vár arra Marokkóban, hogy elinduljon a két exklávé felé.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére