Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

13 ezer ember halt meg tavaly dzsihadista terrortámadásokban

Nagy Gábor

2018.02.21. 21:50

A dzsihadisták 1459 merényletet követtek el 2017-ben a világ 42 országában, ezekben a támadásokban 13 634 ember (fele civil) vesztette életét.
MADRID, 21:50

A dzsihadisták 1459 merényletet követtek el 2017-ben a világ 42 országában, ezekben a támadásokban 13 634 ember (fele civil) vesztette életét.

Az OIET nevű spanyol szervezet tanulmányában azt írta: a világon csaknem minden ötödik országot sújtotta valamilyen formában a terrorizmus tavaly.

A legtöbb terrortámadást Irakban, Afganisztánban, Nigériában, Szomáliában és Szíriában hajtották végre a dzsihadisták, akik saját nézeteik szerint az iszlám valláson alapuló szent háborút folytatnak. Az áldozatok kétharmada, 10 583 ember az ezekben az országokban elkövetett dzsihadista indíttatású merényletekben vesztette életét.

A merényletek 55 százalékát (szám szerint 505-öt) Irakban követték el. A dzsihadista támadások 48 százalékban civil célpontok ellen, 35 százalékban a biztonsági erőkkel vagy kormányzati létesítményekkel kapcsolatos célpontok ellen, és több mint 11 százalékban vallási célpontok ellen irányultak.

A terrorcselekményekért az esetek csaknem 44 százalékában (641 merénylet) az Iszlám Állam dzsihadista szervezet és alszervezetei voltak a felelősek.

Õket az afganisztáni tálibok követik 17,5 százalékkal (225 merénylet), a harmadik helyen a Boko Haram nigériai dzsihadista szervezet áll 9,4 százalékkal (137 merénylet), a negyedik helyen pedig az Al-Shabaab szomáliai terrorszervezet, amelynek tagjai a tanulmány szerint 109 merényletet (7,5 százalék) követtek el 2017-ben.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető egyéb dzsihadista csoportosulások 90 terrorcselekményben (6,2 százalék) vettek részt tavaly. További 227 merényletet egyéb terrorszervezetek követtek el.

Csaknem minden dzsihadista csoport nagy arányban követett el öngyilkos robbantásos merényleteket.

A dzsihadista terrortámadások halálos áldozatainak több mint felét, 7024 embert az Iszlám Állam tagjai gyilkoltak meg. Õket a tálibok követik, akik 2718 emberrel végeztek támadásaik során a tavalyi évben.

A legtöbb halálos áldozatot követelő tavalyi terrortámadást a szomáliai fővárosban, Mogadishuban hajtották végre, ahol október közepén 512 ember vesztette életét az al-Shabaabnak egy civilek ellen végrehajtott támadásában.

A második legtöbb halálos áldozattal járó merénylet Egyiptomban történt, ahol a Sínai-félszigeten található Bír-el-Abdhoz közeli egyik falu er-Rauda nevű mecsetjénél az Iszlám Állam zászlaját magasba emelő – az egyiptomi ügyészség adatai szerint – mintegy 25-30 fegyveres támadásában legalább 310 ember vesztette életét, és 130 sebesült meg.

A harmadik legnagyobb támadást a tálibok hajtották végre egy támaszpontnál az Afganisztán északi részén lévő Balh tartomány székhelye, Mazari-Sarif közelében. A ToloNews helyi hírszolgáltató szerint ebben a támadásban legalább 250 afgán katona lelte halálát, több mint 160-an pedig megsebesültek.

Az Európában, azon belül Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Belgiumban, Németországban, Svédországban, Finnországban és Spanyolországban elkövetett merényletekben 62 ember vesztette életét. A legtöbb merényletet Franciaországban és az Egyesült Királyságban követték el, mindkét országban 4-4-et.

(MTI)

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Puskás-díj: Zsóri Dániel ollózós gólja bekerült a tíz legszebb találat közé

A jelöltekre szeptember elsején éjfélig lehet szavazni a FIFA oldalán.

Harminc éve nyílt meg a vasfüggöny: retró képek a Páneurópai Piknikről

Harminc éve nyílt meg a vasfüggöny: retró képek a Páneurópai Piknikről

Több mint kétszáz NDK-beli állampolgár rohant át magyar területről Ausztriába a Sopron és Szentmargitbánya (St. Margarethen) közti földúton, ahol a rendezvény idejére megnyitották a határt. Több ezer magyar és osztrák találkozott az első alkalommal megtartott nemzetközi rendezvényen: a Páneurópai Pikniken, melyet Sopron közelében rendezett meg a Páneurópai Mozgalom és a Magyar Demokrata Fórum.

Orbán-Merkel találkozó: Közép-Európa súlya az európai döntéshozatalban folyamatosan nőni fog

Orbán-Merkel találkozó: Közép-Európa súlya az európai döntéshozatalban folyamatosan nőni fog

A magyar-német gazdasági kapcsolatok erősítésének szükségességéről is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Sopronban, miután tárgyalt Angela Merkel német kancellárral.

Ökumenikus istentiszteletet tartottak a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulóján

Ökumenikus istentiszteletet tartottak hétfőn, a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulója alkalmából a soproni Evangélikus templomban Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár részvételével.

Merkel megköszönte Magyarországnak a német egyesítéshez való hozzájárulást

Merkel megköszönte Magyarországnak a német egyesítéshez való hozzájárulást

Angela Merkel Sopronban, a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulójának alkalmából tartott istentiszteleten beszélt erről.

Orbán: „Ha hiszünk benne, Európa erős, gazdag otthona marad az európai népeknek”

Orbán: „Ha hiszünk benne, Európa erős, gazdag otthona marad az európai népeknek”

Mindig is tudtuk, a kettészakítottság idején is, hogy csak egy Európa van – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából tartott ökumenikus istentiszteleten hétfőn, Sopronban.

Így fogadta Orbán Viktor a német kancellárt

Orbán Viktor kormányfő a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából fogadta Sopronban Angela Merkel német kancellárt.

Szakértő: nem jogszerű az NGO-s migránshajók magatartása

Nem jogszerű az a magatartás, amit a civil mentőhajók folytatnak a líbiai felségvizeken – mondta Tóth Norbert nemzetköz jogász hétfőn az M1-en.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére