Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Világnemzet a magyar: indul a Kõrösi és a Petõfi program

888.hu

2016.02.15. 17:38

Megjelentek a diaszpóra magyarságát segítõ Kõrösi Csoma Sándor-program és a Kárpát-medencei szórványmagyarságot felkaroló Petõfi Sándor-program idei pályázati felhívásai. A két programra csaknem másfél milliárd forint áll rendelkezésre.

Az elfeledett magyar közösségek felélesztése – ezzel a mondattal tudnám leginkább leírni a Kőrösi és a Petőfi program által felkínált lehetőségeket. A Kőrösi programban résztvevő fiatalok, kinti tartózkodásuk idejére 350 ezer forintot kapnak, – emellett a program a szállás és a kijutás költségeit is fedezi – itthon pedig további három hónapig 200 ezer forintos ösztöndíjra számíthatnak.

Az országok, ahová pályázni lehet:
  • Európa (Belgium, Ciprus, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Törökország)
  • Amerikai Egyesült Államok
  • Ausztrália
  • Dél-Afrika
  • Izrael
  • Kanada
  • Latin-Amerika (Argentína, Brazília, Venezuela, Uruguay, Chile)
  • Új-Zéland

2013-ban 47, 2014-ben 100 fiatal látogatott a diaszpóra magyarságához. A 2015-ben 667 millió forintos keretből megvalósuló programban szintén 100 ösztöndíjas járult hozzá a magyar identitás erősítéséhez világszerte. 2016-ban szintén 100 ösztöndíjas utazhat a diaszpóra magyarságához.
A Kőrösi Csoma Sándor-program célja, hogy fejlesszék a diaszpóra magyarságának magyar nyelvtudását, ösztönözzék a magyar közösségekben kifejtett tevékenységet és a kapcsolattartást Magyarországgal, azaz, hogy megerősítsék a magyar identitást, valamint közösségépítő tevékenységükkel erősítsék a diaszpórák Magyarországhoz kötődését.

Tavaly március 15-én a Kőrösi Csoma Sándor-programmal párhuzamosan a Kárpát-medence szórványmagyarságát segítő programot is elindított a nemzetpolitikai államtitkárság.

A program az egykori monarchia területére terjed ki, érintve Romániát, Ukrajnát, Szerbiát, Horvátországot, Szlovéniát, Ausztriát, Szlovákiát, Csehországot, Bosznia-Hercegovinát, Macedóniát és Dél-Lengyelországot.

A részletes pályázati kiírás és a letölthető adatlap elérhető a www.nemzetiregiszter.hu oldalon.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére