Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Amerikai gépek bombázzák az Iszlám Állam állásait Líbiában

Nagy Gábor

2016.08.01. 17:31

Az amerikai légierõ megkezdte Szurt városának bombázását.
FÖLDKÖZI-TENGER, 17:31

Az amerikai légierő megkezdte Szurt városának bombázását.

A légicsapások az afrikai országban egyre inkább megerősödő Iszlám Állam terrorszervezet állásai ellen irányulnak.

A Pentagon tájékoztatása szerint az első csapásokat hétfő délután a Földközi-tenger partján fekvő Szurt városában lévő célpontokra mérték. A védelmi minisztérium cáfolta azokat az értesüléseket is, hogy szárazföldön is támadást indítanának. Ugyanakkor a hivatalos tájékoztatón elmondták, hogy egyeztettek az ENSZ által is támogatott kormánnyal.

Szurt a volt líbiai diktátor, Moammer Kadafi szülővárosa és 2011-ben itt lelte halálát a líbiai polgárháború egyik utolsó csatájában. Az ISIS 2014-ben foglalta el a várost és mintegy 200 kilométer hosszan ellenőrizte a környező tengerpartot. A terrorszervezet rémuralmáról azóta több hír is napvilágot látott. A civil lakosságot rendszeresen zaklatták az iszlamisták: számos nyilvános kivégzés és keresztre feszítés is történt.

Ma (hétfőn) a líbiai nemzeti egységkormánynak kérésére megtörténtek az Iszlám Állam elleni első célzott amerikai légicsapások, és súlyos veszteségeket okoztak (a dzsihadistáknak) Szurtban"

– mondta televíziós beszédében Fájez esz-Szarrádzs.

Líbiai mély káoszba süllyedt Moammer Kadhafi diktátor hatalmának 2011-es megdöntése után. A hatalmi és biztonsági vákuum következtében elszaporodtak a különböző milíciák, megjelent az Iszlám Állam és az al-Kaidával szövetséges szervezetek. 2014 óta az országban különböző milíciák és törzsek támogatásával rivális kormányok és parlamentek működtek a nyugati és a keleti régiókban. Az ENSZ közvetítésével decemberben született megállapodás az elnöki tanács és az egységkormány létrehozásáról. A megállapodás kétévi átmenetet irányzott elő, amelyet új alkotmány elfogadása, elnök- és parlamenti választások zárnának.

(BBC, RT)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére