Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hongkongi bankárokat kaptak el egy több mint hatmilliárd dolláros pénzmosási ügyben

888

2021.01.20. 13:18

Őrizetbe vettek hét bankárt Hongkongban, akik a gyanú szerint szerepet játszottak egy mintegy 6,3 milliárd hongkongi dollárt (239 milliárd forint) érintő pénzmosási ügyben – adta hírül szerdán internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

A hét ember – akik között aktív és korábbi bankárok is vannak – a rendőrség szerint egy nemzetközi pénzmosó bűnbandával állhat kapcsolatban, amely az elmúlt négy év során helyi bankszámlákon keresztül mozgatott pénzeket.
A keddi akció során a rendőrök az egyik előállított otthonában 7,8 millió hongkongi dollár (296 millió forint) összegű készpénzt is lefoglaltak.

A hongkongi rendőrség 2017-ben indított nyomozást a szindikátus ellen, miután egy svájci vállalat londoni irodája rászedés áldozataként kétmillió dollárt utalt hongkongi bankszámlákra. A nyomozás során kiderítették, hogy a bűnbanda 16 embert – belga és kínai állampolgárokat – küldött Hongkongba, hogy két banknak összesen 14 vállalati fiókot nyissanak hamis okmányokkal. Az őrizetbe vett bankárok a rendőrség szerint a banki folyamatokkal és az ügyfél-átvilágítási eljárásokkal kapcsolatos ismereteikkel segítették a bűnszervezetet abban, hogy a bankszámlákat pénzmosásra használhassák. A hét előállított – mindegyikük ügyfélszolgálati menedzserként dolgozott – a gyanú szerint több ezer hongkongi dollárt kapott a segítségért cserébe.
Hongkong eddigi legnagyobb összegű – 13,1 milliárd hongkongi dollárt (497 milliárd forint) érintő – pénzmosási ügyére 2012-ben derült fény, amikor egy 22 éves, a kínai szárazföldről származó személyt őrizetbe vettek a helyi hatóságok. A férfit 2013 januárjában tíz és fél év börtönbüntetésre ítélték.

MTI

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére