Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A migránsokat taxiztató Lifeline hajót senki sem akarja fogadni

Tóth Dalma

2018.06.24. 19:10

Az Aquarius hajó útját járja be a Lifeline is. A migránsmentõ hajónak még senki sem engedélyezte a kikötést, jelenleg líbiai vizeken vesztegelnek.

Az Aquarius hajó útját járja be a Lifeline is. A migránsmentő hajónak még senki sem engedélyezte a kikötést, jelenleg líbiai vizeken vesztegelnek.

A spanyol tengerészek több mint 700 migránst mentettek ki a tengerből a hétvégén. A jó idő miatt érzékelhetően megugrott azoknak a száma, akik útra kelnek hazájukból, hogy a Földközi-tengeren keresztül elérhessék Európát.

Ebből már az olaszoknak is elegük lett, ezért tiltották meg elsőként az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezetek által fenntartott Aquarius mentőhajónak a kikötést. Végül Pedro Sánchez spanyol szocialista kormányfő felajánlotta, hogy befogadják a migránsokat taxiztató hajót, amely 629 illegális bevándorlóval a fedélzetén vesztegelt a nemzetközi vizeken.

Most hasonló a helyzet egy német segélyszervezet által üzemeltetett hajóval. A Mission Lifeline líbiai vizeken vesztegel, miután Olaszország nem engedte meg, hogy kikössenek a partjainál. Ezután Málta felé vették az irányt, de ott sem jártak sikerrel. A hajó már kérte, hogy jelöljenek ki számára egy kikötőt, ahová a fedélzetén lévő migránsokat viheti, de még senki sem vállalta őket.

A tengeren az életmentés nem bűncselekmény, hanem jogi kötelezettség"

véli a Lifeline kapitánya, Claus-Peter Reisch. Hozzátette, hogy "csak a Jóistennek köszönhető, hogy nem alakult ki szélsőséges helyzet", majd egyértelművé tette, hogy Líbiába nem fognak visszamenni, mert az "nem is lenne összhangban a genfi konvencióval".

A hajón állomásozóknak Málta küldött élelmiszersegélyt.

Az NGO 2016 óta 675 embert mentett ki a Földközi-tengeren, s eddig a migránsokat mindig más hajóknak adta át, hogy folytathassa a keresést. Ez az első alkalom, hogy kikötési engedélyt kért migránsokkal a fedélzetén.

Matteo Salvini világossá tette, hogy a kikötési tilalom a Proactiva Open Arms, az SOS Méditerranée, a Sea-Watch és a Sea-Eye hajóira is vonatkozik

Ismétlem: ezek a hajók elfelejthetik, hogy elérjék Olaszországot. Véget akarok vetni az embercsempészek és maffiózók üzletének"

– írta szombaton Salvini.

.A Földközi-tengeren adódott migrációs problémák miatt tartanak Brüsszelben minicsúcsot, amelyen tizenhat európai uniós tagállam vezetője vesz részt. A visegrádi államok csütörtökön bejelentették, hogy nem kívánnak részt venni a találkozón. Szakértők szerint a jövő heti, egyébként számos más nehéz kérdést is felölelő EU-csúcs legfontosabb és legmegosztóbb témája a migrációs és menekültpolitika lesz. Brüsszelben kevés esélyt látnak arra, hogy a tagállami vezetőknek sikerül kompromisszumra jutniuk az úgynevezett dublini menekültügyi rendszer reformjáról.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére