Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
Amerika, London, Párizs
 
 
 
 

85 éve született a Szovjetunió utolsó mohikánja

Bertha László

2016.03.02. 14:18

1931. március 2-án született Mihail Gorbacsov, aki történelmi szerepet játszott a Szovjetunió felszámolásában.

Gorbacsov paraszti családban született a sztavropoli határterülethez tartozó Privolnoje nevű faluban. 1950-ben felvételt nyert a Lomonoszov Egyetem jogi karára, az egyetemi évek alatt pedig belépett a Szovjetunió Kommunista Pártjába. Az egyetem elvégzése után visszatért szülőföldjére, majd 1970-ben a sztavropoli határterület pártbizottságának első titkára lett. 1971-ben beválasztották a párt központi bizottságába is, hét évvel később mezőgazdaságért felelős KB-titkár lett. 1980 októberétől pedig már teljes jogú állandó tagként vehetett részt a párt legfelső grémiumában, a Politikai Bizottság ülésein.

Hamar a csúcsra ért

Akkori viszonytalan meglepően fiatalon, 54 éves korában ért a csúcsra, hiszen 1985. március 11-én őt választották az SZKP Központi Bizottságának főtitkárává. 1988. október 1-jétől elnöke lett a Legfelsőbb Tanács Elnökségének. Színrelépése új lendületet adott a szovjet kül- és belpolitikának, amely véget vetett a brezsnyevi pangás időszakának.

A párt 27. kongresszusán meghirdette a peresztrojkát, ami a gazdasági-politikai élet radikális átszervezését, valamint a politika társadalmi ellenőrzését. A gorbacsovi politika egyik lényegi eleme volt az, hogy minden népnek „szuverén joga van a választásra”. A rendszer megreformálásával a Szovjetunió eljutott a többpártrendszer bevezetéséig, az átalakítások nyomán felbátorodtak a közép-kelet-európai országok is, mely a szovjet társadalmi utópia bukásához vezetett.

Gorbacsov politikája beütötte az utolsó szeget a Szovjetunió koporsójába, ezzel véget vetve a hidegháború korszakának, melynek egyik emlékezetes momentuma volt az 1989. decemberi máltai találkozó, amikor az Egyesült Államok elnöke, George Bush és Mihail Gorbacsov lezártnak tekintette a hidegháborút.

Az általa elindított folyamat végül őt is elsöpörte

1990-ben a politikus megkapta a Nobel-békedíjat, melyet azzal érdemelt ki, hogy kimagasló érdemei voltak a kelet-nyugati kapcsolatok átalakulásában, valamint a szovjet társadalom nyitottságának megteremtésével hozzájárult a nemzetközi bizalom megerősödéséhez. Gorbacsov kiengedte a szellemet a palackból, ez pedig őt is félresöpörte. A konzervatív kommunisták ’91-es puccskísérletét a pártfőtitkári posztjának elvesztése árán még politikailag túlélte ugyan, de az őt megmentő Borisz Jelcin néhány hónappal rá elmozdította őt a Szovjetunió elnöki székéből.  

Oroszországban az emberek többsége a birodalom összeomlásával és az azt követő káosszal és válságokkal kapcsolja össze nevét, míg a Nyugaton a mai napig megbecsülik életútja és tettei miatt. Gorbacsov az USA és Oroszország jelenlegi szembenállásáról úgy nyilatkozott, hogy a bizalom megromlásáért Amerika a felelős:

minden azzal kezdődött, hogy a Nyugat kikiáltotta magát a hidegháború győztesének.”

Az egykori politikus szerint felesleges és egyben lehetetlen is Oroszország elszigetelése, hiszen szükség van rá a problémák megoldásához. Gorbacsov szerint „valódi demokráciára” lenne szükség Oroszországban, úgy véli, hogy a putyini vezetési stílus gazdasági és politikai zsákutcába vezette az egész országot.

OLVASTAD MÁR?

Amerika, London, Párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Az AfD tagjai már tanárok sem lehetnek Németországban

Egyes német iskolákban a tanárok nem lehetnek az AfD tagjai, más párttal kapcsolatban viszont nincs semmilyen tiltás.

Orbán: a bevándorláspártiak mind ott lesznek az EP-választáson, legyünk ott mi is!

Orbán: a bevándorláspártiak mind ott lesznek az EP-választáson, legyünk ott mi is!

Kétharmad

A miniszterelnök péntek este a Hír TV-nek adott interjút a közelgő EP-választással kapcsolatban.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez történt ma.

A svéd kormány szerint a viking rúnák náci jelképek

A svéd kormány szerint a viking rúnák náci jelképek

Amerika, London, Párizs

Már az ősi írásjelek betiltása is napirendre került.

Robbantás történt Lyon belvárosában

Robbantás történt Lyon belvárosában

Amerika, London, Párizs

Legalább nyolcan megsérültek, köztük egy kislány is.

Brüsszelben az EU választás idejére száműzték az illegális migránsokat a városközpontból

Nem kicsit álszent módon, de az EU választások idejére száműzték a belga hatóságok az unió legfontosabb igazgatásii épületei mellől, a városközpontban levő Brüsszel-Észak központi vasútállomásról az illegális migránsokat. Az állomás május 27-től visszaalakul az illegális bevándorlók szálláshelyévé és a velük zajló emberkereskedelem központi helyszínévé.

Vezető CDU-s politikusok „európai iszlámot” akarnak

Vezető CDU-s politikusok „európai iszlámot” akarnak

Amerika, London, Párizs

Két német CDU-s vezető politikus, Németország egészségügyi minisztere és Schleswig-Holstein állam miniszterelnöke, Jens Spahn valamint Daniel Günther az EP választási kampány hajrájában azt tartotta fontosnak kampányüzenetként megfogalmazni, hogy az európai kontinens értékeinek a megőrzése érdekében egy olyan „európai iszlám” irányzatra van szükség az EU-ban, amely képes problémamentesen illeszkedni az európai hagyományokhoz.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére