Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Srí Lanka-i hírszerzés tudott a fenyegetettségről

Sümeghi Lóránt

2019.04.22. 10:40

Minden bizonnyal ismert volt hírszerzés elõtt az a fenyegetettség, amely végül egy összehangolt, vérfürdõt eredményezõ merényletsorozatba torkollott, legalább 290 halálos áldozattal.

Rendőrségi források szerint a merényleteknek legalább 290 halálos áldozata és ötszáz sebesültje van, köztük legkevesebb 27 külföldi állampolgár. Új fejlemény, hogy két miniszter a merénylet megakadályozásának elmulasztásáért a hírszerzést hibáztatta.

A hírszerzés néhány embere tudott erről a fenyegetésről. Késlekedtek a lépéssel. Komolyan meg kell vizsgálni, hogy miért hagyták figyelmen kívül ezt a figyelmeztetést"

– írta Harin Fernando távközlési miniszter a Twitteren, aki emellett azt állította, hogy apja is hallott a támadás lehetőségéről, és óva intette őt attól, hogy nagyobb templomokba menjen.

Mano Ganesan társadalmi integrációs miniszter arról számolt be, hogy a tárcájához rendelt biztonsági tiszteket figyelmeztették: öngyilkos merénylők politikusok megtámadására készülnek.

Az Iszlám Állam egykori tagjai lehetnek az elkövetők

Az Iszlám Állam terrorszervezet egykori, Srí Lankára visszatért tagjai vagy más beszervezettjei állhatnak a vasárnapi merényletsorozat mögött – mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában hétfőn. 

Véleménye szerint nem a többségi szingalézek és a tamil kisebbség ellentéte okolható a robbantásokért, hiszen a két népcsoport háborúskodása 10 éve véget ért. A lázadó tamilok ráadásul sosem a katolikusokat, hanem inkább a helyi vezetőket vették célba, és egyébként sem tudnának ilyen bonyolult akciót szervezni – tette hozzá. 

Gyarmati István megjegyezte, hogy Srí Lankáról többtucatnyian csatlakoztak az Iszlám Államhoz. A merényleteket követő elővigyázatosság nem csupán a hazatérő terroristák miatt indokolt, hanem azért is, mert a támadássorozatot még senki nem vállalta magára, így lehet, hogy még nem ért véget a fenyegetés – fűzte hozzá.

Hírhedt iszlamista, Moulvi Zahran Hashim lehetett a terv kiötlője

A Jerusalem Post értesülései szerint Moulvi Zahran Hashim lehetett az ötletgazdája az összehangolt merényletsorozatnak.

Érdekesség, hogy Hashim rendszeresen tartott gyűlölettel teli prédikációkat az iszlám nevében, ráadásul az erről készült felvételeket a YouTube felületére is feltöltötte. Valamilyen kifürkészhetetlen oknál fogva azonban a videómegosztó portál nem törölte ezeket a nyíltan gyűlöletkeltő tartalmakat.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére