Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Mol ötven lakó- és hat szaniterkonténerrel segíti a földrengés horvát károsultjait

888/MTI

2021.01.08. 15:16

A Mol Nyrt., Horvátország legnagyobb külföldi befektetője, ötven fűthető lakó- és hat szaniterkonténerrel segíti a földrengés károsultjait Sziszek-Monoszló (Sisak-Moslovacka) megyében – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a földrengés sújtotta közép-horvátországi Petrinjában pénteken.

A tárcavezető kifejtette: a 45 millió forint értékű konténerek ideiglenes szálláshelyként szolgálhatnak mindazok számára, akiknek el kellett hagyniuk otthonaikat. Szijjártó egyben a magyar emberek szolidaritásáról és együttérzésről biztosította Horvátországot, valamint a horvát nemzetet, és részvétét nyilvánította a halálos áldozatok miatt.

Az első tragikus földrengést követően Budapest azonnal jelezte horvát barátainak, hogy számíthatnak Magyarország segítségre – hangsúlyozta a miniszter. Az egyházi és a civil segélyszervezetek mellett a Horvátországban befektető magyar vállalatok és a magyar állam intézményei is azonnal küldtek segélyeket – mondta Szijjártó Péter.

Szavai szerint megkérdezték, hogy miben tudnának a leginkább segíteni, és a válasz az volt, hogy próbáljanak meg segítséget nyújtani a fedél nélkül maradt családoknak, hiszen hideg hetek és hónapok állnak előttünk. A magyar kormány ezért elkezdte az ötven lakókonténer kiszállítását a legsúlyosabban érintett területre. Az első kettő megékezett, a többi pedig a jövő hét folyamán érkezik majd. A lakókonténereket a Mol Nyrt. ajánlotta fel, amely Horvátország legnagyobb befektetőjeként felelősséget érez valamennyi, a horvátországi földrengésben bajba jutott megsegítése iránt – fogalmazott a diplomácia vezetője.
Mint mondta, ezek fűthető, szigetelt konténerek, van bennük berendezés is, és ötven család lakhatását tudják biztosítani.
Hozzátette továbbá, hogy a Tungsram ötezer lámpatestet adományoz. A magyar kormány pedig vállalja egy templom és egy iskola felújításában való részvételt. Arról, hogy ezek melyek lesznek, még folynak az egyeztetések.

Molnár József, a Mol-csoport vezérigazgatója, az MTI-nek eljutatott közleményében elmondta: a Mol kiemelten fontosnak tartja, hogy segítsen a horvát embereknek ebben a nehéz helyzetben. Közölték, hogy a Mol Horvátország felelősséget érez minden, a horvátországi földrengésben bajba jutott ember, különösen a sziszeki régióban élők iránt. Sziszekben a Mol-csoport többek között logisztikai központot működtet, és a térségben él több mint ezer munkatársa. Ezért a Mol azonnal cselekedett, és a horvát polgári védelemmel együttműködve azonnal lépett a konténerek ügyében – írták a közleményben.

Gordan Grlic Radman horvát külügyminiszter megköszönte Magyarországnak a koronavírus-járványban, a márciusi zágrábi és a mostani földrengésben nyújtott segítséget. Mint monda, Szijjártó Péter volt az első a külföldi külügyminiszterek közül, aki ellátogatott a földrengés sújtotta területre.

Múlt hétfőn és kedden két erősebb – 5,2-es, illetve 6,3-es erősségű – földrengés rázta meg Közép-Horvátországot. A Petrinja és Sziszek közelében történt katasztrófának hét halálos áldozata és 28 sérültje van, és folyamatosak az utórengések. A szerdai újabb, 5-ös erősségű földrengés epicentruma ismét Sziszek közelében volt. A károk nagyságáról egyelőre csak becslések állnak rendelkezésre. A horvát kormány hétfőn természeti katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Sziszek-Monoszló megyét, valamint Zágráb és Károlyváros (Karlovac) megye egyes részeit.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Orbán Viktor: Erős vár a mi Istenünk

Erős vár a mi Istenünk, jó fegyverünk és pajzsunk. Ha ő velünk, ki ellenünk? – írta a miniszterelnök a Facebook-on.

Az ellenfelek helyett az energiaválság jelenti a legnagyobb kihívást a sportkluboknak

Az ellenfelek helyett az energiaválság jelenti a legnagyobb kihívást a sportkluboknak

Nehéz hetek, hónapok várnak a hazai – és az európai – sportélet főszereplőire a hideg beköszöntével. Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnökének minapi nyilatkozata szerint a magyar sport a rendszerváltozás utáni legnagyobb kihívásával néz szembe a háború okozta energiaválság miatt. A 888.hu megpróbált utánajárni, mivel kell szembenézni a sportélet főszereplőinek, illetve annak, hogyan lehet csökkenteni az emelkedő költségeket.

Már nem ömlik a gáz a tengerbe a megrongálódott Északi Áramlat-2 vezetéken

Már nem ömlik a gáz a Balti-tengerbe a megrongálódott Északi Áramlat-2 vezetéken – közölte szombaton a vezetéket üzemeltető vállalat szóvivője.

A gázvezeték, amely Ursula von der Leyen szerint Európa szabadságát jelképezi

A gázvezeték, amely Ursula von der Leyen szerint Európa szabadságát jelképezi

Átadták a Bulgáriát és Görögországot összekötő gázvezetéket. A szombati szófiai ceremónián Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is részt vett, aki szerint a déli vezeték Európa szabadságát jelképezi.

Joe Biden szerint Putyin nem fogja tudni megfélemlíteni az Egyesült Államokat

Joe Biden szerint Putyin nem fogja tudni megfélemlíteni az Egyesült Államokat

Pénteken Putyin elnök burkoltan azzal fenyegetőzött, hogy atomfegyvereket vet be a megszállt régiók védelmére.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére