Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A fejkendõviselés ellen tiltakozó nõket tartóztatnak le Iránban

Tóth Dalma

2018.01.30. 10:30

Az iszlám országban a nõk számára kötelezõ a hidzsáb és a teljes testet elfedõ öltözék viselése, ami egyre kevésbé tetszik az iráni nõknek.
TEHERÁN, 10:30

Az iszlám országban a nők számára kötelező a hidzsáb és a teljes testet elfedő öltözék viselése, ami egyre kevésbé tetszik az iráni nőknek.

Teheránban egyre több nő veszi le tiltakozásul a fejkendőjét, amit egy botra akasztanak rá és úgy lógatnak lefelé. A közösségi médiában több kép is kering a demonstrálókról – írja a The Guardian.

Az első tüntető a 31 éves Vida Movahed volt. Õ lett a tüntetések arca, példáját többen is követték. A közösségi oldalakon sok iráni – köztük férfiak is – lecserélte a profilképét olyan fotóra, amelyeket Movahed tüntetése inspirált, így fejezve ki a szolidaritását. A fotókat "az Enghelab utca lánya" hashtaggel látták el, mivel Movahed az Enghelab utcában tüntetett. A nő ügyvédje, Nasrin Sotoudeh közölte, hogy védencét vasárnap elengedték a hatóságok.

A második tüntetőt is ott tartóztatták le, ahol Movahedet. A rendőrség gyorsan cselekedett, hiszen 10 percen belül már a helyszínen volt, és őrizetbe vették Narges Hosseinit, sőt azt a két embert is, akik telefonnal kamerázták őt.

Az üzenete egyértelmű: a nőknek elegük van a kötelező hidzsábból. Hadd rendelkezzenek a nők a saját testük felett"

– mondta az ügyvéd a második tüntető letartóztatása kapcsán.

Vezetés közben is egyre kevesebb nő visel hidzsábot, amit azzal indokolnak, hogy az autó egy privát tér, ahol sokkal szabadabban öltözhetnek.

A kötelező hidzsáb az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kapott Iránban, köszönhetően Masih Alinejad aktivistának. Õ szólította fel a nőket, hogy posztoljanak olyan képeket magukról, ahol a szabályokat megszegve nem viselnek fejkendőt.

A kötelező hidzsáb szimbolizálja a legjobban a nők elnyomását Iránban. Az első lépés a teljes egyenlőség felé, hogy azért küzdünk, hogy szabadon dönthessünk arról, viselünk-e fejkendőt"

– mondta Alinejad.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére