Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A britek már döntöttek, most a skótokon és az észak-íreken a sor

888.hu

2016.06.24. 21:19

A péntek estére véglegessé vált adatok alapján Anglia és Wales szavazta ki az Egyesült Királyságot az Európai Unióból az EU-tagságról tartott referendumon. Skócia és Észak-Írország ugyanis jelentõs többséggel a bennmaradásra voksolt. Kérdés, hogy a skót és az észak-írországi választók Londont vagy az EU-t választják-e.
LONDON, 21:18

A péntek estére véglegessé vált adatok alapján Anglia és Wales szavazta ki az Egyesült Királyságot az Európai Unióból az EU-tagságról tartott referendumon. Skócia és Észak-Írország ugyanis jelentős többséggel a bennmaradásra voksolt. Kérdés, hogy a skót és az észak-írországi választók Londont vagy az EU-t választják-e.

Az országos átlagon belül Skóciában 62 százalék, Észak-Írországban 55,8 százalék, Londonban 59,9 százalék a bennmaradásra adta szavazatát. Angliában 53,4, Walesben 52,5 százalék voksolt a kilépésre, és így országos átlagban 51,9 százalékkal győzött a Brexit-tábor, a további EU-tagságra voksolók 48,1 százalékával szemben.

Az országos részvételi arány 72,2 százalék volt.

A Financial Times online kiadása péntek esti kommentárjában "teljes körű alkotmányos válságnak" minősítette a kialakult helyzetet, különös tekintettel arra, hogy Nicola Sturgeon skót miniszterelnök "nagyon valószínűnek" nevezte az újabb népszavazás megtartását Skócia függetlenségéről, David Cameron brit miniszterelnök pedig bejelentette, hogy októberig távozik tisztségéből.

Elvileg megvan a kockázata annak a forgatókönyvnek, hogy a következő években az Egyesült Királyság kilép az EU-ból, Skócia és Észak-Írország pedig kilép az Egyesült Királyságból.

Nicola Sturgeon már pénteken kijelentette, hogy ismét "napirendre került" a referendum Skócia függetlenségéről, mivel Skócia lakosságának nagy többsége a bennmaradásra adta voksát, és ennek az akaratnak "érvényt kell szerezni". A Skóciát kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) választási programjában szerepelt, hogy a skót kormány fenntartja az újabb függetlenségi népszavazás jogát, ha Skóciát arra kényszerítik, hogy akarata ellenére távozzon az EU-ból. Ez a helyzet most előállt, ezért ismét napirendre került a függetlenségi népszavazás – mondta a skót kormányfő.

Ha a skót parlament úgy dönt, hogy az újabb függetlenségi referendum a skót EU-tagság megőrzésének legjobb, vagy egyetlen lehetséges módja, akkor e népszavazást a brit kilépés feltételeiről tartandó tárgyalások két évben meghatározott időtartama alatt meg kell tartani.

Skóciában 2014-ben már tartottak egy referendumot a függetlenségről, de akkor az elszakadást ellenzők győztek.

Sturgeon elődje, Alex Salmond - aki a 2014-es függetlenségi népszavazás után adta át helyét a jelenlegi skót kormányfőnek, és most a brit parlament alsóházában képviseli skóciai választókörzetét - a minap azonban biztosra vette az újabb függetlenségi népszavazás sikerét. Az EU-népszavazás kampányának egyik televíziós vitaműsorában kijelentette: ha Skóciát "akarata ellenére kirángatnák az EU-ból", akkor az újabb függetlenségi referendumon a skótok többsége már megszavazná az elszakadást Nagy-Britanniától.

A Sinn Féin, az Észak-Írországot kormányzó koalíció második legnagyobb pártja, a britellenes katolikus mozgalom vezető politikai ereje szintén népszavazást helyezett kilátásba "az ír sziget egyesítéséről", ugyancsak arra hivatkozva, hogy Észak-Írországban is többségbe kerültek az EU-tagság hívei.

Ez a lehetőség azonban jóval esetlegesebb, mint Skócia függetlenné válásáé, hiszen Észak-Írországban többségben van a brit fennhatóságot pártoló protestáns lakosság.

A nagy kérdés az, hogy lojalitásuk a Union Jackhez, vagyis az Egyesült Királyság lobogójához, vagy az Európai Unió zászlajához köti-e őket szorosabban.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Silvio Berlusconi nem jelöli magát az államfői székbe

Silvio Berlusconi volt kormányfő, a jobbközép Hajrá, Olaszország! (FI) elnöke visszavonta tervezett jelölését a távozó államfő Sergio Mattarella helyére – közölte a párt szombaton a jobbközép koalíció ülésével egy időben.

A köddé vált diploma, a kulturális expanzió és egy fanyalgó polgármester

A köddé vált diploma, a kulturális expanzió és egy fanyalgó polgármester

Sehol sem lelik Bangóné diplomáját. Átadták a Zene Házát a Városligetben. Karácsony Gergelynek ez nem tetszik.

Karácsony a kultúra napján is csak fanyalog

Karácsony a kultúra napján is csak fanyalog

Budapest főpolgármestere szerint a „barbár erőszak” jegyében épült. Dömötör Csaba helyre tette.

Állatkínzók ellen indítottak eljárást Csepelen

Több elhullott állat tetemét és legyengült állatokat találtak a rendőrök egy családi ház udvarán.

Agatha Christie Gyurcsánynak, Karácsonynak, MZP-nek: „Menjenek a pokolba”

Agatha Christie Gyurcsánynak, Karácsonynak, MZP-nek: „Menjenek a pokolba”

Karácsony Gergely az ATV-ben elárulta, hogy inkább arra szavazna, hogy nem lesz népszavazás Fudan ügyben. Egyszerűen azért – tesszük hozzá –, mert későn adták le a támogató aláírásokat. A főpolgármester mégis a Fideszt támadja, mondván, ha a választási szervek csipkedik magukat, akkor ki lehet írni április 3-ára a baloldal kezdeményezését is.

Otthonszülés: harmónia vagy életveszély?

Otthonszülés: harmónia vagy életveszély?

Márki-Zay meglehetősen sajátos nézeteket vall egyes egészégügyi kérdésekről.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére