Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Akár harminc év börtönt is kaphat a katalán elnök

Bokor Gábor

2017.10.30. 08:58

A spanyol törvények alapján akár ennyi idõre is börtönbe zárhatják a Katalónia függetlenségét kikiáltó elnököt.
MADRID, 08:58

A spanyol törvények alapján akár ennyi időre is börtönbe zárhatják a Katalónia függetlenségét kikiáltó elnököt.

A spanyol ügyészek figyelmeztetése szerint a katalán elnököt akár harminc évre is börtönbe lehetne zárni azért, amiért egyoldalúan kikiáltotta Katalónia függetlenségét és Spanyolországtól való elszakadását.

A leghamarabb akár pár hónapon belül rácsok mögött lehet a szakadár terület vezetője.

A spanyol ügyészek egyelőre még vitáznak azon, emeljenek-e lázadás miatt vádat Puigdemont ellen, amely súlyos bűnténynek minősül és a legsúlyosabb ítélet akár harminc év letöltendő börtönbüntetés is lehet.

Még nincs mi miatt aggódni a vezetőnek

Bár rég volt ennyire mélyponton a spanyol–katalán kapcsolat, Carles Puigdemont elnöknek egyelőre nem kell a börtönbe vonulása miatt aggódnia. A spanyol kormány által elrendelt előrehozott választás december 21-én lesz megtartva Katalóniában, szinte kizárt, hogy addig bármi is történjen az elnökkel.

Alfonso Dastis spanyol külügyminiszter elmondta, hogy Puigdemont akár újra is indulhat az elnöki pozícióért, amennyiben a választásokig szabadlábon marad.

A hétvégén tömeges megmozdulásokat tartottak Spanyolország-szerte. Míg a szakadár Katalóniában ezrek ünnepelték az egyoldalúan kikiáltott függetlenséget, addig a spanyol nagyvárosokban több tízezren vonultak utcára, hogy az egységes Spanyolország mellett álljanak ki.

Míg a barcelonai utcák a Visca Catalunya!, addig madridi sugárutak a Viva Espana! felkiáltások miatt voltak hangosak a hétvégén.

Alfonso Dastis a legutóbb újból elismételte, hogy Katalónia továbbra is Spanyolország része, és szó sincs függetlenségről.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére