Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A demokráciaexport elbukott, a reálpolitika visszatért

Bertha László

2018.04.24. 14:58

Thomas Fasbender német publicista szerint a nyugati hatalmak szíriai légicsapása pragmatizmust tükröz, ugyanis az nem a polgárháború eldöntésérõl vagy Aszad megbuktatásáról szólt, hanem a minimálisan elvárható nemzetközi játékszabályok betartásáról.

A szíriai vegyianyag-létesítmények elleni katonai csapás úgy híresült el a sajtóban, mintha az a szír hadsereg vagy annak támaszpontjai elleni támadás lett volna, mely indítékul szolgálhat Oroszországnak, hogy bevesse a Szíriában lévő légvédelmi rendszerét. Fontosak voltak Theresa May brit miniszterelnök egyértelmű szavai:

ez a légicsapás nem a szír polgárháború egy művelete és nem egy rezsimváltó stratégia része volt”

– emlékeztet a német publicista a Junge Freiheit hasábjain.

Fasbender szerint az ominózus támadás lényegét tekintve egy üzenet volt Moszkvának: elfogadjuk, hogy Oroszország közreműködik a térség megbékéltetésében, de akkor neki is garantálnia kell a játékszabályok betartását, mindenekelőtt a nemzetközi hadijog alapvetéseinek figyelembevételét.

Ahogyan Donald Trump fogalmazott, 2013-ban az orosz elnök megígérte az összes szíriai vegyi fegyver megsemmisítését, így a szerző szerint az a kérdés is háttérbe került, hogy ki dobta le a hordóbombákat: a szír kormánycsapatok vagy az ostromlott ellenzéki szélsőségesek.

A német publicista úgy véli, hogy a pragmatikusok már régen megértettek, hogy a Nyugat nem tudja megvalósítani a Közel-Keletre vonatkozó rendezési elképzeléseit. Az európai uralom, amely Napóleon 1798-as egyiptomi expedíciójával kezdődött, immár a múlté. Az Iráni Iszlám Köztársaság 1978-as kikiáltása óta a térségben átalakulás figyelhető meg, ami még messze nem záródott le. Manapság erős helyi hatalmak – Irán, Szaúd-Arábia, Izrael, Törökország – rivalizálnak, illetve szövetkeznek egymással versengő nagyhatalmakkal, mint Oroszország vagy az USA.

A jelenlegi párosítások pedig a következők: az egyik oldalon az USA, Szaúd-Arábia és Izrael, a másikon Irán, Oroszország és Szíria, az iraki politika egy részének támogatásával, valamint a libanoni Hezbollahhal. A síiták és szunniták közötti vallási ellenségeskedést a politika tartósan kihasználja. Ehhez jön még Törökország, amely Európában csalódva és a várakozásba beleunva az ősi származási területe felé fordul, és olyan geopolitikai rendezésen dolgozik, melynek végső formája egyelőre nem belátható – írja publicisztikájában Fasbender.

A demokratizálás és a „nemzetépítés” megbukott

A demokratizálást és a „nemzetépítést” érintő összes próbálkozás teljes egészében elbukott. Az afganisztáni, iraki és líbiai kaotikus állapotokért egyedül a Nyugat a felelős. Egyiptom csak azért lehet a stabilitás szigete, mert el-Sziszi elnök személyében egy olyan uralkodót tűrnek meg, aki visszatért elődje, Mubarak status quo antéjához – írja a szerző, aki szerint azzal, hogy mindez csődöt mondott

a Nyugat jelentősen hozzájárult, hogy Oroszország 2015-ben beavatkozzon a szíriai polgárháborúba.”

Fasbender enne kapcsán emlékeztet, hogy Oroszország diplomáciájának évszázados keleti irányú hagyománya van, épp ezért a nyugati demokráciákhoz képest jobb partnernek tűnik a régió számára. Csak abban van megállapodás, hogy a helyi hatalmakat nem tartják elég megfelelőnek ahhoz, hogy önállóan tárgyaljanak a békéről.

Az orosz elköteleződés ugyanakkor provokálja az amerikai (és nyugat-európai) vaskalaposokat, akik még hisznek abban, hogy a Nyugatnak van ereje ebben a nyersanyagok szempontjából rendkívül fontos térségben az egyedüli moderátor szerepét játszani.

Velük szemben olyan mérsékeltek állnak, akik elengedhetetlennek tartják, hogy a biztonság felelősségének szétosztása Eurázsia nyugati részén Oroszország bevonásával történjen”

– írja a publicista.

A Junge Freiheit szerzője szerint Amerika jelenleg kutyaszorítóban van, hiszen szívük szerint az ázsiai és a csendes-óceáni térségre koncentrálnának, Oroszországot azonban rendbontónak tekintik, amely nem tartja be teljes mértékben a játékszabályokat. Egy valódi büntetőakció az óriásbirodalom ellen viszont szóba sem jöhet, ehelyett mindkét oldal egy információs háborúból, „kiberháborúból”, szankciókból, ellenszankciókból, kiutasításokból, politikai beavatkozásokból és felforgató tevékenységből álló hibrid konfliktusban akaszkodik össze – teszi hozzá.

Visszatérés a reálpolitikához

Fasbender szerint lehetséges, hogy a támadás éjszakáján elhangzott Trump-nyilatkozat már alapvető változásokra utalhat, miszerint a Nyugat lemondott arról az álmáról, hogy az egész világra rákényszerítse a saját társadalmi és értékrendszerét. A jövőben is lesznek tekintélyuralmi kormányok, diktatúrák, polgárháborúk és konfliktusok.

A kihívás az, hogy biztosítani tudják az emberiesség egységes minimális alapjait, mint amilyenek a hadijogban szerepelnek – méghozzá sokpólusú körülmények között is, vagyis a nem nyugati hatalmak (Kína, Oroszország) bevonásával”

– írja véleménycikkében a német szerző, aki úgy véli, hogy a támadás miatt sok politikus és értelmiségi is foghatja a fejét, hiszen a reálpolitika visszatérése a lehetőségekre, nem pedig a vágyakra fókuszál.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Olasz pap: a kerítések és a falak építették a civilizációkat

Olasz pap: a kerítések és a falak építették a civilizációkat

Giacobbe Elia atya az olasz médiának adott interjújában állt ki Matteo Salvini migrációs politikája mellett.

Fidesz-KDNP: a kormány tiltsa be a szennyvíziszap behozatalát!

A Fidesz-KDNP arra kéri a kormányt, hogy tiltsa be a külföldi szennyvíziszap behozatalát az országba, és vizsgálja meg, hogy abban milyen baloldali üzleti körök érdekeltek – mondta a kormánypártok nevében Nacsa Lőrinc kereszténydemokrata parlamenti képviselő hétfőn sajtótájékoztatón.

Működik a magyarokkal való packázás Ukrajnában, nem lesz magyar képviselő a parlamentben

Működik a magyarokkal való packázás Ukrajnában, nem lesz magyar képviselő a parlamentben

Sikeresen átrajzolták Kárpátalja választási térképét az ukránok, így végül egyetlen magyar képviselő sem jutott be az ukrán törvényhozásba.

Nem elég, hogy nigériai bandák működnek Olaszországban, még iszlamisták is

Nem elég, hogy nigériai bandák működnek Olaszországban, még iszlamisták is

Ez egy rendőrségi jelentésből derült ki, mely szerint a Nigériában aktív Boko Haram nevű iszlamista terrorszervezet radikalizálja az olaszországi honfitársaikat.

Szijjártó Péter: a bevándorláspártiak kötelezővé akarják tenni a világ legveszélyesebb migrációs csomagját

Szijjártó Péter: a bevándorláspártiak kötelezővé akarják tenni a világ legveszélyesebb migrációs csomagját

Ismételten kiderült, hogy a bevándorláspárti erők kötelezővé akarják tenni a világ legveszélyesebb migrációs dokumentumát, az ENSZ globális migrációs csomagját – nyilatkozta Szijjártó Péter hétfőn az MTI-nek.

Előzetesben marad Hasszán F.

Előzetesben marad Hasszán F.

Két hónappal meghosszabbította a Budai Központi Kerületi Bíróság annak a szír férfinak a letartóztatását, akit az ügyészség terrorcselekménnyel és más bűncselekmény elkövetésével gyanúsít.

Hosszú Katinka világbajnok 200 vegyesen

A magyar úszónő sorozatban negyedszer lett a világ legjobbja ebben a számban.

A tavalyi elődöntőst kapja a Fehérvár, ha továbbjut az El-ben

Azt már a sorsolás előtt is tudni lehetett, hogy egy esetleges továbbjutás esetén egyik magyar csapatnak sem lesz könnyű dolga az Európa-ligában.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére