Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ausztria: elkezdődtek a választások

Falco

2019.09.29. 10:08

Reggel héttől délután ötig lehet leadni a voksokat. Bár vannak kivételek.

Az adatok szerint 6 millió 397 ezren járulhatnak az urnákhoz, a szavazók az osztrák szövetségi parlament alsóházának, a Nemzeti Tanácsnak a 183 tagját választják meg. A szavazóhelyiségek általában 7-től 17 óráig tartanak nyitva, de ez tartományonként eltérő lehet. A szavazók három preferenciaszavazatot adhatnak le, szövetségi, tartományi, illetve helyi szinten.

Ausztriában a parlamenti választásokon a szavazásra jogosultak a pártok mellett politikusokra is voksolhatnak; vagyis országos, tartományi és helyi szinten is megjelölhetnek egy-egy politikust, akit szívesen látnának a parlamentben (a szavazat csak akkor érvényes, ha a politikusok a szavazó által megjelölt párt tagjai). Országosan a pártra leadott szavazatok hét, tartományi szinten tíz, helyi szinten pedig 14 százaléka szükséges ahhoz, hogy a jelölt előbbre jusson a pártlistán.

Ausztria újrázik

Ahogy arról korábban már a 888 is beszámolt, vasárnap (szeptember 29-én) tartják Ausztriában az előrehozott (Nationalrat) parlamenti választásokat. Egyetlen kérdés körül forog az osztrák választás Mint ismert, a Strache-botrány kirobbanását követően nemcsak az FPÖ vezetőjének, hanem a kormánykoalíció felmondásával Sebastian Kurz kancellárnak is távoznia kellett pozíciójából, Alexander Van der Bellen államfő pedig szeptember 29-ére előrehozott [...]

A 2017 októberében tartott parlamenti választásokon pedig az Osztrák Néppárt (ÖVP) listavezetője, Sebastian Kurz több mint 117 ezer szavazatot kapott, elérve a pártjára leadott voksok hét százalékát. A Néppárt által összeállított szövetségi listán azonban Kurz neve amúgy is az első helyen szerepelt, így ez a párt jelöltjeinek a sorrendjén nem változtatott.

A szavazólapon nyolc párt neve szerepel:

  • az Osztrák Néppárt (ÖVP),
  • az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ),
  • az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ),
  • a NEOS (Az Új Ausztria és Liberális Fórum),
  • a MOST (JETZT),
  • a Zöldek,
  • az Osztrák Kommunista Párt (KPÖ)
  • és a Változás (Wandel).

Helyi szinten más pártok jelöltjei is indulhatnak. A bécsi választópolgárok például az Osztrák Sörpártra (Bierpartei Österreich) is szavazhatnak majd.


Az előzetes közvélemény-kutatások győzelemre esélyes pártként emlegetik a Sebastian Kurz vezette Osztrák Néppártot, amely 35 százalékon áll. A második legnépszerűbb párt a Szociáldemokrata Párt (SPÖ), 23 százalékos támogatottsággal. A harmadik helyen áll az Osztrák Szabadságpárt, amely várhatóan a szavazatok 20 százalékát kapja majd. A Zöldek várhatóan 11, a NEOS 8 százalékot szerezhet. Arról, hogy mi várható Ausztriában, arról ITT és ITT olvashatsz bővebben.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére