Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Végre egy jó Tim Burton film!

Horváth József György

2016.09.28. 19:28

A Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei feléleszti Tim Burton rajongóiban a reményt, hogy a kultikus rendezõ tud még jó filmeket csinálni. A Ransom Riggs bestsellerébõl készült mozi ugyan nem tökéletes, mégis messze a legjobb Burton film, amit az elmúlt években láthattunk.

Nem tudom mi történt Tim Burtonnel az utóbbi 10 évben, de olyan szörnyűségek kerültek ki a kezei közül, mint az Éjsötét árnyék vagy az Alice Csodaországban. Így aztán érthető, hogy kicsit parásan ültem be a moziba, mert nem akartam még egy csalódást átélni kamaszkorom egyik kedvenc rendezőjétől. Aztán elkezdődött a film és az első órában teljesen beszippantott az a világ, amit Burton rajongói annyira szeretnek és ami az évtizedek alatt védjegyévé vált. Kár, hogy a második órára a varázs elfogyott, kicsit túl sok lett a CGI és kicsit túl kiszámítható lett a befejezés.

A sztori:

Jake unalmas hétköznapjait éli Floridában. A magának való kamaszfiú legjobb barátja a nagypapája, aki gyerekkorában izgalmas meséket mondott neki egy különleges otthonról, ahol furcsa képességekkel rendelkező gyerekek élnek. Emma például könnyebb a levegőnél, Enoch életre tud kelteni tárgyakat, Bronwyn szupererős, Millard láthatatlan, Olive pedig tüzet tud gyújtani az érintésével. (Kicsit olyanok ezek a gyerekek, mint Xavier professzor tanítványai, nem véletlen, hogy a forgatókönyvet az a Jane Goldman jegyzi, aki két X-Men filmnél is bábáskodott.)  Amikor nagyapját furcsa körülmények között meggyilkolják, Jake rádöbben, hogy a mesékben leírtak nagyon is valóságosak. Útra kel, hogy ráleljen Vándorsólyom kisasszony különleges otthonára (Roxfort), ahol felfedezi saját képességét, ami segítségére lesz abban, hogy megvédje saját magát és társait a rájuk vadászó szörnyektől.

A film alapjául szolgáló regény jól láthatóan csippentett ihletet innen-onnan (X-Men, Harry Potter), de Tim Burtonnek sikerült mégis egyedivé varázsolnia ezt a picit talán túl hosszúra nyúlt mesét. Főszereplőit ismét remek érzékkel választotta ki, és talán nem vagyok egyedül abbéli véleményemmel, hogy senkinek sem hiányzik majd Johnny Depp vagy Helena Bonham Carter a filmből. (Reméljük az ő karrierjük is magára talál majd a közeljövőben.)

Kár, hogy a korábban – például az Alice-ban – elkövetett hiba, azaz a túl sok CGI most is átveszi az uralmat, ezért a sorsdöntő nagy leszámolás inkább egy unalmas speciális effekt parádévá, mint felemelő élménnyé válik. A történetet sem nevezném túl kacifántosnak, túl nagy képzelőerőre nincs szükség  ahhoz, hogy lássuk merre tart a sztori. Ettől függetlenül az elmúlt időszak messze legjobb Burton filmje a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei, ami talán egy újabb sikeres időszak kezdetét jelentheti a rendező életében.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére