Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A francia kormány meghajol a migráció kérdésében a jobboldali pártok előtt

Békési Marcell

2019.11.05. 14:58

A jobboldal ünnepel, a baloldal visszafogottan nyilatkozik. A zöldek tajtékzanak.

A francia törvényhozásban másfél hónapja zajlott vita a migrációról, és arról, hogy mi a helye és a szerepe az iszlámnak az országban. A vitát a jobboldal kezdeményezte több, migrációval összefüggő probléma kapcsán:

  • egyre több terrormerényletet kísérelnek meg az országban,
  • az olcsó munkaerő miatt a munkanélküliség folyamatosan növekszik,
  • a kutatások szerint a lakosság túlnyomó többsége ellenzi a tömeges migrációt,
  • ráadásul a sárgamellényes tüntetések sem csillapodtak jelentősen, melyek egyik fő célja a figyelem felhívása a kérdésre.

Úgy tűnik, hogy a hosszú vita után a kormány – mely Emmanuel Macron államfő szövetségese – meghajolt a nép, illetve az ő hangjukat közvetítő jobboldali pártok előtt: Édouard Philippe miniszterelnök hétfőn a parlamentben a képviselők előtt előadta az új migrációs csomagját, melyet teljes terjedelemben szerdán hoz nyilvánosságra.

A tervezetet elnézve a kormány – bár elvben továbbra is támogatja a migráció minden formáját – a fontos kérdésekben meghajolt a jobboldali pártok előtt, és azok több éve szajkózott javaslatait is beleépítette csomagjába.

A legfontosabb, hogy eddig Franciaországban nem volt maximalizálva az éves szinten beengedhető migránsok száma. Ezt a pontot – az fiatalok magas munkanélküliségére hivatkozva – az új tervezet úgy módosítja, hogy

mostantól a kormány a gazdasági szektorral karöltve meghatároz egy kvótát, hogy maximálisan mennyi gazdasági bevándorlót engedhetnek be az országba.

Ezt Mureil Penicaud miniszter nyilatkozta a BFM televíziónak, majd hozzátette: a kvótát nyáron fogják összeállítani, melyek tartalmazni fogják a hiányszakmákat és az abban foglalkoztatható munkaerő számát.

A másik fontos pont, hogy a migránsokat az elbírálás előtt ellenőrzés alatt tartják, amíg nem bizonyosodtak meg róla, hogy nem hordoznak olyan betegségeket – akár járványok, akár genetikai betegségek –, melyeket Közel-Keletről, Ázsiából vagy Afrikából Európába hurcolhatnak. A három hónapos időtartam alatt megkapják az összes kötelező védőoltást is, és csak utána lesznek jogosultak a letelepedésre.

A jobboldal üdvözli a fejleményeket

A francia mérsékelt jobboldali nyilatkozók örülnek a fejleményeknek, bár hozzátették, hogy egy dolog beszélni róla és döntéseket hozni, és egy másik dolog cselekedni. Felszólították Emmanuel Macron elnököt a csomag betartatására is. A radikális jobboldal is örül a csomagnak, viszont nem tartja azt elégségesnek. „Senki nem beszél az illegális migránsok kitoloncolásáról, az embercsempészet visszaszorításáról” – nyilatkozták. „Ennél jóval mélyrehatóbb reformokat várunk”.

A baloldal megbélyegzésről beszél

A szélsőbaloldali és baloldali politikusok nem tartják jó ötletnek a csomagot sem gazdasági, sem társadalmi szempontból. Úgy vélik, hogy a migránsok hosszú karanténban tartása megbélyegzi őket a többségi társadalom előtt, és ez nem kívánt folyamatokat indíthat el. Üdvözölték a kormány munkamegőrző szándékát, de nem feltétlenül tartják célravezetőnek ezt a döntést.

A zöldek tajtékzanak

Az egyetlen politikai párt, mely látható dühvel fogadta a jobboldali győzelmet, a Zöldek voltak. A párt véleménye szerint a migráció egy sikeres gazdasági és emberséges projekt; szerintük a kérdés gazdasági visszaesést fog eredményezni az országban, ami majd megmutatja, hogy Európának mennyire szüksége van a közel-keleti és afrikai migrációra.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A kárpátaljai magyarok szovjet lágerekbe hurcolására emlékeztek

A kárpátaljai magyarok szovjet lágerekbe hurcolására emlékeztek

Gyászünnepséggel és félezer fős emlékmenettel emlékeztek meg szombaton Kárpátalján arról, hogy 75 évvel ezelőtt deportálták a sztálini lágerekbe a vidék magyar férfilakosságát a megszálló szovjetek.

Szakértő: több ezer migráns várakozik Bosznia-Hercegovinában

Szakértő: több ezer migráns várakozik Bosznia-Hercegovinában

Több ezer migráns torlódott fel Bosznia-Hercegovinában, de a számuk akár több tízezerre is nőhet a jövőben – közölte a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese szombat reggel az M1 aktuális csatornán.

Macronnál forró az ősz: vízágyúkkal oszlatta a tüntetőket a párizsi rendőrség

Macronnál forró az ősz: vízágyúkkal oszlatta a tüntetőket a párizsi rendőrség

Könnygázzal és vízágyúkkal oszlatott a párizsi rendőrség szombaton a sárgamellényes tüntetéssorozat egyéves évfordulójának alkalmából megrendezett – rendbontásba torkolló – megmozduláson.

A lázadó lázadása

A lázadó lázadása

Egy MG nevű, Indexes, önmaga ellen is lázadó tollforgató a Puskás Aréna megnyitóját is a magyar teljesítmény elleni támadásra használta fel.

Magyarok összetartozásáról szóló dal így még nem triggerelt be indexes firkászt

Magyarok összetartozásáról szóló dal így még nem triggerelt be indexes firkászt

Miklósi Gábor a VIP páholy kellős közepén úgy döntött, a Nélküled alatt inkább ülve marad, mert neki nem jelent semmit. A kérdés akkor csak az: minek ment oda?

Fidesz: a Momentum az új SZDSZ

Új SZDSZ-nek nevezte a Fidesz-frakció szóvivője a Momentumot, amely nyíltan nemzetellenes politikát folytat.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére