Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szétoltotta az Index „elemzését” a pénzügyi tárca

888.hu

2020.06.24. 17:45

Három héttel azután, hogy Magyarország „zöldkötvénnyel” lépett ki a piacra, az Index megpróbált fitymálni egyet az új ÁKK-konstrukción, de nem nagyon jött össze: a Pénzügyminisztérium közleményben mutat rá: a „függetlenobjektív” portálnak sikerült összehasonlítania az almát a körtével.

Hosszú elemzést jelentetett meg az Index arról, hogy Magyarország úgynevezett zöldkötvénnyel, vagyis kifejezetten környezetvédelmi célokra használható hozamú papírral rukkolt elő. A cikk szerzője azonban valamit alaposan benézett, mert a megjelenés után röviddel a Pénzügyminisztérium a Facebookon tette közzé az írás tévedéseinek helyesbítését.

„Több mint három héttel azután, hogy Magyarország sikeresen bocsátott ki zöldkötvényeket, végre az Index is tudósított erről a magyar gazdaság számára fontos eredményről. Brückner Gergely hosszú cikkben értekezik a szerinte »drága« kötvényekről, a tények azonban cáfolják. Lássuk ezeket:

1. A magyar devizakötvény árazása összhangban van a hitelminősítők által biztosított besorolással és a cikk állításával ellentétben alacsonyabb költségen jutunk devizaforráshoz, mint például Horvátország. Sajnos az Index által hivatkozott weboldal épp a helyi devizában (azaz forintban, zlotyban, horvát kunában) jegyzett hozamokat és nem az országok euróban illetve dollárban kibocsátott kötvényeinek hozamát hasonlítja a német, amerikai államkötvény hozamokhoz. Ez tipikusan az az eset, amikor az újságíró megfelelő információ hiányában »almát hasonlít a körtéhez«, és ebből nem teljesen helytálló következtetést von le.

2. Magyarország járványhelyzetben, válságos időszakban, a kelet-közép-európai régióban másodikként, 2020-ban pedig első európai országként jelent meg a zöldkötvények piacán. Magyarország világviszonylatban a tizenegyedik, Európában a hatodik olyan ország, amely zöld államkötvényt bocsátott ki. Több mint 7,5 milliárd eurónyi vételi ajánlat érkezett be a másfél milliárd euró értékben kibocsátott kötvényekre. Ez ötszörös túljegyzést jelent olyan befektetők részéről, akik hosszú távra és a fenntartható gazdasági növekedést kiemelten figyelembe véve hoznak felelős befektetési döntéseket.

A valóság tehát: Magyarország sikeresen, többszörös túljegyzés és a piaci viszonyoknak megfelelő árazás mellett bocsátott ki zöld kötvényeket. Mindez azt jelenti, hogy a nemzetközi befektetők támogatják Magyarország klímaprogramját, bíznak a magyar gazdaság eredményes újraindításában.”

Nem kommentálnánk. Talán csak annyival, hogy mostanság megint divat lett félteni az „objektív” portál függetlenségét, de valahogy ennek az írásnak a szakmaiságát egyetlen „Index-rettegő” ellenzéki politikus sem kérdőjelezte meg.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére