Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A brit dzsihadista feleségek csöndben visszatérnek az Egyesült Királyságba

Tóth Dalma

2018.10.28. 16:39

Közel száz olyan nõ térhet vissza az Egyesült Királyságba, akik még férjükkel együtt utaztak Szíriába, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz, azonban a harcok során megözvegyültek.

A statisztikák szerint körülbelül 150 nő utazott férjével együtt Szíriába és Irakba, hogy az Iszlám Állam szolgálatába álljon. Közülük többen meghaltak, de a Sunday Times szerint még így is 80-an vannak, akik visszatérnének az Egyesült Királyságba. Többségük kurdok által ellenőrzött táborokban él. A kurdok azt szeretnék, ha a britek felelősséget vállalnának az állampolgáraikért és hazavinnék őket. Az Egyesült Királyságba visszatérő nőket a rendőrség kikérdezi, gyerekeiket pedig gondozás alá helyezik. Eddig csak néhány dzsihadista feleség tért haza.

A szélsőséges iszlamisták feleségei közül csak néhány nevet ismerni pontosan. Bracht, az Iqbal nővérek, valamint Khanam és Sibanda is férjeikkel együtt mentek a Közel-Keletre.

Az én családom egy jó család volt, de minden megváltozott, amikor a lányok férjhez mentek ezekhez az emberekhez. Utána alig láttam őket"

– mondta az Iqbal nővérek egyik rokona.

Reema Iqbal férje, Celso Rodrigues Da Costa korábban a Harrodsnál dolgozott értékesítőként, majd Szíriában szerzett magának nevet brutális kivégzéseinek köszönhetően. Da Costa még az Iszlám Állam egyik propagandavideójában is felbukkant. A felvételen a muszlim áldozati ünnep alkalmával hitetleneket mészároltak le.

Ruzina Khanam férje, Fabio Pocas készítette azokat a felvételeket, amin az egyik fogvatartott jordániai pilótát élve elégették. De ő kamerázott több lefejezésnél, akkor is, amikor Alan Henning és David Haines brit túszokat kivégezték. Továbbá Fabio Pocas volt a felelős a propagandaanyagok terjesztéséért. A terrorista Ruzina mellett elvette Natalie Brachtot is, akivel az interneten ismerkedett meg.

Bract gyerekeivel együtt 2006-ban utazott az Egyesült Királyságba Németországból. Brit és német állampolgár is egyben. Akkor került a címlapokra, amikor 2008-ban eltűnt sunderlandi otthonából, miután a szociális szolgálat azt mondta neki, hogy elveszi a gyerekeit. Amikor rátaláltak, őrizetbe vették, majd szabadon engedték. Végül 2014-ben utazott Szíriába. Egyes információk szerint jelenleg egy kurdok által ellenőrzött táborban él Észak-Szíriában.

Mások szerint viszont Bracht már távozott Szíriából. Édesapja azt állítja, hogy felhívta őt a lánya, aki éppen Magyarországon tartózkodott.

Úgy hangzott, mintha félne. Azt mondta, menjek érte, épp az osztrák határ felé tart. Hozzátette, ha megtalálják, akkor megölik"

– mondta Bracht édesapja, John Brown. 

Nem minden dzsihadista feleségről lehet tudni pontosan, hogy mi történt vele,  de a brit biztonsági szervek megerősítették, hogy többen már hazatértek közülük.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére