Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Áprilisban többlettel zárt a költségvetés

888.hu, MTI

2021.05.21. 13:58

Idén áprilisban a központi alrendszer 100,5 milliárd forintos többlettel zárt, az első négy hónapban az államháztartás központi alrendszerének hiánya 1043,6 milliárd forintot tett ki – erősítette meg az előzetesen kiadott adatokat a Pénzügyminisztérium pénteki részletes tájékoztatójában.

 

A központi alrendszer bevételei április végére 7873,8 milliárd forintot tettek ki, ami az előző év azonos időszakához képest 393,6 milliárd forinttal, 5,3 százalékkal több. Magasabban teljesültek – többek között – a társasági adóból, az általános forgalmi adóból, a személyi jövedelemadóból és a társadalombiztosítási járulékból származó bevételek, továbbá a Központi Maradványelszámolási Alapba történő befizetések is.

A járványügyi védekezéshez biztosított források április végére meghaladták a 398,8 milliárd forintot – olvasható a tájékoztatóban.
A kiadások közül kiemelhető még a versenyképesség-növelő támogatásra fordított 86,1 milliárd és a vasúti fejlesztésekre költött 60,2 milliárd forint. Ezenkívül jelentősek a közlekedési ágazati programokra, a közúti fejlesztésekre, valamint a Modern Városok Program céljaira és a turisztikai fejlesztési célelőirányzatból kifizetett összegek.

A kiadásoknál maradva, az előző évi első négyhavi kifizetéshez képest alacsonyabban teljesültek például az egyedi és normatív támogatások, a költségvetési szervek kiadásai, az uniós kiadások, valamint a kamatkiadások is.
A központi alrendszer kiadásai április végére összességében elérték a 8917,4 milliárd forintot, ami 8,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának teljesítését.

A bevételek és kiadások egyenlegeként adódó nettó kamatkiadás január–áprilisban 191,9 milliárd forinton alakult, ami 19,1 milliárddal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. Ennek hátterében a kamatfizetések éven belüli eltérő lefutása és az előző évitől különböző finanszírozási szerkezet áll.
A központi költségvetés adóssága április végére 37 032 milliárd forintra növekedett, ami 347,8 milliárd forintos emelkedés a december végi adathoz képest. Az adósságot növelte a költségvetés hiányát finanszírozó, 903,4 milliárd forint összegű nettó forintkibocsátás. Ezzel szemben csökkentő hatást gyakorolt az adósságra a nettó devizakibocsátás, a forint árfolyamának az elmúlt év végéhez képest bekövetkezett erősödése és a deviza-keresztárfolyamok változása.
A PM összefoglalójából kiderül, hogy a 2021-es költségvetés módosítását még a tavaszi ülésszakon elfogadhatja az Országgyűlés. A költségvetés módosítása biztosítja a járványügyi és gazdaság-újraindítási intézkedések forrásait, miközben az adósságszint is csökkenő pályára állhat – írták.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Naivitásból erőszakolt meg egy 12 éves kislányt egy férfi

Egy brit bíróság megkímélt egy 20 éves férfit a börtöntől, miután elítélték egy 12 éves lány megerőszakolásáért, akivel a Tinderen ismerkedett meg.

Kunhalmi ismét alakított, Karácsony még mindig a Magyar Zene Házát támadja

Kunhalmi ismét alakított, Karácsony még mindig a Magyar Zene Házát támadja

Kovács Zoltán helyretette a norvég állam által kitömött propagandalapot, Biden pedig kijelentette, hogy egy Ukrajna elleni esetleges orosz támadás a második világháború óta legjelentősebb invázió lenne.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére