Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A csehek máris vétóznák Leyen migrációs paktumát

Békési Marcell

2020.09.23. 13:57

Semmilyen csomagot nem fognak elfogadni, amelyben bármilyen értelemben is szerepel kötelező relokáció, és szerintük ebben az összes visegrádi és balti állam támogatja őket.

 

Csehország számára a migránsok kötelező elosztásának bármilyen formája elfogadhatatlan

– jelentette ki Jan Hamácek cseh belügyminiszter szerdán Prágában.

Az Európai Bizottság új migrációs és menekültügyi csomagjáról elmondta: annak végső tartalmáról és formájáról a tagállamoknak kell dönteniük, és egyáltalán nem biztos, hogy sikerül konszenzusra jutniuk.

Az intézkedéscsomag legfontosabb részének Hamácek a külső uniós határok védelmének megerősítését, valamint az illegális bevándorlók hazatelepítésének felgyorsítását jelölte meg.

„A csomagtól elsődlegesen azt várjuk, hogy megerősítse a külső határok védelmét, felgyorsítsa az illegális migránsok hazatelepítését, és nyomást fejtsen ki az államokra, hogy nagyobb mértékben működjenek együtt” – mondta a miniszter.

Leszögezte: Csehország továbbra is szolidáris kíván lenni a többi európai állammal, kész rendőröket küldeni oda, ahol arra szükség van, és anyagi segítséget is tud nyújtani.

A migránsok kötelező befogadását Hamácek azonban határozottan kizárta:

Határozottan ellenezzük. Nem fogunk egyetérteni semmiféle olyan javaslattal, amely a kötelező relokációt tartalmazza

– szögezte le a miniszter. Emlékeztetett: Csehország következetesen képviseli ezt az álláspontot, és ebben egyetértés van a négy visegrádi ország, illetve a balti államok között is.

Csehország ugyanakkor készen áll megvitatni az Európai Bizottság azon új javaslatát, miszerint azok az országok, amelyek nem hajlandók befogadni migránsokat, saját költségükön biztosítsák a menedéket nem kapó személyek hazatelepítését – tette hozzá.

„Ez a javaslat még nincs teljesen kidolgozva, sok aspektusa van a dolognak, de készen állunk az elképzelést megvitatni” – mondta Jan Hamácek. A miniszter elismerte: egyes országok túl vannak terhelve a menekültkérelmekkel, és már nincs kapacitásuk az elutasított migránsok hazatelepítésére.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére