Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Facebook cenzúrával készül az EP-választásokra

Forisek Ádám

2019.01.31. 17:00

Az európai parlamenti választások közeledtével a Facebook úgy döntött, hogy "szigorítja a szabályokat" a politikai reklámokat illetõen. Ismerve az eddigi gyakorlatot, ez nagy valószínûséggel egyet jelent: cenzúrázni akarják a bevándorlásellenes hangokat.

A politikai hirdetésekre vonatkozó szabályok szigorítását jelentette be a Facebook, tekintettel arra, hogy közelednek az európai parlamenti (EP-) választások.

A politikai és a különböző ügyekhez kapcsolódó hirdetéseket engedélyeztetni kell majd, és fel fogjuk tüntetni, hogy ki fizetett ezekért”

– közölte Nick Clegg, a Facebook globális kommunikációs részlegének vezetője brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta, a módosítások nemcsak a nyíltan egyes jelölteket vagy pártokat támogató hirdetésekre fognak vonatkozni, hanem azokra is, amelyek olyan, rendkívüli módon átpolitizált témákról szólnak, mint például a bevándorlás.

Ezen új szabályokat mintegy két hónappal az EP-választások előtt, március végén kezdik majd alkalmazni Európában, globálisan pedig még június vége előtt. Minden politikai hirdetés hét éven keresztül megtalálható lesz egy nyilvánosan hozzáférhető adatbázisban. Tudható lesz, hogy ki és mennyit fizetett értük, az is, hogy hányan látták őket, s milyen korú, nemű, lakóhelyű emberekről van szó.

Clegg arról is beszámolt, hogy új regionális központokat hoznak létre Dublinban és Szingapúrban, amelyekben a választásokhoz kapcsolódó tartalmakat elemzik majd.

Az alelnök tagadta azokat a vádakat, amelyek szerint a Facebook árulná a felhasználói adatait a hirdetőknek.

A felhasználói adatok áruba bocsátása nemcsak helytelen lenne, de az üzleti modellünket is aláásná, mivel csökkentené a szolgáltatásunk egyedi értékét”

– emelte ki.

Igaz, ennek az ígéretnek az egész 2018-as év ellentmondott. Tavaly áprilisban mintegy 87 millió felhasználó személyes adatait oszthatta meg a közösségi oldal a Cambridge Analytica nevű brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó céggel. A botrány nyomán a Facebook tőzsdei értéke zuhanórepülésbe kezdett, Mark Zuckerberg alapító elnök-vezérigazgatót pedig beidézték a kongresszusba meghallgatásra.

Annak ellenére, hogy Zuckerberg kézzel-lábbal fogadkozott, hogy a botrány után jobban fogják kezelni a felhasználók adatait, szeptemberben jött mégis az újabb pofon a Facebooknak: mintegy ötvenmillió felhasználóját érintette egy hackertámadás. A Facebook részvényei a támadást követő délután folyamán három százalékot estek a New York-i tőzsdén.

Érdemes azért is fenntartásokkal kezelni a Facebook bejelentését, mert bár az adatok védelmére nem fordítottak sok figyelmet, arra viszont annál többet, hogy cenzúrázzák a bevándorlásellenes hangokat Magyarországon éppúgy, mint szerte a nagyvilágban. Emlékezetes, hogy a 888-at is megfenyegette törléssel a Facebook, de érdemes megnézni például a texasi politikus, Ted Cruz kérdéseit is, amelyet Zuckerberghez intézett a tavalyi kongresszusi kihallgatáson.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére